Zwarte Piet goes global

Geen categorienov 16 2014, 8:00
De genante taferelen van gisteren in Gouda gaan de hele wereld over. Nederland staat er weer twijfelachtig op.
Gisterenmiddag in Gouda vond misschien wel de meest beschamende Sinterklaasintocht ooit plaats. Nog nooit eerder moest de politie 90 mensen arresteren. Nog nooit eerder werden kinderen van drie uitgescholden voor racist door boze Quincy Gario-lemmingen en nog nooit werden er spreekkoren gebruikt met teksten als 'Sinterklaas bestaat niet.' Diep, diep triest allemaal.
Het ergste van allemaal? Het buitenland heeft in de gaten hoe Nederland zichzelf aan het afbreken was. Dat leest u inderdaad goed: de hele wereld is deelgenoot gemaakt van niet alleen de onzin van "kaaspieten", maar hebben ook gezien hoe de tokkieficatie van de zwartepietdiscussie in Nederlandse samenleving zich in rap tempo voltrekt:

Niet alleen in Nederland houdt Zwarte Piet de gemoederen bezig, ook in het buitenland wordt zaterdag volop geschreven over het hulpje van Sinterklaas en de nationale sinterklaasintocht in Gouda.

De Britse krant Daily Express schrijft dat de „zwartepietenrel is overgekookt” na maanden van gesteggel over het discriminerende karakter van Zwarte Piet. Ook The Huffington Post, de BBC en zelfs het Chinese staatspersbureau Xinhua meldden dat negentig mensen zijn opgepakt tijdens de landelijke intocht.

Maar behalve in China, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben ook Australische en Canadeze media berichten over de zwartepietrellen opgepakt.
Ik kan niet genoeg benadrukken hoe ongelooflijk infantiel en dieptriest dit allemaal niet is. De oproep van Lilian Marijnissen van gisteren (inderdaad, de dochter van) om gewoon maar eens helemaal te kappen met de zwartepietdiscussie kan ik dan ook van harte onderschrijven. Tegenstanders van zwarte piet zullen moeten erkennen dat ze ondanks felle protesten niet veel medestanders hebben gevonden, en dat langs de meetlat van elke zinnige standaard het medicijn erger is geworden dan de kwaal. Volgend jaar dus gewoon weer de traditionele zwarte piet, en al het gesodemieter is gewoon maar eens afgelopen. Het gaat niet alleen ten koste van een kinderfeest, maar dus ook van de Nederlandse reputatie in het buitenland.
Al met al hoop ik dat Quincy Gario en Sunny Bergman en hun stoottroepen dus een uitermate slechte nachtrust hebben gehad. Deze hele heisa is uiteindelijk op hun conto bij te schrijven, en ik hoop dan ook dat dit cultuurhatende duo zich flink schuldig voelt voor het voor joker zetten van Nederland voor de rest van de wereld. Idioten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten