Hero Brinkman en zijn Democratisch Politiek Keerpunt

Geen categoriejun 19 2012, 17:45
Ik gun Hero Brinkman zijn zetel, maar ik vraag me af waarom 'ie nou wéér zo'n rare naam heeft bedacht voor zijn politieke partij. Eerst was het de Onafhankelijke Burger Partij en nu wordt het Democratisch Politiek Keerpunt. Really, Hero?
De grapjes op Twitter waren niet van de lucht vandaag, toen Brinkman de naam van de fusie van zijn Onafhankelijke Burger Partij (OBP) en Trots op Nederland presenteerde. Brinkman vraagt er ook om. Democratisch Politiek Keerpunt. Wie bedenkt zoiets? "Hé, wat ga jij stemmen morgen?" - "Oh, ik zit te denken aan Democr... eh... Democratisch Keer... Politiek. Eh... die partij van die ene ex-PVV'er, weet je wel?" Nee, de naam is geen succes en dat zal het ook niet worden. Brinkman verzon samen met zijn clubje een naam, maar hij was vergeten dat dpk.nl al bezet was (leestip, want hilarisch stukje op nrc.nl). Dus besloot hij dpkp.nl op te richten, de extra letter staat voor 'Punt'. Dus: Democratisch Politiek Keer Punt. Correct Nederlands is het allerminst.
De motivatie voor de nieuwe naam, zo blijkt uit een speech die Brinkman vandaag hield tijdens de persconferentie:

Wij zijn democraat in hart en nieren en overtuigd dat democratie het beste van alle systemen is om een land te besturen. Politiek Keerpunt is de noodzakelijke status waarin we nu verkeren. Op allerlei fronten bevinden we ons op een politiek keerpunt. Europa, ons monetaire stelsel, ons politieke systeem en het vertrouwen van de burger in de politiek, in de zorg en onderwijs.

In tegenstelling tot onze nieuwe politiek columnist Bart Jan Spruyt, gelooft Brinkman wél in het gat op rechts, tussen de VVD en PVV in.

Dat dit nodig is moge duidelijk zijn, het gat op rechts is megagroot. De PVV is financieel economisch even links als de SP en de VVD heeft haar aloude achterban van de ondernemer binnen het MKB en de hardwerkende burger keihard in de steek gelaten. Het pluche kleeft aan de VVD en men is kennelijk tot alles bereid om maar te kunnen regeren.

Wat betreft de PVV heeft Hero groot gelijk: de PVV is op sociaal-economisch gebied een tweede SP. Wie Wilders' pamflet Kies voor vrijheid er nog eens bijpakt, ziet de levensgrote verschillen. Het is ideologisch gezien jammer dat de PVV is gaan draaien naar links, maar voor Wilders zelf is het electoraal gezien natuurlijk briljant.
Ook wat betreft de VVD heeft Hero een punt. De VVD moet oppassen de belangen van grote en kleinere ondernemers en andere hardwerkende burgers niet te verkwanselen om maar in een kabinet te kunnen zitten. De (gematigd-)rechtse kiezer zit niet te wachten op belastingverhogingen als er ook kan worden bezuinigd op de uitgaven van de overheid zelf. Een Kunduz-kabinet is niet wenselijk en een Paars kabinet al helemaal niet.
Er is mijns inziens slechts een klein tijdelijk plekje op rechts beschikbaar, maar dan hooguit voor twee DPK'ers of één DPK'er en één Kamerlid van de Libertarische Partij, die dit jaar mee wil doen met de verkiezingen. De VVD moet die signalen serieus nemen, want een links kabinet met een aan het pluche plakkende VVD is wel het laatste waar rechts Nederland op zit te wachten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten