Krijgt Gelderland een centrumrechtse coalitie?

Volgens de Gelderlander krijgt de provincie Gelderland een centrumrechtse coalitie. Als DDS-lezer denkt u dan ongetwijfeld “mooi!” Nou, niet zo snel.

Het betreft hier namelijk een coalitie van VVD, CDA … D66 en de PvdA. Hoe dat precies neerkomt op een centrumrechtse coalitie is mij een raadsel. D66 is links. De PvdA? Hardlinks. CDA? Misschien net een beetje rechts van het midden, maar dat verschilt per provincie. De VVD? Rechts. Op z’n best heb je hier dus een centrumcoalitie.

Maar ja, dat zien kiezers over het algemeen niet zo zitten, en dus maakt de Gelderlander er maar een centrumrechtse coalitie van. Dat bekt zo lekker.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

11 reacties

 1. Karl Kraut

  De VVD is zó rechts dat ze met mede-EU-dhimmi’s D66 in één fraktie zitten in het parlement zitten. De anti-D66 retoriek is louter voor binnenlandse consumptie.

 2. Michael van der Galien

  Ja de VVD is rechts. Zeker, op economisch gebied in ieder geval, vergeleken met de PVV.

 3. J. van Dorp

  De PVV zit er gelukkig niet in. De rest is bijzaak.

 4. Gielah

  Maar ikzelf woon daar…. in Gelderland, heer van Dorp… dus de PVV gaat daar flink gepromoot worden.
  Wat niet is kan komen!

 5. J. van Dorp

  @ Gielah,

   

  Ik wens u veel succes maar voorspel dat het een heksentoer zal worden de neergang van die partij de komende jaren niet al te snel te laten verlopen.

  De PVV is over zijn hoogtepunt heen. Analyseer de verkiezingsuitslag en tel uw knopen.

   

   

 6. Jan de Zwart

  Hopenlijk krijgt Gelderland een super rechts bewint … Mijnheer Gielaak heeft geljk, als de pvv daar komt, gaan al de remmen los. En blijft er van links niets meer over. Weg met dat linkse werkschuwe tuig.

 7. Rechtse Rakker

  Je zegt:

   

  “Ja de VVD is rechts. Zeker, op economisch gebied in ieder geval, vergeleken met de PVV.”

   

  Dat ZEGGEN inderdaad alle VVD’ers. Het klopt alleen niet. Onder economisch rechts versta ik namelijk, dat de partij voor lagere overheidsuitgaven is en weinig regelgeving. Op beide terreinen onderscheidt de VVD zich nauwelijks van de PVV. Als het om de EU gaat is de VVD zelfs voor HOGERE overheidsuitgaven en meer regelgeving dan de PVV. Hetzelfde geld voor dure missies in het buitenland. Daarnaat heb ik Rutte meermalen horen pleiten voor extra geld voor het openbaar vervoer en het hoger onderwijs. De PVV hoor ik daar nooit over. Om nog maar te zwijgen over de VVD pleidooien voor “gratis” kinderopvang en “gratis” musea van een paar jaar terug.

   

  En als de VVD bezuinigingen doorvoert zijn die erg halfslachtig. Denk aan het voorstel om de duur van WW-uitkeringen te verkorten, maar wel de uitkeringen te verhogen…. 

   

  Dan het punt regelgeving. De VVD heeft laatst nog ingestemd met wetgeving om bedrijven te dwingen meer vrouwen in topfuncties te plaatsen. De PVV was (terecht!) tegen. Ook als het om het Groene Hart gaat is de VVD voor strengere regelgeving. Het komt er op neer, dat er van de VVD nauwelijks gebouwd mag worden in het Groene Hart. Henk en Ingrid mogen dus met hun gezinnetje in een flat blijven wonen, omdat voor de VVD de veldmuis in het Groene Hart belangrijker is…

   

  Kortom onzin dat de VVD economisch rechtser is. Ik begrijp ook wel dat de PVV socialistische trekjes heeft (“gratis” rollators en de AOW bijvoorbeeld). Alleen wil dat niet zeggen dat de VVD geen socialistische trekjes heeft! 

 8. John

  D66 is Rechters dan de PVV op economisch gebied en tav zorgstaat.

  PVDA is altijd al centrum links geweest.

  SP dat echt links.

  Snap de schreeuwerige en verontwaardigde schrijfstijl van Michael niet zo net zo`n jankende PVVertje die zich een slachtoffer voelt

 9. Doc_P

  Als de VVD rechts is, dan toch een erg flets rechts. Op landelijk niveau is er al het nodige op aan te merken (er had best het dubbele bezuinigd mogen worden, alle groene linkse hobby’s gaan gewoon door en kosten miljarden, de EU wordt geen strobreed in de weg gelegd bij het realiseren van een semi-socialistisch europa), op lokaal niveau is het vaak helemaal bedroevend: het is ondersteunen, promoten en subsidieren wat de klok slaat, en dat alles houd de overheid groot en de burger onverantwoordelijk.

   

  Het probleem is eerder dat echt economisch rechts in NL gewoon niet in de aanbieding is (in tegenstelling tot extreem links overigens); je zou de bezuinigingsdrift van de PVV moeten combineren met de vrije markt aanpak van de VVD (maar dan echt een vrije markt, en niet groen-rechtse). Die smaak is er simpelweg niet. Ik ben overigens optimitischer als het gaat om de PVV te overtuigen op te schuiven dan de VVD; die laatste is volkomen vastgeroest is haar dixieland programma. Rechtser dan Rutte zullen we bij de VVD niet meer krijgen, en dat is gewoon te flets.

   

  Bovendien, zoals gezegd, op lagere niveaus – het onderwerp van dit artikel – is men vaak nog een stuk linkser.

 10. John

  PVV voor behoud Ontslagrecht PVV tegen aanpakken van de WW.

  PVV voor de Zorgstaat.
  .
  PVV is veel linkser dan de VVD zelfs linkser dan GL op economisch gebied en arbeidsmarkt

 11. Doc_P

  Ook dat verschilt erg per provincie, en het probleem dat de kiezers rechtser zijn dan het kader komt juist op lagere niveaus sterk naar voren. De VVDers die zo linksig zijn dat ze het op landelijk niveau niet halen (in Den Haag weten ze prima dat een fractie vol Dijkstallen zetels en invloed kost) blijven namelijk in de provincie hangen.

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.