VVD keert zich tegen leasetaks

Geen categorieokt 27 2014, 8:03
Staatssecretaris Wiebes wordt in de steek gelaten door zijn eigen partij, de VVD.
Sinds de VVD is gaan samenwerken met de PvdA heeft die partij zich weinig aangetrokken van haar natuurlijke achterban. Ondernemers en werknemers die een mooie carriere nastreven kwamen opeens alleen te staan. Nu lijkt daar langzaam iets van verandering in te komen.
Zo laten de 'liberalen' vandaag opeens weten dat ze geen trek hebben in staatssecretaris Wiebes' plan om leaserijders nog zwaarder te belasten. VVD-Kamerlid Helma Neppérus zegt dat "we dit niet gaan doen." Daar voegt ze vervolgens aan toe dat de stass doof is gebleken voor kritische geluiden uit haar partij, aldus De Telegraaf.

„We gaan dit de leaserijder niet op zijn bordje leggen”, zegt VVD-Kamerlid Neppérus toe. Voordat Wiebes’ zijn plannen ontvouwde, is de VVD geïnformeerd over de plannen, maar de fractie constateert dat de bewindsman doof is gebleken voor kritische geluiden uit zijn eigen partij. „Onze kritiek is blijkbaar niet gehoord. Onze fractie heeft een eigen verantwoordelijkheid. We gaan dit niet doen”, zegt Neppérus.

Net zoals met de inkomensafhankelijke premie twee jaar geleden verzet de VVD zich eerst en vooral tegen dit plan omdat de slachtoffers ervan in opstand zijn gekomen. De autobranche en leaserijders (beide vaak VVD'ers) hebben een beroep gedaan op de liberalen om in te grijpen. Neppérus en co. luisteren daar dus naar; als nergens anders om, dan om de partij een zetje te geven in de peilingen.
Dat laatste is natuurlijk broodnodig nu de PVV virtueel weer de grootste partij van het land is - en dat terwijl de Provinciale Statenverkiezingen eraan komen. De VVD wil een volgend jaar ten koste van alles een afgang voorkomen en wordt dus 'opeens' recalcitrant en fel.
Leuk - zeker omdat nieuwe plannen om de belastingen te verhogen voorlopig op weinig steun in de Tweede Kamer kunnen rekenen - maar kiezers (leaserijders incluis) moeten hier natuurlijk gewoon doorheen kijken: na de verkiezingen volgend jaar zullen de liberalen onmiddellijk terug veranderen in de tomaatrode rechterhand van de PvdA.
Niet intrappen dus. Neppérus en haar vrolijke VVD-vrienden zijn alleen maar tegen dit plan omdat ze bang zijn dat het ze stemmen kost. Als de verkiezingen achter de rug zijn zullen ze ongetwijfeld meteen weer akkoord gaan met plannen om succes te bestraffen, precies zoals het kabinet en de PvdA willen. Zo'n partij leert alleen als het verkiezingen verliest. Het is aan de kiezer om daarvoor te zorgen.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten