Jeremy Clarkson ligt weer onder vuur

En dit keer is de kritiek zo mogelijk nog onzinniger dan eerder deze week. 

De Top Gear presentator zei zaterdag namelijk onaardige dingen over mensen die zelfmoord plegen. En tja, dat mag niet in het moderne Engeland. Zelfmoord is namelijk buitengewoon eervol. 

Dat geloven de politiekcorrecten in Groot-Brittannie en de lokale verslaggever van De Telegraaf tenminste:

Een nieuwe dag, met nieuwe kansen om mensen te beledigen. Dat lijkt het nieuwe motto van Top Gear-presentator Jeremy Clarkson. Na de wervelwind aan kritiek over zijn uitlatingen aan het adres van stakende ambtenaren eerder deze week neemt de Britse lolbroek deze keer mensen die zelfmoord plegen op de hak.

U zult denken: ‘Echt waar? Wat voor vre-se-lij-ke uitspraken heeft hij dan gedaan?’ Nou, gaat u eerst even rustig zitten.

Ja, zit u op uw comfortabele stoel? Heeft u er genoeg steun aan? Ik geloof het wel he. Mooi. Dit is dan wat Clarkson – de ongevoelige rotzak – schrijft in zijn column voor The Sun:

In zijn column in de Britse krant The Sun gaat de presentator namelijk vrolijk verder met zijn salvo aan beledigingen. Jeremy schrijft dat hij wel begrip heeft voor mensen die zelfmoord plegen, maar dat geldt absoluut niet voor mensen die zichzelf voor de trein gooien. Volgens het 51-jarige BBC-boegbeeld zijn mensen die zichzelf voor de trein gooien ‘egoïsten’.

Deze personen zouden volgens de Brit niet aan het treinverkeer, laat staan aan de arme de treinbestuurder denken, die nooit meer op tijd kan remmen. Als het aan flapuit Jeremy ligt moeten de treinbestuurders daarom gewoon ‘doorrijden en de overblijfselen laten liggen voor de vogels’.

Pardon? Hoe en waarom is dit onacceptabel? Clarkson heeft 100% gelijk: mensen die zichzelf voor de trein gooien zijn egoistisch. Het klopt dat ze niet nadenken over wat hun daad voor anderen, en dan met name voor de dienstdoende machinist, betekent. Zij kunnen ‘het leven niet meer aan’, en dus maakt het ze geen bal uit of ze anderen een trauma bezorgen of niet.

Laat er geen misverstand over bestaan: zelfmoord is vrijwel altijd egoistisch. En ja, mensen die zichzelf voor de trein gooien zijn het ergste soort zelfmoordenaars. Zij zadelen andere mensen op met hun eigen problemen, alleen maar omdat ze het lef niet hebben om zichzelf te verzuipen of zich de polsen door te snijden in een warm bad. Nee, het moet allemaal zo snel mogelijk gebeuren. Als dat inhoudt dat een ander zijn leven lang met een trauma rondloopt, het zij zo.

Clarkson verdient dus hulde, niet gezever over dat hij weer eens te ver is gegaan. Zeker niet van de krant van wakker Nederland. (Overigens is het een schande dat juist De Telegraaf een dergelijk artikel publiceert. Als het nou de Volkskrant betrof, ala, maar De Telegraaf? Zijn de volwassen journalisten even iets anders aan het doen of iets dergelijks?)

Foto: Photobucket.com / aiden-606.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

7 reacties

 1. hertje

  Misschien hard,maar ik roep dit al jaren:het getuigd van maling aan de gevoelens van anderen hebben.Een machinist die niet meer zijn werk durft te doen,omstanders die dat niet meer van hun netvlies krijgen,nabestaanden die i.p.v. een lichaam een zak bij elkaar geschraapte pudding krijgen:walgelijk!

 2. Jan -The Other One-

  Zelmoord is vrijwel altijd een daad van egoisme. Maar natuurlijk. Ik hou zoveel van mezelf dat ik mezelf de dood injaag. Enig idee hoeveel leed er doorgaans aan een zelfmoord voorafgaat? Waarschijnlijk niet, of het kan je geen moer schelen, dat kan ook natuurlijk.

 3. guusvelraeds

   

  En tja, dat mag niet in het moderne Engeland. Zelfmoord is namelijk buitengewoon eervol.

   

  Kunnen deze moderne progressieve Engelsen mij ook uitleggen waarom zelfmoord eervol is. Ik ben bang dat ze dan met hun mond vol tanden staan en het zoveelste bewijs leveren dat we het hier enkel te doen hebben met marxistische cultuur nihilisten van het meest vuige soort. Zelfmoord is altijd een egoistische daad die onophoudend derden schade berokkend tenzij in indicentele gevallen de keuze voor de dood bedoeld is als opoffering anderen te redden zoals Maximilliaan Kolbe gedaan heeft. Behoudens in gevallen als Maximillian Kolbe mag je gerust stellen dat 99% van alle zelfmoorddaden op basis gebeuren van extreen doorgevoerd egoisme. Als zelfmoord eervol is dan mogen de marxistisch cultuur nihilsten mij uitleggen wat er eervol is geweest aan de zelfmoord van bijvoorbeeld Adolf Hitler en andere nazi kopstukken. Ook mogen ze mij uitleggen wat er eervol is aan de daad van duizenden “”Jihad”” zelfmoordterroristen waarmee de wereld de afgelopen 20 jaar heeft kennis gemaakt. Als toegang krijgen tot het paradijs met 77 jonge maagden geen daad van puur egoisme is, wat is het dan wel?

   

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Maximiliaan_Kolbe

 4. Henk

  Ik kan me zo voorstellen dat mensen dat het mensen die succesvol zelfmoord hebben gepleegd het een worst zal wezen wat Clarkson ervan vindt.  

 5. Nittickson

  — voor de foto

 6. BBC: “We moeten Charlie Hebdo-slachters geen ‘terroristen’ noemen” – De Dagelijkse Standaard

  […] wisten natuurlijk al lange tijd dat het slecht gesteld is met de BBC – ‘s werelds bekendste politiekcorrecte […]

 7. Nittickson

  Clarkson kan toch moeilijk een egoist worden genoemd. Hij denkt immers aan de vogels?

   

  Wat is er trouwens met die Britten aan de hand? In de tijd dat Nittickson vaak aan de overkant van het kanaal vertoefde waren die soort onderwerpen een normaal onderdeel van de Britse conversatie. Nog even en ze gaan zeuren over het taalgebruik van het Lagerhuis …

   

   

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.