Telegraaf: spreekbuis van de Oranjes

Dat De Telegraaf fan van de Oranjes is wisten we al, maar de krant voor blauwbloedig Nederland maakt het nu wel heel bont.

“Nog meer Kamerleden leggen geen eed af”, las ik vanmiddag op de voorpagina van Telegraaf.nl. “16 politici krenken Kroon“. Het artikel gaat verder:

Zestien leden van de Eerste en Tweede Kamer leggen geen eed of belofte af bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Dat zei voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf zondag in Buitenhof. De Graaf is voorzitter van de gezamenlijke vergadering van de Eerste en Tweede Kamer, die op de dag van de troonswisseling bijeenkomt.

Ja, ja, de krant van, voor en door monarchisten heeft republikeinen kei-hard de oorlog verklaard. Kamerleden moeten de eed afleggen nu Willem-Alexander koning wordt, of ze moeten vrezen voor de enorme, kille woede van De Telegraaf. Negen Kamerleden werden eerder al op het hakblok gelegd, de andere weigeraars moeten er binnenkort ongetwijfeld ook aan geloven.

Vervolgens citeert De Oranjegraaf voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf die zegt het jammer te vinden dat er Kamerleden zijn die de eed weigeren. Als je bij de inhuldiging bent kun je die eed toch ook afleggen?

Nee, meneer De Graaf en De Telegraaf (grappig, die overeenkomst), dat is helemaal niet logisch. Als republikeins Kamerlid kun je het namelijk prima aanwezig zijn bij de inhuldiging, zonder je verder te verbinden met het lot van het koningshuis. Met de eed ligt dat net even anders:

Namens de Kamerleden en de Statenleden uit de Antillen legt de voorzitter van de Verenigde Vergadering een plechtige verklaring af. Aan de nieuwe koning wordt trouw gezworen of beloofd. De leden bevestigen dit met een eed of belofte.

Je zou denken dat de redactie van De Telegraaf en de heer De Graaf ook kunnen lezen en best kunnen begrijpen waarom republikeinse Kamerleden de eed niet kunnen en willen afleggen.

Dat heeft niets te maken met verraad, en ook niet met het ‘krenken’ van ‘de kroon’. Nee, het gaat om iets geheel anders: trouw blijven aan je principes. Juist een krant zou dat moeten kunnen waarderen, of niet, meneer Paradijs?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

32 reacties

 1. J. C. Th. Köhler

  Cresto:

   

  “Wat een dom geleuter van die Gielah, zeg”

   

  Je kunt van Gielah zeggen wat je wilt, maar niet dat ze dom leutert. Misschien zegt ze dingen waar jij het niet mee eens bent, maar er is altijd over nagedacht. Zou jij ook eens moeten proberen. En iemand bestrijden met argumenten, niet met kretologie.

   

  j.c.th.kohler@online.nl

 2. Jan Van

  Niet omdat ze zo goed is maar omdat die andere kranten nog vele malen erger/slechter zijn”

  Ik zie anders dat de lézers van Trouw ook behoorlijk hun verstand kunnen gebruiken.

  De reacties op de idiote EU en andere idiote politici zijn niet misselijk!!

 3. Caroline

  Gielah, eerder vluchters met lange benen 🙂

 4. bramm

  die bij de eerste de beste schreeuw het in zijn broek doet en samen met zijn vrouw die kleine kinderen tegen de grond duwt, het op een laffe vlucht zet kan je toch als fatsoenlijk mens geen trouw zweren,

 5. Gielah

  Waarom mag de kroon het volk van Nederland  wél krenken en een aantal Tweede en Eerste Kamerleden háár niet?

   

  Zowel de kroon als de regering waren en zijn gehouden om de souvereiniteit van de Staat der Nederlanden te handhaven en te beschermen… evenals de democratie, de veiligheid en de vrijheid van alle Nederlanders.

   

  Kroon en regering hebben zich NIET van deze hoge opdracht gekweten.

  Het volk van Nederland heeft dus alle recht zich hierover zéér gekrenkt te voelen…. ja… het kan zelfs genoegdoening eisen… en een zo spoedig mogelijk terugkeren naar de situatie van vóór dit bedrog.

   

  Dus laat mij voorlopig maar even geen flauwekul lezen of horen over de kroon of de regering, die zich eventueel gekrenkt zou voelen.

  Dat is de omgekeerde wereld…. wat zullen we nóu krijgen?

   

 6. Primo Mattino

  Dat fabeltje is door Lou de Jong al weer zo’n 30 jaar geleden geheel ontkracht. De rol van de Telegraaf is tijdens de oorlog helemaal niet niet erger, nee in sommige opzichten zelfs beter, geweest dan die van andere kranten en sommige, zoals de Nieuwe Rotterdamse Courant, hebben zich veel laffer gedragen, op het landverraderlijke af.

  Maar zonder muggenziften kan men gerust stellen dat de gehele pers, zowel kranten als radio, zich heel gemakkelijk en gedwee hebben aangepast aan de nieuwe situatie en zich zonder noemenswaardig verzet hebben geleend voor de Duitse propaganda.

 7. toetssteen

  Wat denk je van een eed aan het volk Michaël?

 8. Lida

  Als ik aan de koning trouw zweer en er gebeurd wat en hij wil mijn kop hebben heb ik het maar te geven 

   

   

  want dat heb ik  gezworen .Wel een beetje rare gedachten dat ik dan onderdanig ben aan de koning .

   

  Hij kan wel zoveel willen ik zou ook wel twijfelen om het te doen.Ik wil aan niemand onderdanig zijn

   

  zoals de slaven vroeger

   

 9. Linkse Internetcrimineel

  Hoe zijn die mensen eigenlijk in de Tweede Kamer gekomen? Ook zonder eed?

 10. Wim

  De Telegraaf is hier weer eens hysterisch bezig. Wat een lakeienmentaliteit! Maar ja, Sjuul Paradijs heeft dan ook maar liefst ELF portretten van Beatrix op zijn werkkamer, dat geeft wel aan hoe gestoord die man is. Je vraagt je af wat hij op zijn slaapkamer dan wel niet heeft.

 11. Johrij

  die de koning aflegt, ’t is een grote poppenkast geworden, niet meer, niet minder.

   

  Ik zweer (beloof) aan de volkeren van het Koninkrijk dat Ik het
  Statuut voor het Koninkrijk en de Grondwet steeds zal onderhouden en
  handhaven.

  Ik zweer (beloof) dat Ik de onafhankelijkheid en het grondgebied
  van het Koninkrijk met al Mijn vermogen zal verdedigen en bewaren; dat
  Ik de vrijheid en de rechten van alle Nederlanders en alle ingezetenen
  zal beschermen, en tot instandhouding en bevordering van de welvaart
  alle middelen zal aanwenden welke de wetten Mij ter beschikking stellen,
  zoals een goed en getrouw Koning schuldig is te doen.
  Zo waarlijk helpe Mij God almachtig!”
 12. schnoebel

  Het is natuurlijk überhaupt flauwekul dat een reeds beëdigd kamerlid opnieuw de eed moet afleggen op de kroon. Het feit dat die kroon tussentijds verhuisd naar een ander hoofd is geheel niet van belang.

 13. Leo KarelJan

  De Telegraaf is al een lange tijd bezig om een door en door politiek correcte krant binnen het regentendom te zijn. Als de krant ook maar een beetje echt rechts zou zijn, zou men niet zo met dit linkse, multikul en eurofiele koningshuis dwepen. Maar ook op andere gebieden is men bepaald niet rechts: veel pro-EUSSR praat, hetzes tegen Wilders ( en vroeger tegen Fortuyn ), islamvriendelijk, promotor van Rutte tijdens de verkiezingen en volop verantwoordelijk voor dit kabinet ( ondanks hun latere relletje tegen de inkomensafhankelijke ZKV ) enz. Hun politiek redacteur zit vaak bij P en W : hoe gek wil je het hebben?

  De Telegraaf is gewoon een blaadje van en voor de gevestigde orde: echt rechtse mensen hebben er niets van te verwachten.

 14. Theo Prinse

  Ik vind de afschaffing van de monarchie waardoor Nederland de facto in een republiek verandert en de vraag over een nieuwe staatsvorm als de pl***is uitbreekt behorend op een andereplaats. De discussie wordt te chaotisch 

 15. huuskesgait

  “leden van de Eerste en Tweede Kamer leggen geen eed of belofte af bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander”.

  Gôh, is van der Galien zó in de ban van alwéér een nieuwste modetje uit Drugsdorp aan de Amstel? Of was de fantasie niet groot genoeg om wat nieuws te verzinnen? En werd geprobeerd het geschrijf interessant te maken door taal die voor stoer moet doorgaan, zoals ‘Negen Kamerleden werden eerder al op het hakblok gelegd, de andere weigeraars moeten er binnenkort ongetwijfeld ook aan geloven’?

  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

 16. Mar

  @nick

   

  Hypocrisie hoort nu eenmaal bij de politiek. Geen enkele partij ontkomt eraan en geen enkele partij ontrekt zich daar volledig aan.

 17. coolscan5

  Maak U nu niet van streek allemaal, de kroning en alles er om heen hoort bij de folklore die we van de EUssr nog mogen houden, geniet er van of ga gezellig naar het strand of zo.

   

  Overigens,

  Gezien het gedrag van politici en bankdirecteuren,  (om maar wat te noemen) stelt de eed sowieso al geen fluit  meer voor.

   

  De Telegraaf is een krant die krantjes wil verkopen en dus drukt wat “het volk” wil lezen, reken er maar op dat als een meerderheid van “het volk” tabak heeft van het koningshuis de Telegraaf op slag republikeins wordt. Gezegd moet zijn dat de Telegraaf met deze formule heel succesvol is.

 18. nick

  Het is natuurlijk zo hypocriet als maar zijn kan!

  Het hele gebeuren is een stukje toneel/entertaiment voor de bevolking. Kost wat, maar niemand zeurt daarover, om mijn onbegrijpelijke redenen.

  Maar goed, het koningshuis is een farce maar dat weten/realiseren zich maar weinig mensen, de meeste geloven graag in het totaal uit de tijd zijnde sprookje. Ieder zijn meug.

  Alleen al die regeringslieden zitten daar allemaal vooraan omdat ze mee moeten doen aan het toneelstukje, dat hoort zo…dat staat in het script. Ze zijn de ‘sprekende figuranten’.

  Hoe hypocriet is het om schijnheilig ‘de eed’ niet te wiilen afleggen maar wel vooraan te willen zitten? Wat zijn dat voor een waardeloze ego’s! 

  Niet mee doen, ook niet komen! Dat lijkt mij de enige juiste consequentie!

   

 19. Cresto

  Wat een dom geleuter van die Gielah, zeg. Kamerleden die het recht hebben om de Kroon te krenken. Als je zoiets met droge ogen kunt opschrijven, ben je wel een beetje van het padje af.

   

  Trouwens, ook de hypocrisie van de weigerende kamerleden straalt er weer vanaf. Let op, het zijn vooral GroenLinks, SP en (iets minder) PvdA: Die enerzijds de weigerambtenaar om zeep willen helpen. Maar anderzijds zelf vinden ze dat ze alle recht hebben om de eed of de gelofte te weigeren bij de kroning.
  Weer zo’n staaltje van moreel superioriteitsgevoel.

 20. Lida

   

   

  En wat gaat de koning beloven dat hij niet het land uitvlucht als de boel in elkaar stort .

   

  Nu vergeet het maar ze zijn het eerste weg .Dat hebben we eerder meegemaakt

 21. Den Heijer-Nootdorp

  Eerlijk gezegd had ik de hele PVV-fractie bij dit Telegraaf-lijstje verwacht. Waar zijn ze, heer Wilders?

 22. KeesvanD

  Een commentaar van mij over Samsom m.b.t. het belasten van ouderen met daarin het woord “sukkel” leverde een mail op dat mijn tekst niet geschikt was voor plaatsing (uiteraard geen uitleg).

  Duidelijk zat dat ook de Telegraaf behoorlijk links is.

 23. Gielah

  Dáár kan ik het mee eens zijn, @P.S.

  Er wordt wellicht veel te lichtvaardig maar van alles gezworen en beloofd.

  Alsof belofte niet schúld maakt….!

   

  Rutte, Timmermans en Dijsselbloem hebben bijvoorbeeld in Brussel moeten beloven, dat de belangen van de EU bij hen zouden prevaleren boven de beloften aan Nederland.

  En dat kan dus niet.

  Want die beloften aan het Nederlandse volk stonden en staan nog steeds.

   

   

 24. fanof43

  Ik begrijp überhaupt niet waarom de kamerleden opnieuw worden beëdigd. Niet alleen omdat de eed al eerder is afgelegd, maar ook omdat andere eedafleggers, zoals rechters, dat (gelukkig) ook niet wordt verzocht. Ik zou in ieder geval weigeren. Respect voor de dissidente 16.

 25. Frits B

  Met een eed, belovend de belangen van het volk te dienen en “zonder last of ruggespraak” te zullen besluiten. Van dat laatste komt in de praktijk niets terecht, maar het is onzin dat ze dan ook nog eens trouw aan het strikt symbolische staatshoofd zouden moeten beloven. Dat dateert uit de tijd dat de vorst nog daadwerkelijk alle touwtjes in handen had. Zie Liechtenstein.  

 26. Gielah

  Wie gaat zijn vermogen inzetten, @P.S.?

   

  P.S./:  U weet dat 1 april al voorbij is, toch?

 27. P.S.

  @Gielah, ja inderdaad ironisch bedoeld. Ik doelde op de eed die straks W.A. en Maxima gaan afleggen. De oranje-nassaus zijn al minstens 500 jaar bezig hun vermogen te beschermen. Ik vind daarom de zinsnede alles wat in hun vermogen ligt te doen om onze onafhankelijkheid te waarborgen een gedurfde uitspraak en een welkome aanleiding om grappen mee te maken.

 28. P.S.

  Als ik het goed heb begrepen gaat hij voor onze onafhankelijkheid heel zijn vermogen inzetten. Dat is toch geweldig nieuws?

 29. Jessica

  De Telegraaf. De krant van wakker nederland. Niet omdat ze zo goed is maar omdat die andere kranten nog vele malen erger/slechter zijn.

 30. M. de Lange

  maar gezien de rol van de Telegraag tijdens de tweede wereldoorlog doet het “verraad aan de kroon” wel een beetje komisch aan. Gr. M.

 31. François

  “Aan de nieuwe koning wordt trouw gezworen of beloofd. De leden bevestigen dit met een eed of belofte.”

  Waarom vindt het prinsgezinde nieuwsblad dat men aan de nieuwe vorst trouw moeten zweren, als het vorstenhuis waaruit die voorkomt–en alleen daardoor vorst wordt–zelf al die keer op rij de eigen eed heeft gebroken? En wel deze: http://www.youtube.com/watch?v=lp4nBNR7Ico#t=0m24s

   

  Wat zijn de consequenties eigenlijk voor iemand die zijn eed niet nakomt, of sterker nog, het tegenovergestelde aanmoedigt of doet en legitimeert? Geen consequenties? Dan is die hele eedaflegging zelfs een belediging.

 32. Jasterke

  .

  Hier zweren wij …dus alle 16 …bij ons eigen

  dat wij dus mooi die eed niet af gaan leggen

  ja, lach maar…lach maar….maar wij staan  wél pal !

  .

  en daar kan geen …niemand dus…haha…iets over zeggen

  wij klauteren als 1 man man maar eens ‘n keertje uit het dal:

  hoera..dus voor de Republiek en boeh..voor ’t Koningshuis

  .

  en laat maar komen dan die Hollandbrede knal

  want Wij voelen al zo lang…: dit is gewoon niet pluis

  dus laat ze nu maar allemaal de rambam krijgen…

  .

  dus sorry Willem hoor ( en  zo charmante Gemalin )

  wij trappen er dus déze keer maar eens niet in ! 

  .

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.