"De overheid heeft de crisis juist veroorzaakt"

Geen categoriejun 23 2012, 20:29
Voor het eerst sinds 1994 doet de Libertarische Partij mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Een interview met voorzitter Toine Manders, deel 3.
- Nederlandse lezers zijn wellicht bekend met de Amerikaanse libertariër Ron Paul. Paul is weliswaar voor een kleine overheid, maar hij is ook een uitgesproken tegenstander van het recht op abortus. Hoe staat de Libertarische Partij daar tegenover?
"Ieder mens heeft recht op zijn eigen leven en lichaam. Daarom onderschrijven wij het ‘baas in eigen buik’-beginsel. Wij steunen het recht van de vrouw om te kiezen of zij een foetus in haar lichaam wil dragen of niet. Wij wijzen de financiering van abortus door belasting of verplichte premies af. Het is bijzonder zuur voor iemand die gelooft dat abortus moord is om te worden gedwongen mee te betalen aan een abortus bij een ander."
- Veel libertarisch georiënteerde lezers van De Dagelijkse Standaard zeggen dat zij de LP 'ooit wel' zouden willen steunen, maar dit jaar niet. Deze verkiezingen zouden namelijk 'te belangrijk' zijn om 'je stem te vergooien'. Hoe zou u reageren op dergelijke kritiek? Waarom moeten kiezers die willen dat de verzorgingsstaat wordt afgebroken dit jaar juist op de Libertarische Partij stemmen?
"Als je niet stemt op de partij waar je eigen ideeën het meeste mee overeenkomen, maar in plaats daarvan op een andere partij, dan vergooi je inderdaad je stem. De beste manier om er voor te zorgen dat libertarische ideeën en de libertarische kritiek op de grote overheid in brede kring bekend worden, is door er voor te zorgen dat de LP zetels haalt in de Tweede Kamer. Dan zal de LP een veel groter platform krijgen dan ze nu heeft. Natuurlijk zijn deze verkiezingen belangrijk. Dat is precies de reden om je stem niet te vergooien door te stemmen op een andere partij dan de LP, omdat alle andere partijen het huidige systeem grotendeels in stand willen houden.
"Laten we het voorbeeld nemen van de inkomstenbelasting. Alle partijen behalve de SP en de LP willen het toptarief rond de 52 procent houden. In haar verkiezingsprogramma van 2010 stelde de VVD voor om het toptarief verlagen met een procentpunt, dus naar 51 procent, maar de VVD heeft net ingestemd met een hele reeks van belastingverhogingen. De SP zegt dat ze het toptarief wil verhogen naar 65 procent, alhoewel Roemer heeft toegegeven dat hij het toptarief eigenlijk naar 100 procent wil verhogen. Alleen de LP pleit voor volledige afschaffing van de inkomstenbelasting. Ook voor lage en modale inkomens betekent dat een enorme verlaging van de belastingdruk. Dat kan ook gemakkelijk, omdat de staat nog zoveel andere belastingen heft (en zo´n 14 miljard euro aan aardgasbaten ontvangt) dat de opbrengst van de inkomstenbelasting slechts 40 procent van de uitgaven dekt. Dat betekent dat als we de uitgaven met 40 procent verlagen door te snijden in allerlei verspillende en contraproductieve overheidsuitgaven, bijvoorbeeld door het aantal ambtenaren terug te brengen, we de inkomstenbelasting kunnen afschaffen.
"Laten we het voorbeeld van Monaco volgen, een land zonder inkomstenbelasting. Monaco heeft het hoogste BBP per hoofd ter wereld, $186,175. Monaco heeft de hoogste levensverwachting ter wereld van bijna 90 jaar, en het laagste werkloosheidscijfer van 0 procent. Volgens het CIA World Factbook heeft Monaco ´s werelds laagste armoedecijfer, en het hoogste aantal miljonairs per hoofd in de wereld. Wie serieus is over belastingverlaging kan alleen op de LP stemmen. Een stem op welke andere partij dan ook is weggegooid."
- Realistisch gesproken, hoeveel zetels denkt u te kunnen behalen bij de komende verkiezingen? Komt de LP in de Tweede Kamer? Zo ja, wat is uw campagnestrategie? Zit er een serieuze organisatie achter of bent u vooral afhankelijk van de grassroots?
"Laat ik beginnen met een kleine vergelijking. In de VS is onlangs een opiniepeiling gehouden waaruit bleek dat Ron Paul als onafhankelijke presidentskandidaat 17 procent van de stemmen zou halen. Als je dat vertaalt naar de Nederlandse situatie zou dat neerkomen op 26 zetels. Uiteraard heeft de Nederlandse libertarische beweging nog een hele weg te gaan voordat we even succesvol zijn als de Amerikaanse libertarische beweging, maar de LP is bezig met een stormachtige groei. In de afgelopen maand alleen al hebben zich meer dan driehonderd vrijwilligers aangemeld, en we zijn dus inderdaad aan het uitgroeien naar een hele serieuze partijorganisatie. Daarnaast zijn er veel libertariërs die zelf niet de politiek in willen, maar de LP wel met raad en daad steunen, vergelijkbaar met de grassroots beweging die Ron Paul heeft gesteund.
"Onze campagnestrategie is met name gericht op de schuldencrisis, omdat de LP de enige partij is die met een serieuze oplossing komt, in plaats van voor te stellen nog meer schulden te maken. De andere partijen willen de overheid de crisis laten oplossen. Maar de overheid heeft de crisis juist veroorzaakt! Je kunt het vergelijken met een pyromane brandweerman die steeds zelf brand sticht. Die ga je toch ook niet de macht en verantwoordelijkheid voor het bluswerk in handen geven! We moeten de rol van de overheid juist zoveel mogelijk terugdringen. Vandaar onze slogan: De overheid is het probleem, niet de oplossing!"
Dit was ons interview met Toine Manders. Deel 1 kunt u hier lezen, klik hier om deel 2 te lezen.
Het interview is tot stand gekomen in samenwerking met lezer Tipo.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten