De verheerlijking van Diederik Samsom

Geen categoriemrt 17 2012, 12:45
Het sociaaldemocratische hart is sneller aan het kloppen. De verheerlijking van Samsom neemt nu al groteske vormen aan.
Nee, Diederik Samsom likt op bovenstaande foto zijn lippen niet af bij alle aandacht die hij de afgelopen weken heeft gekregen van de media. Alhoewel. Het regelmatige likken van de lippen door Samsom kan er wel mee te maken hebben.
Net zoals rechts Nederland zijn vingers aflikt bij het kabinet, zo likt links Nederland zijn lippen af bij alle televisieprogramma's, kranten en andere media die aandacht hadden voor de totaal niet interessante machtsstrijd binnen de PvdA. Wat was het een goede tijd voor de Partij van de Arbeid. Ouderwetse propaganda was het, maar dan gratis.
Dat zou iedere politieke partij wel willen. Het is nu aan het Commissariaat voor de Media om Pauw & Witteman een boete uit te delen voor bijvoorbeeld het PvdA-lijsttrekkersdebat. Het was geen debat, het was een middellange propagandafilm van 55 minuten. Een bizarre wanvertoning. Poetin zou er trots op zijn.
Het Commissariaat deelt in ieder ander geval een flinke boete uit. Zie de recente boete van 50.000 euro voor het promoten van het servies van Yvon Jaspers in een aflevering van De Wereld Draait Door.
50.000 euro? Dan verdient Pauw & Witteman minstens een boete van een half miljoen euro, qua promoten van de Partij van de Arbeid.
Het was een trend, trouwens: de ene na de andere journalist bekende kleur in de afgelopen campagne. Journalisten Frénk van der Linden (NCRV) en Pieter Hilhorst (VARA) zaten PvdA-debatten voor. De eerste gaf toe PvdA'er te zijn, de tweede is altijd al een socialist geweest. Van Paul Witteman weten we al dat hij altijd, maar dan ook echt altijd PvdA stemt.
De media zijn, net als tijdens de parachutering van Job Cohen, helemaal dolletjes met de nieuwe leider van de arbeiderspartij. Ik pik er een voorbeeld uit. Vandaag slaan we de Volkskrant open en wat zien wij? Een opiniestuk van de hand van Raoul du Pré, chef parlementaire redactie van de Volkskrant. Samsom zat vanochtend aan de koffietafel driftig zijn lippen te bevochtigen, dat verzeker ik u. Pak uw kotszakje er even bij. Ik citeer:

Politici handelen in hoop en verwachting. Dat ambacht heeft Samsom al veel beter in de vingers dan Cohen.

(...)

Zijn draagvlak kan voorlopig niet stuk na de ruime overwinning.

(...)

Er is grote behoefte aan een leider die het debat met Wilders zoekt en zich niet straffeloos laat kleineren. Ook daarom verkozen veel leden het onmiskenbare retorische talent van Samsom boven de bestuurlijker uitstraling van Plasterk.

(...)

Al is het sommigen opgevallen hoe Samsom al enige tijd zijn best doet de actievoerder in zichzelf te temmen. In het klimaatdebat zocht hij contact met zijn tegenstanders, zelfs van de PVV. En rond de kernramp in Japan ontwikkelde hij zich tot afstandelijk, puur wetenschappelijke commentator, die ervoor waakte een politiek slaatje uit de catastrofe te slaan.

(...)

Maar Samsom had de borst vooruit, de kin omhoog: hij gelooft dat het kan.

Het kotszakje zit alweer vol voor vandaag. Zo goed is Samsom niet - je hoeft echt niet rechts te zijn om te zien dat hij een maatje te klein is voor het trio Rutte-Verhagen-Wilders - maar door de goed vastgelijmde rode bril van de media kun je geen objectieve en kritische houding van ze verwachten.
We hebben gezien hoe dat ging met Cohen: hoge verwachtingen hebben hem kapot gemaakt. Dat is het lot van Samsom. Hij kan de torenhoge verwachtingen niet waarmaken. Alsof Samsom duizendmaal beter is dan Cohen.
Nee dus.
Als links wil dat Samsom iets voor elkaar krijgt en bij de volgende interne verkiezingen niet wordt weggevaagd door een buitenstaander, dan moeten ze hem niet zo groot maken. Maar ja, dat zeg je dan tegen een publieke omroep die bang is voor de bezuinigingen op de publieke omroep en dus dolgraag wil dat de omroepvrinden van de PvdA aan de macht komen. Kansloos.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten