Een perfect weerwoord van Amerika en Israël richting Iran?

Foto:

Iran is een staat die draait op een verwrongen haat tegen de Westerse wereld, en in het bijzonder tegen Israël en de Verenigde Staten van Amerika. Dit komt tot uiting in voortdurende dreigementen en recalcitrant gedrag dat een pestkop op een basisschoolplein niet zou misstaan.

Het probleem van pestkoppen is dit: als niemand ze tegenhoudt, worden ze alleen maar erger. Omrollen werkt nooit, dan schoppen ze harder. Als je van zo’n klier afwilt, moet je hem de les lezen. Dát is het probleem met pestkoppen, zowel op het basisschoolplein als op het wereldtoneel. Maar we moeten niet vergeten dat de wereld geen schoolplein is, en dát is het probleem van internationale politiek: er zijn geen leraren te bekennen. We moeten allemaal voor onszelf opkomen. Of voor elkaar.

We zijn daar best goed in. Sommigen wat beter dan anderen. Amerika en Israël zijn noodgedwongen specialisten geworden: ze worden het vaakst bedreigd, dus ze hebben geleerd om sterk te zijn. Gelukkig maar, want anders had Iran ze nu in de tang.

Het land liet onlangs haar “kracht” zien door militaire oefeningen te houden in de Straat van Hormuz. Het doel was duidelijk: demonstreren dat Iran de Straat kan afsluiten middels een blokkade. Op die manier kunnen essentiële (olie)transporten worden tegengehouden.

Een land dat niet met pestkoppen om kan gaan zou op dat moment moeten doen wat Iran maar eist. Zo niet Amerika en Israël. Integendeel: de Jerusalem Post meldt dat de VS zich op dit moment voorbereiden op een weerwoord. Een lesje dat Iran niet snel zal vergeten. De krant citeert Luitenant-generaal Frank Gorenc, een Amerikaanse generaal op dit moment gestationeerd in Duitsland. Hij meldt dat de VS samen met Israël een grootscheepse militaire oefening gaan uitvoeren.

Duizenden troepen en meerdere marineschepen zullen volgens hem spoedig richting Israël gestuurd worden. Landmacht en marine van de VS en Israël zullen samen de grootste militaire oefening in hun gezamelijke geschiedenis uitvoeren. Om er nog een schepje bovenop te doen zal Israël gelijktijdig de meest uitgebreide test van haar raketschild in de geschiedenis van het land laten plaatsvinden. De VS brengen dan mogelijk de THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) mee: een raketwerpersysteem dat op een schip geplaatst kan worden, en zo bijdraagt aan een mobiel inzetbaar raketschild.

Het perfecte antwoord richting de omhooggevallen rioolrat Ahmadinejad. Iran toont aan de Straat van Hormuz te kunnen dichtknijpen? Zozo. Indrukwekkend zeg. Oh, trouwens, zien jullie die gigantische vloot daar? En dat zeer professionele Israëlisch-Amerikaanse leger dat daar aan het oefenen is, zo angstaanjagend dichtbij?

Ja, dat klopt. Die kunnen zo’n trieste blokkade in een kwestie van minuten wegvagen en vervolgen heel Iran platwalsen. Maar dat hoeft niet eens, want ze kunnen ook de Israëlische raketten combineren met de THAAD, die ze gemakkelijk in de Golf kunnen positioneren. Dan wordt Iran van twee kanten in as gelegd. Wederom een kwestie van minuten.

Denk daar maar eens goed over na, Ahmadinejad. Voordat je weer eens begint over het de zee indrijven van alle Joden, of het van de aardbodem vegen van de VS. Het is namelijk de bedoeling, schijnt, dat deze oefeningen de aanzet zullen geven tot een “joint task force” voor veiligheid en het Midden-Oosten tussen de VS en Israël. Mocht Iran de neiging krijgen om een atoomwapen te ontwikkelen en het in te zetten, dan staat er een zeer capabele krijgsmacht klaar om haarfijn uit te leggen wat de beschaafde wereld daar van denkt.

Zoals iedere pestkop is Iran in essentie heel laf. Ahmadinejad schreeuwt graag en dreigt graag, maar hij durft uiteindelijk niets. Deze demonstratie van de VS en Israel kan er dus niet snel genoeg komen. Ahmadinejad zal het afschilderen alsof Iran het slachtoffer is, maar vergeet niet wie hier voortdurend de bedreigingen uit.

Met een krijgsmacht op de stoep zal het daar snel mee afgelopen zijn. Door militaire kracht te tonen, zullen de VS en Israël deze macht hopelijk juist nooit te hoeven gebruiken. Het is dan ook te hopen dat de berichtgeving van de Jerusalem Post accuraat is. Dit zou het perfecte weerwoord richting Iran zijn. “Wie zoekt naar vrede,” gaat het oude gezegde immers, “die bereidt zich voor op oorlog.”

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!