Zelfs VVD bezorgd om positie Diederik Samsom

Geen categorieokt 02 2014, 8:00
Hoelang duurt deze lijdensweg nog?
Gisteravond: PvdA-senatoren zijn teleurgesteld in de 'inspiratieloze' Diederik Samsom. Een dag eerder: helft PvdA-kiezers heeft spijt van stem op PvdA. Vandaag: leegloop bij team-Samsom en de VVD maakt zich daar grote zorgen over. De berichten over de malaise bij de PvdA volgen elkaar in rap tempo op. Niet alleen omdat het slecht gaat met de PvdA. Er wordt tegelijkertijd flink aan de stoelpoten van Samsom gezaagd.
Volgens De Telegraaf raakt de PvdA-partijleider steeds meer vertrouwelingen kwijt. Die vertrouwelingen zorgden ervoor dat Samsom de vorige landelijke Kamerverkiezingen wist te winnen. Helaas voor Samsom zijn ze nu bijna allemaal vertrokken. Dat is heel erg slecht nieuws voor hem, want nu is er helemaal niemand meer om op terug te vallen. De Telegraaf schrijft:

Na een eerder vertrek van twee politiek assistenten vertrekken nu ook zijn speechschrijver en zijn persoonlijk woordvoerder. (...) De vertrekken volgen elkaar snel op.

Het gaat dan onder anderen om politiek assistent Simon den Haak die een eigen bedrijf is begonnen, speechschrijver Hayte de Jong die voor Heineken is gaan werken en Lianne Raap die is overgestapt naar vicepremier Lodewijk Asscher. En dan is er nog woordvoerder Saar van Bueren die een plekje in de fractie verruilt voor een baantje in Brussel op het kantoor van de nieuwe Eurocommissaris Frans Timmermans.
Samsoms positie wankelt en hij weet het. Deze week probeerde de driftkikker van de PvdA een bepaalde PvdA'er in het fractiebestuur van de partij te krijgen en dat lukte hem gewoon niet. De andere PvdA'ers in zijn fractie steunden Khadija Arib, een Kamerlid dat regelmatig kritiek uit op Samsom. Volgens de krant wordt deze benoeming in VVD-kringen gezien als een 'motie van wantrouwen' jegens Samsom. Dat zou het inderdaad zomaar kunnen zijn.
Het lijkt misschien vreemd dat ze zich bij de VVD zo'n zorgen maken om de positie van Samsom, maar zo gek is dat helemaal niet. Als Samsom valt, dan valt het kabinet. Als het kabinet valt, dan staat premier Rutte te boek als een slecht bestuurder die zijn kabinetten niet bijeen kan houden. Dat wil Rutte te allen tijde voorkomen. De VVD wil daarom niets liever dan dat Samsom ook na de Provinciale Staten-verkiezingen van volgend jaar PvdA-leider blijft.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten