Thomas von der Dunk gaat met fakkel en witte puntmuts richting Israël

Verbijsterend artikel van Von der Dunks hand in De Volkskrant.

Dat Thomas von der Dunk geen vriend is van Israël, dat wisten we al. Zo verkondigde hij ooit eens in het tv-programma Tegenlicht dat het terecht was dat een goede vriend van ex-PVV-Kamerlid Wim Kortenoeven was doodgeschoten. De man begaf zich – naar hij immers zelf aannam – buiten Tel Aviv, en als Jood moet je dan “ook niet zeuren als je dan een kogel in je kop krijgt.” Een ijzingwekkend citaat, dat aantoont hoe weinig acht Von der Dunk slaat op een Joods leven. Carel Brendel heeft nog meer voorbeelden verzameld van hoe lasterlijk en ronduit antisemitisch de heer Von der Dunk uit de hoek kan komen. Zo praat de man zelfs moord op onschuldige kinderen goed.

Vandaag vliegt Von der Dunk in zijn Volkskrant-column (‘Goed Volk’, waarom betalen jullie een antisemiet om jullie krant te bezoedelen?!) opnieuw grandioos uit de bocht. De beste man schrijft over zijn favoriete onderwerp Israël, maar had ongetwijfeld bedoeld een artikel te maken over de de opkomende grootmacht China, en hoe het Westen daar niet adequaat op kan reageren. Wie zorgvuldig leest, haalt dat nog uit het schrijfsel van Von der Dunk. Maar je moet wel écht heel ingespannen lezen, want bovenal is het artikel een aaneenschakeling van schelden, schelden, schelden en schelden. Op vrienden van Israël.

De column is nog geen alinea begonnen of Von der Dunk heeft een oud-senator van de VVD (de heer Tom Struyck Van Bemmelen, schrijft ook regelmatig voor DDS) al een “mummie” genoemd, en beschuldigt hem van dyslexie. In de tweede alinea wordt het hele Israëlische electoraat extremisme verweten, de Likoed-partij wordt een “criminele organisatie” genoemd vanwege “etnische zuiveringen” en de oud-minister Uri Rosenthal (VVD) is niet alleen schuldig aan “misdadigheid”, maar ook een handlanger van de Israëlische “criminele organisatie”. Israël wordt verder “niet zonder reden door al zijn buren gehaat“, en de premier van het land, Benjamin Netanyahu, noemt Von der Dunk als variant op de Noord-Koreaans leider Kim Jong Un. Hierna Von der Dunk snel terug naar z’n eerder doelwit Struyck Van Bemmelen, die naar hij schrijft “over een aantal jaar gewoon onder de zoden ligt.”

Alle verwijten slaan aantoonbaar nergens op, maar Von der Dunk raaskalt maar door. Aan het eind lijkt hij zich te realiseren dat hij ook nog wat over China moest zeggen, dus pent hij snel dit neer:

Ook in Afrika, waar Obama dezer dagen in eigen persoon rond toert, breiden de Chinezen in een ijltempo hun economische grondstoffenimperium uit. Ook hier had Amerika het rijk lang alleen, maar ligt dat nu anders.

De dictatoren ginds vinden het wel prettig dat de Chinezen niet over mensenrechten zeuren – en zolang het economisch goed gaat, vinden hun opponenten bij de eigen bevolking helaas weinig steun. Dat de voor het Strafhof in Den Haag gedaagde president van Kenia net nu naar Peking afreist, is een doelbewuste schoffering van Washington. De door Obama bezochte Zuid-Afrikaanse president Zuma laat zich eveneens door Peking fêteren en keert zich tegen sancties tegen Teheran. Het is een nieuwe mondiale werkelijkheid, waarop het Westen nog geen begin van een antwoord heeft.

Een goed punt van Von der Dunk. Een legitiem en scherp geformuleerd punt, zelfs. Maar met het hele geopolitieke grondstoffendebacle heeft Israël echter helemaal niks te maken. Door de Palestijnen te steunen alle Joden in Israël ‘op te ruimen’ (om maar even in het taalgebruik van Von der Dunk te blijven) bereik je helemaal niks bij China. Ook niet door Israël te blijven steunen, overigens. Wat er met Israël gebeurt, laat China koud. China en Israël zijn simpelweg twee totaal verschillende landen, die om totaal verschillende redenen belangrijk zijn.

Het zou de heer Von der Dunk dus sieren als hij China niet meer als kapstok gebruikt om zijn jodenhaat aan op te hangen. Of überhaupt eens stopt met het zoeken van aanleidingen om zijn antisemitisme met de wereld te delen. Het wordt wellicht tijd dat de Volkskrant deze handlanger van Hamas de deur gaat wijzen. Jodenhaat ventileren doe je maar lekker bij de KKK of de Moslimbroederschap.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

34 reacties

 1. Charles de Gaulle

  Thomas von der Dunk staat voor mij al jaren met stip in de top-tien van onuitstaanbare BN’ers.

  Onbegrijpelijk dat de man niet met enige regelmaat een ongelovelijk pak slaag krijgt temeer daar hij zich in het dagelijkse leven net zo gedraagt als hij in zijn columns schrijft.

  Hij heeft slechts twee regels; regel 1 is Thomas heeft altijd gelijk en regel twee is dat als hij geen gelijk heeft regel 1 in werking treed.

  Wat een ongelovelijk zelfoverschattende relnicht is dit.

  Ik heb vele nichten in mijn kennissenkring gehad, door hem zou je gaan twijfelen of dat een juiste keuze was.

  Mede daardoor kan ik het niet opbrengen zijn schrijfsels te lezen, er zitten zat mensen in psychiatrische instellingen die meer belangwekkends te melden hebben dan deze idioot.

 2. Jan Van

  Greta D en van Agt.

  Heb toevallig net zitten kijken op Youtube naar “Het Zwarte schaap” en Greta D. en de aanwezige van Agt.

  Wat een stel malloten!!!

  Ook naar HZSchaap en Pim F. 

  Kreeg toch wel wat heimwee naar Pimmetje…..

   

 3. Joinville

  Hij heeft de “Gnade der Spätgeburt”. Was hij met dit karakter 75 jaar eerder geboren dan was hij ongetwijfeld een overtuigd nationaal socialist en jodenjager geweest, zo niet lid van de SS.

 4. sprx

  Ik krijg echt moord fantasien bij dit soort types,wat en ongelofelijke leugenachtige rel nicht is dit.
  Ik begrijp eindelijk wat de SS wilde bereiken met de nacht van de lange messen.
  Om de verkeerde redenen dus, maar deze von der dunk….

 5. R. Hartman

  Wie nog steeds artikelen wijdt aan deze idioot heeft in het verleden niet goed opgelet. Elk woord aan dit heerschap besteed is er één teveel. En wie diens artikelen nog ‘verbijsterend’ vindt, tja, wat moet ik daarmee?

   

  Tim had hier in een grijs verleden al kennis van kunnen nemen, toen hij nog bij Stan de Jong schreef. Want ook daar werd dit heerschap al ontleed.

   

  Next!

 6. Poitiers732

  Het hysterisch, onzakelijk anti-Israël fanatisme grenzend aan ordinair antisemitisme zoals dat tentoongespreid wordt door het soort zeloten waarvan Von der Dunk het archetype belichaamt, heeft er bij mij persoonlijk juist voor gezorgd dat ik Israël meer ben gaan waarderen en steunen. Elke keer als de Von der Dunks van deze wereld het weer eens tijd achten om schuimbekkend van frustratie één van hun onwelriekende keutels te produceren, voel ik me juist overtuigd dat achter het volk en politiek van Israël staan het enige correcte is.

 7. Sjoerd

  Van der Dunk denkt dat bijvoegelijk naamwoorden gelijk staan aan argumenten: als hij er maar veel van gebruikt, dan is zijn stelling bewezen.

   

   

 8. latraviata

  Deze man is een enge buurman zoals besproken in:

   

  http://www.youtube.com/watch?v=XPq281fFsnc

 9. wim de goede

  Beste Tim, een goede column, die von der Dunk is het weer eens volledig in de bol geslagen met dat rare artikel van hem. Je weet gewoon niet waar te beginnen.

 10. Siphra

  Als zijn vader geen gevierde hoogleraar geschiedenis was geweest in Utrecht, had TvdD vast geen stukjes mogen schrijven in de Volkskrant.
  Zijn broer Frans doet het goed in het buitenland, maar zelf is het kneusje van de familie in Nederland gebleven. Hij woont in de Nieuwmarktbuurt waar je hem vanuit de verte al aan kunt komen horen praten, ongeveer op dezelfde manier waarop hij schrijft: gillend en gesticulerend.

 11. bandini

  Dunk noemt zichzelf historicus maar wij kennen hem vooral als hystericus! Hoogstwaarschijnlijk heeft hij weer een pilletje teveel genomen. Doodzwijgen en niet teveel aandacht aan besteden is de beste strategie.

 12. Elvi

  Dank je wel voor dit artikel Tim. Het wordt zo ongeveer eens tijd dat mensen inzien wat ze aanrichten met hun jodenhaat. Ze voeden moslims alleen maar. En dit zijn Nederlanders!

   

  Wie kan dat bevatten….

 13. Altea-Hills

  Het gezegde,er lopen meer gekken buiten dan binnen het gekkenhuis,is hier voor de volle 100% vertegenwoordigd in deze persoon,Thomas.

   

  Maar dat men een gek de ruimte geeft om zijn gekte voor de volle breedte te laten etaleren in een leesvot,dat geeft weer waar de redaktie van deze krant mee is bevolkt.

   

  Waarschijnlijk met allemaal van dit soort figuren zoals Thomas.

 14. Cathja

  Wanneer durft hij het aan om eens de vloer aan te vegen met het gedrag van extremistische moslims?

  Die dag komt niet, want dat kan hem zijn kop kosten!

 15. Geert Blom

  Mooi hé? Stuk voor stuk vallen de Wilders-bashers uit hun rol!

  V/d Dunk lijkt bijna wel een D66’er. Maar oh wacht linkser dus….

 16. Richard de II2

  Onderaan verstopt, want het blijft een linkse krant, de rechtse directe als antwoord op het slappe linkerhandje van vonderdunk: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3468836/2013/07/02/Waarom-is-Likoed-een-criminele-organisatie-als-het-voor-Joden-huizen-wil-bouwen.dhtml

 17. Nittickson

  You can bet your bippie, buster!

   

 18. Paul99

  Als ik heel af en toe ’s mans stukjes lees, kan ik het niet onderdrukken om me een beeld voor te stellen dat ie schuimbekkend achter z’n computer zit te tikken.

  Dit beeld wordt ondersteund door ’s mans blik, zoals op de foto hier. Een blik die op mij overkomt als een blik van een waanzinnige.

   

  Nou ken ik de man verder niet. Lees net die ie door de Nieuwmarktbuurt struint.

   

  Maar een vraag aan diegenen die hem wel kennen: GEBRUIKT DEZE MAN DRUGS ?

 19. matthieu29

  Geloof niet dat ik het ooit eerder met van
  der Dunk eens ben geweest, nu nadrukkelijk wel
  .

  Kritische houding ten opzichte van Israel schaamteloos
  van label antisemitisme voorzien (Gielah en consorten) is even onnozel en
  verderfelijk als de reflexmatige oprisping van ‘internationale socialisten’
  etc. om alles en iedereen, van hardwerkende oppassende burgers tot het
  wettelijk bevoegd gezag,  tot fascisten
  te bestempelen, maar dan erger ..

   

 20. nick87

  Van A tot Z was ik het met hem eens…

  Dit zijn de columns waar ik van hou…

   

  Snoeihard, op de man, maar wel de waarheid!

 21. Peter Klein

  von der dunk is gewoon gestoord.

  Neem hem vooral niet serieus.

 22. BozeBurger

  Wat zou er gebeuren als VonderDunk  Joden zou vervangen door moslims? Als hij vijanden van Israël net zo zou uitschelden en dood wensen als hij het de vrienden doet?

   

  Hij zou allereerst geen column in de VK mogen schijven en hij zou beveiliging nodig hebben en er zou uit linkse hoek een geloei van protest en schande klinken.

   

  Wanneer worden al die gutmenschen eens wakker en inzien waar het werkelijke gevaar dreigt?

 23. philippine

  Misschien hoopt de Volkskrant op betere verkoopcijfers. 

 24. Knarsman

  En zo iemand noemt zich geschiedkundige. Ooit waren er socialistische bewindslieden die terecht pal achter Israël stonden in het heetst van de strijd zorgden voor de levering van essentiële spullen, zelfs zonder de Kamer te informeren. Onbegrijpelijk dat de Volkskrant zich leent voor deze vuilspuiterij.

 25. Gielah

  Ik maak me eigenlijk meer zorgen over de redactie van de Volkskrant.

  Zijn dat ook allemaal antisemitische autisten dan?

   

  Ik stel me een redactievergadering voor, waarop men besluit von der Dunk weer eens een bijdrage te laten leveren in de krant.

  Hoeveel van de aanwezigen spreken zich daar dan tégen uit?

   

  Vervolgens stuurt die man zijn ellende-artikel in.

  Dat wordt dan door een eindredacteur bekeken…. toch?

  Begint die man na lezing ervan blij te glimlachen en roep dan: ‘Drukken maar!’ ?

   

  Dan is er toch méér mis dan die von der Dunk alleen?

   

 26. Nittickson

  Des te curieuzer is uiteraard Von der Dunk’s antisemitisme. Wat zijn razernij over de staat Israel, waarbij hij aan Israel heel andere eisen stelt dan aan andere landen, is een klassiek kenmerk van antisemitisme. In zijn persoonlijk leven wil ik me niet graag verdiepen – maar het moge duidelijk zijn dat de verklaring eerder daar dan in het onderwerp waarover hij schrijft te vinden zijn.

   

 27. louis-portugal

  Latraviata.

  Geweldig die Koot en de Bie, en zeker als Jacobse en van Es.

  En dan te bedenken dat dat ongeveer 30 tot 35 jaar geleden speelde.

  We zien eigenlijk niks meer van hun terwijl het toch wel volkse humor was.

  Het zou nu voor racisme, en andere rechtse smeerlapperij worden uitgemaakt.

  Overigens had hij ook al een blad dat in 1980 al sprak over gettovorming in de Schilderswijk..

  Ik denk wel dat VON.d. Dunk zwaar autistisch is.

 28. very amused

  een paar draden verderop vraagt trias zich af waar de zetels voor de pvv vandaan komen. figuren als dunk leveren een mischien niet grote, maar wel nuttige bijdrage.

 29. Arie Bombarie

  Nee, Gutmensch Thomas von der Dunk behoort niet bepaald tot mijn favoriete columnisten, verre van…

   

  Maar om hem nou vanwege zijn radicale anti Israel houding meteen anti-Joods te noemen, of een racist, of nog erger een overtuigde nationaal-socilaist als hij eerder was geboren… Dat dames en heren gaat mij toch te ver.

   

  Is het u allen bekend dat Thomas von der Dunk gedeeltelijk van Joodse afkomst is? Dat zijn grootouders van vaders kant (de beroemde emritirus hoogleraar geschiedenis Hermann von der Dunk) in 1937 Nazi Duitsland moesten ontvluchten, mede omdat de grootmoeder van Thomas Joods was????

 30. Energya

  Thomas von der Dunk is wat men noemt een racist, maar omdat hij blijkbaar aan de correcte kant staat mag het. Voor de 2e wereld oorlog zou hij lid van de NSB zijn en nazi sympatisant, tenzij hij in een geied zou wonen waar het communisme de corecte stroming zou zijn.

  In het kort, het is een totaal maloot die de “correcte”stroming van de dag aanhangt!

 31. gvi1966

  Wat mij best wel fascineert is dat gutmenschen blind zijn voor het feit dat hun zogenaamde vrienden als ze de kans kregen mensen zoals von der Dunk (praktiserende homoseksuelen) met het hoofd naar beneden van een hoog flatgebouw zouden flikkeren of laten bengelen aan een hijskraan totdat de vogels hun lichamen tot het bot toe hebben kaalgevreten. Die link kunnen ze maar niet leggen. Von der Dunk is volgens mij dan ook een perfect studieobject voor wetenschappers die de psyche van de gutmensch willen doorgronden.

 32. willemientje

  kunnen ze niets aan die man doen, ik heb het niet eens uitgelezen, ik lees wel de reaktie’s en zie daar dan tot mijn grote verbazing mensen die het met hem eens zijn, 

 33. Kootolet

  Moslimbroeders zijn de boodschappers van de democratie en Israël is een sta in de weg voor de wereldvrede .En de EU doet er maar beter aan vriendjes te worden met China want de vs zijn yesterday’s news. Geloven die malloten dat nou echt zelf ? Ze zouden in ieder geval maar wat graag Israël op willen opofferen voor hun verwrongen wereldbeeld.

 34. Nittickson

  Von der Dunk junior heeft ook enkele gedegen cultuurhistorische studies geschreven, waar – behalve hun saaiheid – niet veel op aan te merken is. En over Von der Dunk senior worden veel te vaak aardige dingen geschreven. Ook hij schreef talloze stukjes over onderwerpen waarover hij niets te melden had en waarin allerpersoonlijkste opinies stonden die meestal nergens op sloegen. De oude Dunk is echter nooit op antisemitisme betrapt.

   

  Dunk junior spoort inderdaad niet helemaal. Wie het dubieuze genoegen heeft gehad hem te ontmoeten heeft dat binnen enkele minuten door. Bepaalde talenten kunnen hem niet worden ontzegd maar in vroeger tijden zou hem al snel niet veel anders meer overblijven dan de rol van dorpsgek. En als we helemaal eerlijk zijn: zijn huidige rol wijkt daar niet zo heel veel vanaf. Veel mensen reageren niet meer op hem – ze weten immers wie het zegt.

   

  Niet zo chic van de Volkskrant echter om hem dit soort gif te laten publiceren. De opniepagina van de krant krijgt daardoor meer dan ooit het karakter van een freakshow. En dat kan toch moeilijk als een echte bijdrage aan de democratische discussie worden opgevat.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.