Dossier Duitsland, deel 5: Berlijn verbiedt Kerstfeest

Volgens een bericht op de Duitse beleggingsnieuws website MMnews zou de gemeente Berlijn voortaan het christelijke Kerstfeest willen verbieden. Welkom in het moderne Duitsland van de 21e eeuw.

Een citaat:

“Kein Aprilscherz: Das Bezirksamt Berlin Friedrichshain-Kreuzberg schafft Weihnachten ab. Die Behörden erlauben keine Weihnachtsfeiern mehr auf öffentlichen Plätzen oder Straßen. Ein Tannenbaum darf nur noch an einem zentralen, vorher von den Behörden zugewiesenen Platz aufgestellt werden – das berichtet die “Berliner Zeitung”. Das Festverbot wurde von Grünen, Linken und Piraten beschlossen. SPD und CDU waren angeblich dagegen. “

Vrij vertaald: Het is geen 1-aprilgrap: het stadsdeelkantoor van Friedrichshain-Kreuzberg in Berlijn schaft Kerstmis af. De autoriteiten verbieden kerstvieringen op openbare plaatsen of straten. Een kerstboom mag alleen nog op een centrale, van tevoren door de autoriteiten bepaalde plaats worden opgezet – zo staat in de ‘Berliner Zeitung’ geschreven. Het Kerstmisverbod werd door ‘Die Grünen’, ‘Die Linke’ en ‘Die Piraten’ besloten. SPD en CDU waren ogenschijnlijk tegen.

Toen ik dit bericht las werd ik eerst bevangen door grenzeloze verbazing, gevolgd door hevige verontwaardiging. De reden die opgegeven wordt is dat ‘damit religiöse Gefühle anderer nicht beeinträchtigt werden‘. Wat krijgen we nou? Ons mooie Kerstfeest verbieden, zodat ‘de religieuze gevoelens van andersdenkenden niet worden aangetast’? En wie die ‘andersdenkenden‘ zijn weten we natuurlijk allemaal. Ik dacht dat ze in Amsterdam knettergek waren, maar in Berlijn kunnen ze er dus ook wat van. Het moet toch niet veel gekker worden, al denken sommigen dat het wel meevalt.

Het is interessant om eens te kijken hoe dit malle besluit door de verantwoordelijk wethouder, de sociaal-democraat Peter Becker, verdedigd wordt. Becker:

“Warum müssen religiöse Feste in der Öffentlichkeit gefeiert werden?”

Vertaald: “Waarom moeten religieuze feesten in de openbaarheid gevierd worden?”

De achtergrond van deze gekkigheid ligt hierin: in augustus wilden moslims in Berlijn het einde van de Ramadan op straat vieren. Omwonenden vermoedden geluidsoverlast en klaagden. Het stadsdeelkantoor maakte er ‘korte metten’ mee en verbood direct alle religieuze feesten, waaronder dus ook Kerstmis – vanwege ‘gelijke behandeling’ van gelovigen. Tegelijkertijd werd besloten dat er geen zogenaamde ‘eremedailles’ meer aan gelovigen mogen worden uitgedeeld. Dus wie christelijk is en zich in zijn stadsdeel verdienstelijk heeft gemaakt, krijgt daar in de toekomst niets meer voor terug. Het ‘medailleverbod’ geldt uiteraard wel weer voor alle religies. Ondanks het Kerstmisverbod mogen andere feesten nog steeds plaatsvinden, zolang zij maar niet religieus van aard zijn. Het ‘bierfeest’ en het ‘culturele carnaval’ blijven wel toegestaan.

Dus onder het mom van ‘gelijke monnikken, gelijke kappen’ wordt hier een eeuwenoud feest, ons Kerstfeest, vast deel uitmakend van onze cultuur, uit de openbaarheid geschrapt en achter de voordeur geschoven.

Maar Duitsland is niet het enige land dat lijdt aan (christelijke) verdwazing. Afgelopen mei meldde het Spaanse La Razon nog, dat in de provincie Asturias de Kerst- en Paasvakantie niet langer zo genoemd mogen worden. Scholen zullen er voortaan spreken over de ‘wintervakantie’ en de ‘vakantie van het tweede trimester‘. Volgens het Observatorium voor Godsdienstvrijheid en Geweten (OLRC) is de maatregel genomen om ‘gevoeligheden onder leerlingen te vermijden’.

De cultuur- en godsdienstrelativisten zijn naar mijn mening totaal doorgeschoten. Het zal me benieuwen wat onze Nederlandse christenbroeders hiervan vinden.

Klik hier voor een overzicht van mijn columns en volg mij hier op Twitter.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

37 reacties

 1. oudgediende

  Met onze tradities verdwijnt onze cultuur onder de dwang van een minderheid die deze cultuur niet wil respecteren. Een eigen mening wordt weggezet als discriminerend, racistisch, fascistisch. Men moet zich schikken in een geencultuur omdat nieuwkomers zich  aan ons zouden kunnen ergeren.

  We worden gedwongen tot een grauw muizenbestaan om geen aanstoot te geven. Klokgelui wordt verboden, minaretten verschijnen want daar mogen wij ons niet aan ergeren.

   

  Wij zijn verlamd door een politiek die blindcorrect niemand wil kwetsen en dat ons wel doet door ons onze historie en onze cultuur en onze tradities te ontnemen. Alles in naam van de politieke correctheid. Alleen in de bescherming van onze woning kunnen we nog onszelf proberen te zijn.

  Tot ook dat verboden zal worden.

   

   

 2. Frits B

  augustus niet het einde van de ramadan vieren, maar tijdens de ramadan dagelijks het feit dat ze ‘s-avonds weer mochten eten. Dat leverde dan dagelijks een maand lang luidruchtige maaltijden op straat op, en daar werd uiteraard over geklaagd. En al even uiteraard werd dit vertoon verboden. Het is alleen typisch Duits om dan in de geest van Gleichberechtigung ook de hele kerstmaand op straat te verbieden, en dan godbetert nog door de Grünen, de Linke en de piratenpartij, alle drie ijveraars voor meer vrijheid – hoewel ik daar bij de Grünen en de Linke mijn twijfels over heb: hard-core socialisten en vroegere communisten? 

  Maar goed, wordt zo’n deelgemeente niet teruggefloten door het centrale stadsbestuur? Wegens opzichtige verstandsverbijstering of zo?

 3. Leon Nelen

  misschien was het nog een besluit uit Berlijn anno 1944 ?

   

  Ten tijde van “profeet” Adolf.

 4. J. C. Th. Köhler

  KeesvanD:

   

  “Langzamerhand wordt de invloed van de Islam steeds groter.”

   

  Langzamerhand? Hoe bedoel je? Zó langzaam gaat het toch niet?

   

  j.c.th.kohler@online.nl

 5. philippine

  De multiculti’s winnen.

  Er is niets meer aan te doen.

  Hoofddoek vanwege een geloof mag blijven.

  Kerstboom moet weg.

   

 6. KeesvanD

  Inderdaad worden de besluiten door de door jou genoemde drie partijen genomen.

  Maar waarom neemt men die besliuiten?

  Omdat men het enerzijds in de broek doet voor de Islam en naar alle waarschijnlijkheid het niet zo met het Christendom opheeft.

 7. Eelco91

  christenbroeders? nieuw

  ‘Die keren de andere wang toe.’

  Jezus was juist heel standvastig over zijn ideeen en handelingen tegenover overheden.

   

 8. OphEUffen

  Ik ben niet gelovig maar vier wel Kerstfeest. Is daarin ook voorzien of houdt men uitsluitend rekening met gelovigen. Laat maar, het is een retorische vraag.

 9. Ian

  En dan heb je nog de mensen die hooggespannen verwachtingen hebben over de a.s. verkiezingen in Duitsland en het Hooggerechtshof in Karlsruhe…

 10. Gewoon

  Nog even en men stelt de avondklok weer in.

  Deutsche Grundlichkeit, de geschiedenis herhaalt zich. Wat zal Brussel in zijn nopjes zijn, weer een stapje dichterbij de NWO.

  Was er vorig jaar geen gigantisch protest toen bij ons in NL het offeren van schapen ter sprake kwam?

  Oh sorry…. wij zijn de schapen die geofferd worden wereldwijd, want wij hechten waarde aan dit soort christelijke feestdagen en dat mag natuurlijk niet meer….
  De gezelligheid ist vorbei.

 11. eenkaa

  @KeesvanD maar het is een milieupartij, een piratenpartij en een linkse partij die dit regelt…  niet de Islam…  we doen dit toch zelf??? 

 12. KeesvanD

  Ik sta eigenlijk nergens meer van te kijken.

  Langzamerhand wordt de invloed van de Islam steeds groter.

 13. eenkaa

  je zou dit soort gekkigheid aan iedereen willen vertellen zodat mensen gaan denken,

  maar ik ben bang dat de Nederlandse links progressieve vernieuwers er kwijlend op zullen springen en het hier landelijk in willen gaan voeren….  

 14. KeesvanD

  Het gaat mij ook veel te snel.

  Ik zou eerder de omgekeerde weg willen zien.

 15. R. Hartman

  Het kwartje begint hopelijk langzaam te vallen: LP!

  “in augustus wilden moslims in Berlijn het einde van de Ramadan op straat
  vieren. Omwonenden vermoedden geluidsoverlast en klaagden. Het
  stadsdeelkantoor maakte er ‘korte metten’ mee en verbood direct alle
  religieuze feesten, waaronder dus ook Kerstmis – vanwege ‘gelijke behandeling’ van gelovigen.

  Ten eerste gaat het al mis als omwonenden klagen vanwege het vermoeden van geluidsoverlast. Er is dus (nog) helemaal geen sprake van geluidsoverlast, maar we klagen er wel alvast over. U hoeft geen grotere angst te vrezen dan die angst zelf.

  Nou wil ik niet beweren dat die vrees nergens op gestoeld zal zijn, maar dat heeft dan met falende politiek en falende handhaving te maken. Laat die mensen hun feest vieren, en als er overlast is (geluid zal nog wel het minste zijn) dient er opgetreden te worden, zo hard als nodig om de overlastgevers te doen stoppen. Maak dat beleid, zodat men er aan kan wennen, en de uitwassen zullen verdwijnen.

  Ten tweede gaat het hier dus mis omdat de collectivisten de islamieten in de groep ‘religieuzen’ plaatsen en niet in de groep ‘overlastgevers’. Aangezien religieuze kerstvierders wel in de groep ‘religieuzen’ te plaatsen zijn, maar niet in de groep ‘overlastgevers’, heeft men gemakshalve de weg van de minste weerstand gekozen, en de verkeerde ‘groep’ benoemd. Men had uiteraard voor de groep ‘overlastgevers’ moeten gaan. Vanwege de ‘gelijke behandeling van overlastgevers’. Die verkeerde keuze komt ongetwijfeld omdat de islamiten anders ‘discriminasie’ gaan roepen, maar uiteraard kunnen de kerstvierders dat eveneens, en met meer recht: zij geven immers geen overlast en zouden dus met rust gelaten dienen te worden. Naar hen wordt echter niet geluisterd.

   

  Wie stopt met collectivisme en individualisme als maatstaf hanteert is onmiddelijk van deze arbitraire onzin en onrechtvaardigheid verlost. Wie overlast geeft wordt aangepakt, wie dat niet doet kan zijn gang gaan. Het hele onderscheid aangaande religie of wat dan ook vervalt daarmee: individuen worden aangepakt (of niet) om hun gedrag. En als individuen zich in groepsverband misdragen pak je gewoon al die zich misdragende individuen op, en dat hoeft niet de (hele) groep te zijn. Zo wordt moreel gewenst gedrag gestimuleerd en wangedrag ontmoedigd. Niks ‘goeien die onder kwaaien moeten lijden’.

  Er is maar één partij in NL die het collectivisme wil uitbannen: de Libertarische Partij.

 16. WW

  Dit is een paradijs voor de atheist die niet met godsdienst geconfronteerd wil worden. Nu de hoofddoekjes nog.

 17. HaJoGe

  Goed – we schaffen de viering af. Maar dan gaan alle godsdienstige feestdagen en dergelijke ook, per omgaande, uit de c.a.o.. Zal je de vakbonden horen ! Geloven doe je maar in je vrije tijd.

  Wedden dat dan ineens het geloof weer omarmt wordt.

 18. baksteen

  Wat is kerstversiering?

  De verlichting die over de winkelstraten gespannen is waar een ster in is verwerkt? die zit ook in het logo van de Islam, of moet er dan een sikkel bij? Kerstballen in de etalage met sneeuw en een kerstman? de kerstman ging niet op bezoek in de stal en er lag geen sneeuw overigens. Helpt het als er dan een zwarte steen bij komt te liggen om het te compenseren, of is dat weer een belediging?

  Geen muziek a la djingle bells, ook al is dat van de afgelopen eeuw.

  Hoe moet het met de arresleeen op wieltjes of als er sneeuw ligt, de echte. De koetsier mag die dan wel een kerstman zijn? Op 8 januari kinderen langs de deur met 3 koningen liedjes of is dat ook overlast?

  En tot slot mensen die als jozef verkleed met een lam over straat gaan mag dat wel of mogen die gewoon doorlopen naar de slager. zo ja mag dat ook als autochtoon zonder lam?

   

  Wat een gezeik, De dag dat het verboden wordt zet ik een groot kruis in de voortuin met een stal!

  En de winkelstraten vanwege de ongezelligheid mijden als de pest.

 19. dirk1940

  Laatst was ik in Mekka. Had daar een kerstboom op straat neergezet. Er kwam wat gedoe, mensen name er aanstoot aan. In goed wederzijds overleg is toen besloten dat men met de Hadj (bedevaart) zou stoppen als ik de kerstboom wilde weghalen. Zo gezegd, zo gedaan. Iedereen tevreden.

   

   

 20. R. Hartman

  Aan de minnetjes te zien valt het nogal tegen, met dat kwartje.

   

  Jongens (en meisjes): doe vooral je best. Maar kom dan ook nóóóooit meer klagen als jullie weer eens het lid op de neus krijgen.

   

  De bewijzen van de schadelijkheid van collectivistisch denken worden jullie dagelijks uitgespeld, op deze site, en zelfs in de MSM. Maar vooral niet veranderen, hoor! Blijf lekker stemmen op de zittende landverraders of hun gelijkgeschakelde oppositie, doe lekker ‘strategisch’ en wees vooral overtuigd van de ‘goede bedoelingen’ van de slavendrijvers, pardon, plantage-meesters, pardon, jullie bejubelde verlossers: de politici van de gekende partijen die slechts goedgekeurde kandidaten ter bestendiging van de oligarchie én hun eigen welzijn voordragen.

   

  Maar klaag dan ook niet als je voor de zoveelste keer genaaid wordt. Houd je muil en onderga waarvoor je gekozen hebt. Alleen als je NIET, of LP, gestemd hebt heb je recht van spreken. Zolang je op anderen blijft stemmen in plaats van op jezelf, blijf je van die anderen afhankelijk. En die anderen kennen je niet, en boeien je niet. Stem op jezelf, stem LP. Of stem NIET.

  Gratis bestaat niet. TANSTAAFL!

 21. pierreofzo

  @ JC Th

   

  Goed voorbeeld doet goed volgen.

   

   

  Wat mag of niet mag wens ik niet te ontlenen aan voorbeelden uit een ver verleden.

   

  Ik ga uit van heel simpele principes. Ik behandel jou, zoals je mij behandelt.

  Ik help jou, als je bereid blijkt mij te helpen.

  Ik geef je het voordeel van de twijfel, maar niet vaker dan een enkele keer.

   

 22. J. C. Th. Köhler

  pierreofzo:

   

  “Christenbroeders?  Die keren de andere wang toe.”

   

  Toch zouden ze een voorbeeld kunnen nemen aan een Jodenjongen, tweeduizend jaar geleden, die geweld niet schuwde om het gespuis de tempel uit te ranselen.  Dat zouden wij ook moeten doen: het vulles eruit jagen. En als ze nog niet gaan, ze eruit slaan. In Imitatio Christi, dus het mag.

   

  j.c.th.kohler@online.nl

   

 23. philippine

  @ trias politica 20:54

   

  Sorry. Overheen gelezen. 

   

  Edit: geeft niet 😉

 24. trias politica

  De link naar dat artikel staat in de allereerste zin van dit stuk.

  @euopheffen, 20:07: precies.

 25. OphEUffen

  Wat zich afgevraagd kan worden is hoe wij behandeld zouden worden indien in massa’s geemigreerd naar Turkije en Marokko eisende het suikerfeest te verbieden.

 26. Peter Pan

  .

  Islam is een eendimensionale cultuur. Het is een vorm van cultuurabsolutisme. Absoluut = 1 dimensie. Het christendom is een minimaal 2 dimensionale cultuur. Dat ontwikkelde zich in de vorige eeuw door tot een multidimensionale cultuur, cultuurrelativisme. Bes Tolen zegt dat dit er al door de Romeinen is ingebracht. Uiteindelijk is vorige eeuw het laatste restant cultuurabsolutisme van de Westerse cultuur verloren gegaan. Onze cultuur is nu volledig cultuurrelativistisch geworden. En daarom is er geen verschil meer tussen Suikerfeest en Kerstmis. Het hart is uit het volk gesneden. En dat komt doordat cultuurrelativisme de groep splitsts in evenveel dimensies als er individuen zijn. En daarom is de islamitische cultuur ons thans de baas, voor zover zij nog een groep vormt. Individualisme gaat ten koste van de groepscultuur.

 27. johan simons

  Je moet als overheid toch wat doen om ervoor te zorgen dat de zwijgende moslim-meerheid ónze kant kiest als het straks in het Midden Oosten falikant uit Obama’s hand loopt. 

   

 28. Bob Fleumer

  Laten we het feest als Zonnewende blijven vieren, met kerstboom en alle toeters en bellen die erbij horen.

  We laten al die linkse rakkers links liggen en gaan gewoon onze eigen gang.

  Leve het kosmische ritme!

 29. philippine

  Zie hier het oorsponkelijke bericht, via de onvolprezen E.J.Bron.

   

  http://www.mmnews.de/index.php/politik/14645-berlin-verbietet-weihnachten#13778853945952&if_height=6704

 30. Happel

  Nog even en je zult voor een lekker karbonaadje een flinke reis moeten maken, soms tot in het buitenland toe.

   

  NB. In Israel is varkensvlees in veel winkels gewoon te koop.

   

  Vraag :  Welke godsdienst is de meest vriendelijke, en waarom. ?

 31. Bes Tolen

  Kerstfeest is vanouds de christelijke omzetting van het joelfeest van de Germanen. De Germanen hadden ’s winters veel feesten. Dat hielp om de winter door te komen. Het christendom is vanouds uit op uitroeiing van politieke tegenstanders. Daar zijn ze nu in deze tijd ook mee bezig. Het christendom is de Europeanen slecht gezind. De kerken zijn het die de immigratie gaande houden en zich bedienen zich van allerlei bedrog en misleiding. Door mentale beïnvloeding sinds eeuwen en de hedendaagse passieve, gemakzuchtige, slappe en naïeve mentaliteit hebben de verraders onder ons alle kans zich politiek te manifesteren en hun verwoestend werk te doen. We missen in het christendom het oude protestantisme, dat zich tegen Rome verzette. We moeten van die imperialisten, van Rome af. Anders gaan we er onder door. Kerst is Christus. Evenwel wie was Christus? Ik hou het er op Gajus Julius Caesar II, de dictator, de imperialist, die aan Christus doet denken. Gezien de duidelijke overeenkomst van de diverse verhalen over hun leven. Vandaar ook het imperialisme van Rome. Duitsers hebben het overigens over Weihnachten en Zweden over Joel. Kerstfeest is mijn inziens een ongewenste benaming. Maar het feest afschaffen is een andere zaak. Verander wel de naam. Laat christenen hun kerstfeest en laat anderen van die dagen een ander eigen feest vieren. Zonder de bijzondere religieuze en politieke opsmuk en bemoeienis die kenmerkend is tot heden.

 32. pierreofzo

   

  Die keren de andere wang toe.

 33. Makropoelos

   

   

  en vertwijfeling. Niet doen, laat u niets afnemen waar u aan houd.

   

  Ik ben een niet gelovige, maar het kerstgebeuren heeft een bijzondere betekenis voor me. Vraag me niet wat het is, ik heb geen idee! Het is er!.

   

  Het is niet het juiste moment, maar ik wens u en uw familie nog vele Prettige Kerstfeesten.

 34. AdriePVV

  Volgens wie is er in Europa geen sprake van islamisering ?

 35. gerrit52

  een hargrondig GVD!

 36. mijn-idee

  Kerst is allang geen christelijk feest meer maar een nationaal _ feel good_ evenement voor de media, de

  de winkelbranche en de horeca.

  Dus even niet over hoe de christenbroeders gaan reageren ( die vieren de boodschap wel in eigen kleine kring, kerk , gemeenschap, met of zonder boom:  die zitten helemaal niet te wachten op de commerciele overload, het gezwijmel en de ‘vrede op aarde’ boodschap die precies drie weken duurt ) maar over hoe de overgrote meerderheid van seculier Nederland gaat reageren.

  Weg kerstsfeer in de steden en dorpen, weg met de kerstfilms en zoete programma’s, weg met alle warmte en feestelijkheid…Ik ben nieuwsgieriger naar de reactie  van alle “seculiere, gewone, politiek correcte Nederlanders.

  Zij gaan als eerste de lol missen, de christenbroeders hebben nog steeds hun “houvast”….in de Kerstboodschap zelf.

   

   

 37. GeneraalPPardon

  – Christenlinks zoekt zielige mensen om “naastenliefde” aan te geven. De binnengestroomde moslims zijn de nieuwe zieligen met als vijand Wilders. Christenen voelen zich deugdzaam door “barmhartig” te zijn.
  – Christelijk links dogma betreft de maakbare wereld, indien de evangelisatie maar vordert, net zoals dat bestaat in de islam.
  – Gereformeerde opvoeding leidt tot afwijzing van eigen identiteit zijnde zondig. Een goed christen heeft een minderwaardigheidscomplex met zelfhaat. Dit wordt geprojecteerd op de doelgroep moslims zijnde slachtoffers.
  – Christenlinks probeert het afleggen van de oogkleppen zo lang mogelijk uit te stellen want anders zou men verantwoordelijkheid moeten gaan nemen voor het multiculturele debacle.
  – Christelijk geloof heeft een hekel aan wetenschap want echte wetenschap dwingt tot het zien van feiten.
  – Christenlinks is net zo bang als een islamiet om ongelijk te krijgen.
  – Christenlinks zal nadat de islam de overhand neemt als nuttige idioot overbodig worden en in een gediscrimineerde onderdrukte positie komen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.