Geen derde steunpakket voor Griekenland, of: de laatste VVD-verkiezingsbelofte

“Geen derde steunpakket naar Griekenland.”

Mark Rutte verraste bij het Carré-debat van 4 september 2012 vriend en vijand met zijn stellige mening dat het wel eventjes welletjes was geweest met het dokken aan de Grieken. Het land had inmiddels al twee steunpakketten gekregen, en daarbij moest het blijven. Géén derde avontuur met Nederlands belastinggeld op vakantie in Kreta:

Veel concreter dan dit krijg je het niet. Niet voor de derde maal een grote pot met geld richting Griekenland. Duidelijk. We zijn echter inmiddels bijna een jaar verder, en nu wordt er vanalles en nog wat geroepen over zo’n mogelijk derde steunpakket voor Athene, wat er toch echt lijkt te gaan komen:

De Griekse minister van Financiën, Yannis Stournaras, heeft zondag erkend dat zijn land mogelijk in 2014 voor de derde maal een pakket financiële hulp nodig heeft, maar dat zou niet meer dan 10 miljard euro zijn.

Stournaras zei in de krant Proto Thema dat aan zo’n hulpprogramma dan geen voorwaarden meer verbonden zouden zijn.

Die eventuele extra financiële hulp zou volgen op de huidige twee hulpprogramma’s ter waarde van 240 miljard euro. De suggestie dat Griekenland na 2014 ook nog geld van andere Europese landen en instellingen nodig zou hebben, is recent gedaan door onder de Duitse minister van Financiën Schäuble, zijn Nederlandse collega Dijsselbloem en dit weekeinde door de EU-commissaris Oettinger.

Een derde steunpakket aan Griekenland! Maar daar gaat Nederland onder de bezielende leiding van de VVD toch niet aan meewerken, nietwaar?

Nou ja, nu we het track record van Rutte wat betreft het in stand houden van verkiezingsbeloftes een beetje kennen ziet het er somber uit. Niet samenwerken met socialisten, lastenverlichting, hypotheekrente-aftrek. Rutte zegde het allemaal toe, maar leverde dit na het krijgen van 41 zetels allemaal niet. Wat betreft dat derde steunpakket? Ga maar alvast van het ergste uit. Dat komt er gewoon, inclusief een grote door Nederland opgebrachte portie.

En wat het allerbeschamendste is? Dat iemand als Britt Dekker – door één van m’n collega’s hier ooit aangeduid als ‘domblondlinks‘ – het op dit terrein waarschijnlijk beter zou doen dan iemand als de afgestudeerde Mark Rutte. Kijk zelf maar:

Laten we hopen dat Mark Rutte zijn oren dus zal laten hangen naar Britt Dekker én zijn eigen woorden van afgelopen september. En zijn BFF Diederik Samsom en de Europese bobo’s gewoon negeert. Griekenland kan lekker in z’n eigen sop gaarkoken. Géén derde steunpakket.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

20 reacties

 1. Hilterman

  Heel handig van die Griekse minister van financieen die haarfijn aanvoelt dat steunverlening in de orde

  van miljarden euro’s er niet meer in zit. Dan schakelt Griekenland moeiteloos over op de druppelfunctie: ieder jaar tien miljard steun voor de komende tien jaar is toch weer honderd miljard gratis geld.

  Want rente betalen doen de Grieken niet, want terugbetalen doen de Grieken ook niet.

  Tegen zoveel handigheid zijn Rutte en Dijsselb;oem niet opgewassen. Nederland reserveert alvast het aandeel dat de EU vordert om de Grieken aan het infuus te kunnen houden. Ging deze patient maar eens dood.

 2. tipo

  10 miljard in 2014. (in 2015 ook weer, wellicht meer, maar dat vertellen de Grieken er niet bij met hun salamitechniek)

   

  Dus kan Griekenland het zelf regelen. Rutte zal er echter de volgende leugen op los laten: We lenen geld aan Griekenland (een beetje: 600 miljoen in 2014 aan Nederlands belastingbetalersgeld, 35 Euro per Nederlander) en daar verdienen we geld mee, dus is het geen hulppakket. 

   

  Het is voor Nederland te hopen, dat Rutte2 tegen die tijd allang demossionair is. Dat ziet er wel naar uit.

 3. oudgediende

  Natuurlijk zal Rutte zich niet verzetten tegen een derde steunpakket voor Griekenland. Voor elke eurofiel is het tenslotte duidelijk: zonder derde steunpakket of bailout is Griekenland echt failliet, kan het de aflopende schulden niet betalen en dat iseinde verhaal.

   

  De EU is echter slim en geslepen. Het IMF zegt dat zonder een gedeeltelijke kwijtschelding van de schulden Griekenland er nooit bovenop kan komen. Hoewel duidelijk waar,  is het onbespreekbaar voor de eurozone: dan merken Duitsland en Nederland hoeveel geld ze echt kwijt zijn en dat de leningen niet zullen worden terugbetaald.

   

  Dus wordt een nieuwe trukendoos geopend: in plaats van een bailout nu steun uit de algemene middelen van de EU (bijv. structuurfonds). Dat houdt in dat het geen lening zal zijn maar een cadeau, dus een verkapte kwijtschelding van zoveel miljard; Griekenland behoeft het niet terug te betalen.

   

  Een tweede gevolg: ook de niet eurozone landen worden erbij betrokken en betalen mee waardoor de eurocrisis een EU Affaire wordt.

   

  Brussel is niet voor een gat te vangen en Rutte hoeft zich geen zorgen te maken want er behoeft niets gevraagd te worden.

   

   

 4. drnomad

  Rutte zei ook dat garantie iets is voor stofzuigers. Het Kabinet doet wat ze wil, de tijd van praten dient weer aan als de verkiezingen in zicht zijn. Tot die tijd is iedere mening verspilde energie.

 5. Matthijs

  Wie stemt er dan ook op basis van beloften?

  Als ik met iemand in zee ga of hem aanneem, vraag ik altijd naar zijn verleden en nooit naar de toekomst.

  Het verleden bevat de werkelijke handelingen die iemand verricht, terwijl de toekomst meer een belofte is.

  Dus wanneer de vvd beloofd lasten te verlichten, moet je naar het verleden kijken. Hebben ze het ooit eerder gedaan? Dan zullen ze het nu nog wel een keer doen.

   

 6. gerrit52

  britt for president!!!!

 7. Richard de II2

  Dit mag misschien wat fatalistisch overkomen maar naar ik meen zijn we toch al het haasje. Storten dus maar naar die Grieken toe, laat de staatsschuld maar oplopen.

   

  Waarom we het haasje zijn laat de volgende grafiek mooi zien: http://www.nationaalkompas.nl/bevolking/vergrijzing/toekomst/

   

  Vanaf 2010 gaat de vergrijzingsgrafiek als een razende omhoog. Om zo rond 2040 rond de 51% uit te komen!

  Als je een beetje kan nadenken dan lijkt het me duidelijk dat dit een onhoudbare situatie is. Die 49% gaat zich echt geen slag in de rondte werken voor die 51% bejaarden. Temeer daar die 49% procent gezien de demografische ontwikkelingen ook weer voor 50% uit personen zal bestaan die wat minder affiniteit hebben met hollandse babyboomers.

   

  Mijn advies aan personen tussen nu tussen de 18 en 40 jaar oud zijn: verzeker je van je pensioen door zoveel mogelijk nageslacht te produceren. Net als in de derde wereld.

   

 8. nog_1

  De VVD heeft gewoon op leugens campagne gevoerd. Men heeft onderzochtywat hun potentiele kiezers zouden willen horen, en dat heeft men als verkiezingsprogramma gebundeld.

   

  -1000 euro voor de burger én bezuinigen tegelijk? Niemand die het geloofde, zeker de VVD-top niet.

   

  -Geen extra bevoegdheden naar Brussel? Op hetzelfde moment dat hij het uitsprak was hij hier al telefonisch over het onderhandelen.

   

  Ik weet niet wie deze idiote strategie destijds verzonnen heeft, maar het had één voordeel (41 zetels) en één nadeel, namenlijk dat je deze truc maar één keer kunt uithalen. Hierna is de VVD voorgoed ontmaskert als de partij die haar eigen kiezer het liefst bedonderd.

   

  Overigens werd hier vóór de verkiezing al op gewezen, nl dat de beloftes van de VVD wel erg onrealistisch begonnen te worden. Oa door Samsom tijdens één van de debatten.

 9. pierreofzo

  @ Richard

   

  Dat vergrijzing een groot probleem gaat worden is een mooi verhaal, dat ons allen rijp moet maken voor de sloop van de sociale zekerheid, althans voor de zekerheden die de werkende en btalende burger dacht te hebben.

   

  Vergrijzing heeft ook voordelen:

   

  De criminaliteit neemt af. We kunnen veel menskracht vrijmaken die niet meer achter boeven aan hoeft. Dat zou toch al nuttig zijn, omdat het rendement van criminaliteitsbestrijding in Nederland bedroevend lag is.

  Het hele justitiele apparaat kan worden uitgedund.

   

  Met een dikke miljoen inactieven op de reservebank en de mogelijkheid om een jaartje langer te werken, als die banen er tenminste zijn kunnen we al een aardig end vooruit.

  Bovendien geeft Nederland maar 5% BBP uit aan AOW, terwijl dat in de meeste aandere EU landen bduidend meer is.

  De staat heeft voorts nog een belastingclaim op de meer dan 1000 miljard in de pensioenpotten ter waarde van een dikke 350 miljard. Van zulke enorme bedragen kunnen ze in andere landen van de EU slechts dromen.

   

   

  In dit land moeten we eindelijk eens ophouden met:

   

  Het verstrekken van miljardensubsidies, waarvan niemand controleert of deze wetmatig en doelmatig worden besteed.

  Het verzorgen van honderdduizenden mensen die geen premies voor hun ziektekostenverzekering betalen, terwijl we ze wel nog even een zorgtoeslagje verstrekken.

  De kosten voor besturen van ons land liggen 2% BBP hoger dan in Duitsland. Gelijktrekken met het EU gemiddelde levert al ongeveer 12 miljard per jaar op.

   

  Is de vergrijzing een probleem? Nou, dan besparen we ook maar eens op ontwikkelingshulp. Een jonge bevolking is een zegen, zoals we tegenwoordig in Noord Afrika en het MO kunnen zien.

   

  Rutte en Samsom bouwen windmolens die op subsidie draaien en verspillen de laatste rest5en van Slochteren aan het redden van landen, die blijkens ECB onderzoek rijkere huishoudens hebben dan de Nederlandse en zeker dan de Duitse.

   

  Het is een rotzooi in de EU en onze regering houdt hier de grote uitverkoop.

   

   

   

 10. roverheid

  HERSTEL:

   

  In de elsevier las ik laatst dat de schuld van Griekenland aan het einde van dit jaar zelf is gestegen tot 180 (!) % van het BNP.

 11. roverheid

  HERSTEL:

   

  In de elsevier las ik laatst dat de schuld van Griekenland aan het einde van dit jaar zelf is gestegen tot 180 (!) % van het BNP.

 12. roverheid

  Toen Georgos Papandreou in april 2010 de trojka om hulp vroeg, stond de Griekse overheidschuld op 120% van het BNP. Na 3 jaar besparingsbeleid en hulp van de Europese partners en het IMF, staat de schuld nu op ongeveer 170% en de land ligt in puin.

  Bron: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/opinieblog/opinie/130718_opinie_brunotersago_nazisme_standard

   

  In de elsevier las ik laatst dat de schuld van Griekenland zelf is gestegen tot 180 (!) % van het BNP.

   

  Kortom, Griekenland staat er, ondanks de miljarden ‘leningen’ in ruil voor hervormingen, er vandaag de dag nog slechter voor! Het meet stupide besluit – met inachnenimg van bovenstaande – is om begin volgend jaar wederom miljarden euro’s naar Griekenland over te maken. Het heeft geen enkele zin!!!

   

  Zelf een eerste jaars vmbo leerling met economie in zijn pakket snapt dat zelfs nog! 

   

  Als Rutte en co besluiten om volgend jaar desalniettemin toch weer de knip te trekken, kan dit door de nederlanse belastingbetaler maar op één manier worden uitgelegd, namelijk LANDVERRAAD!

   

  De nederlandse burger heeft een hoge belastingmoraal. De overheid dient dit te koesteren en hier uiterst zorgvuldig en berekend mee om te gaan. Immers, als de (r)overheid zo makkelijk sinterklaasje blijft spelen en failliete landen met miljarden euro’s blijft ondersteunen, terwijl de eigen burger wordt geconfronteerd met lastenverzwaringen en belastingenverhogingen…..Tja… dan is dat op enig moment (en dat moment m.i. nu aangekomen) niet meer uit te leggen. De credits zijn dan verspild.

  Het stelselmatig negeren van de wensen en wil van de meerdeheid van de nederlandse bevolking, zal er op enig moment toe gaan leiden dat de belastingbetaler allerlei creatieve manieren gaat vinden om maar zo weinig mogelijk belastingen te betalen! De eerste aanzet is al begonnen. Veel mensen doen boodschappen en tanken net over de grens in Duitsland. Dit is een vorm van belastingontwijking wat is toegestaan. De overheid loopt hierdoor al enorme belastinginkomsten (btw/ accijns) mis. De volgende stappen in dit proces laten zich raden…

  Het doorgaan met verstrekken van miljarden hulp aan Griekenland en andere Zuid-Europese landen is niet alleen onzinnig, maar bovenal schadelijk voor de economie en de nochtans hoge belastingmoraal in ons eigen land – met alle gevolgen van dien! Daarom hoop ik ten ganze harte dat Rutte in een helder moment nu eindelijk eens tot bezininning komt.

  Wees een groots man en kom nu EINDELIJK eens op voor de belangen van de nederlandse belastingbetaler.

   

  STOP MET DEZE WAANZIN!!!

   

   

 13. Richard de II2

  @Frits B

  “Voor al dat nageslacht is geen werk”.

   

  De grafiek laat een gestaag uit de hand lopende vergrijzing (pensioenering in overheidstermen) zien. Dat lijkt me juist positief voor de werkgelegenheid (in procenten dan).

 14. Baron van Hier tot Ginder

  Ik woon niet ver van de Duitse grens en zal Rutte (en de rest van de dieven) eens laten zien hoe je echt bezuinigt: Ik tank in D, ik doe mijn boodschappen in D, ik ga op vakantie in D. Allemaal stukken geodkoper.

  En steeds weer met plezier want de BTW en andere belastingen komen dan niet in Den Haag tercht! Niet dat het veel uitmaakt want Merkel brengt ook geld naar het zuiden, maar alleen al het idee dat ik minder naar Den Haag breng doet me goed.

  Wie volgt mij?

   

   

 15. metamorfose

  Britt, het lekkere blonde ding, is slimmer dan Marx Rutte, het is me wat. Hoewel ook niet zo heel verbazingwekkend, want Rutte is gewoon een ordinaire laaienlichter en Britt geeft blijk van gezond Nederlandsch boerenverstand. Chapeau voor Britt! Weg met Marx en z’n kneuzenkabinet. Ik verdenk haar ervan dat ze de gulden terug wil, zeg het maar hardop, Britt.

   

 16. Frits B

  Mijn advies aan personen tussen nu tussen de 18 en 40 jaar oud zijn: verzeker je van je pensioen door zoveel mogelijk nageslacht te produceren. Net als in de derde wereld.”

  Voor al dat nageslacht is geen werk, dus wie gaat dan de uitkeringen betalen? Menslievend hoor om je kinderen de ellende van de derde wereld toe te wensen :-). 

 17. cmsuijkerbuijk

  Nou Tim, ik denk dat zelf het commentaar van Britt het verstand (???) van Marx Rutte vér te boven gaat! Die snapt hier h-e–l-e-m-a-a-l niks van!

 18. The Fox

  De enige manier om dit kabinet in de problemen te brengen is zorgen dat ze zo weinig mogelijk belastingen ontvangen. D.w.z. grensbewoners koop spullen over de grens, ga sparen (ook al loont het niet), alleen als het echt noodzakelijk is koop een kleinere auto, maak gebruik van vriendendiensten enz.. Op zich allemaal geen slecht idee, want de verarming van de middenklasse om Zuid Europa op de been te houden is begonnen. Dus leer met minder geld omgaan.

 19. MTB

  @The Fox,

   

  Wanneer Marx en Didi niet genoeg geld uit de gewone belastingen krijgen, zullen ze het halen.

   

  Op het ministerie van financieen is eerder al eens gekeken naar een “eenmalige” crisisheffing van 5-8% op alle spaargelden boven de 20K.

   

  Tevens is er in 2008 al eens gekeken naar “dwanghypotheken” dwz. een verplichte extra belasting op het eigen huis dat al afbetaald is; hierbij zouden de banken verplicht worden om hypotheken hiervoor af te sluiten.

   

  De dwanghypotheken zijn nu niet meer aan de orde, daarmee lazert de woningmarkt echt in.

   

  Een crisisheffing op spaargeld is waarschijnlijk dichterbij dan de meeste burgers kunnen vermoeden.

 20. oudgediende

  Wacht even, die elf miljard dient om het gat in de tweede bailout te dichten onstaan al voor de eerste betaling omdat het een beetje onrustig was in Griekenland en die prachtige hervormingen dus een beetje vertraging opliepen (hoe is het mogelijk, want Griekenland was toch zo snel met al die andere hervormingen, nietwaar).

  Tien (of elf) miljard is dus een stopgap om de aflopende schulden te kunnen betalen (dwz samen met de tweede bailout).

  Na de voltooiing van de tweede bailout zal er ongetwifeld een derde moeten komen maar wie dan leeft……

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.