Doofpottenland...

Geen categoriejan 21 2014, 2:04
.Twee collega’s van NRC Handelsblad waren bezig met onthullingen over fraude in Nederland met het Europese Sociale Fonds, het ESF. Dat kwam het tweede paarse kabinet en Ad Melkert die zich in 2001 warm liep om Wim Kok op te volgen als premier, slecht uit. De politieke en ambtelijke machinerie oefende daarom op alle mogelijke manieren druk uit om de artikelen over de ESF-affaire te ontzenuwen
Het balletje begint te rollen door een artikel in NRC op zaterdag 11 januari 2014 getiteld: “Toen wij de Grieken van Europa waren”. Tom-Jan Meeus, een van de redacteuren van NRC die het ESF-debacle had verslagen zo'n 10 jaar geleden, Rob Krug aanhaalt in een artikel (‘Hoe het verliep toen wij de Grieken van Europa waren’). En Krug, oud-ambtenaar van Sociale Zaken, is deze week gepromoveerd op de ESF-affaire.
http://www.nrc.nl/handelsblad/van/2014/januari/11/hoe-het-verliep-toen-wij-de-grieken-van-europa-war-1334214
"Waar draaide het om? Midden jaren negentig verloor Nederland zijn traditionele positie als ‘netto-ontvanger’ van geld uit Brussel. Dat kwam door hervormingen van het Europese landbouwbeleid, waardoor er minder landbouwsubsidies richting Nederland kwamen. Nederland werd een ‘netto-betaler’ – en als we niet uitkeken nog een heel grote ook. Het eerste paarse kabinet had er iets op gevonden: Nederland ging subsidies voor Europese achterstandsregio’s (Flevoland, Groningen, Zuid-Limburg) aanvragen en een beroep doen op het Europese Sociale Fonds ESF
Een loket bij het ministerie van Sociale Zaken, waar Ad Melkert van 1994-’98 minister was, was belast met het toezicht op de besteding van de ESF-miljarden. Daar kwam niets van terecht en al snel kwamen er verhalen over misstanden en misbruik.
Toen de NRC in de zomer van 2001 met onthullingen over de ESF-fraude kwam, was Melkert fractieleider van de PvdA. Hij liep zich warm om premier Kok op te volgen als PvdA-leider en beoogd premier na de parlementsverkiezingen van 2002. Die ambitie ging uiteindelijk niet door – Pim Fortuijn kwam ertussen, zoals bekend – maar dat wist Melkert toen nog niet. Het laatste waaraan hij behoefte had was een rel over zijn rol in de ESF-affaire. Hij was woest".
Vanaf dat moment is er vanuit Den Haag alles aan gedaan om deze zaak in de doofpot te laten verdwijnen. NRC werd op allerlei manieren onder druk gezet en andere media berichten dat er van de NRC verhalen niets zou kloppen. Ook werd er door andere media verder niets over geschreven, zodat het verhaal een stille dood stierf.
En wat blijkt? Zonder dat er ruchtbaarheid aan is gegeven, heeft Nederland uiteindelijk 875 miljoen euro boete aan Brussel moeten betalen. Plus nog eens 800 miljoen aan niet nader gedefinieerde “extra kosten”.
Bij elkaar heeft het ESF-schandaal Nederland dus 1,675 miljard euro gekost. Al die jaren is dit vakkundig onder de Haagse pet gehouden....we hadden er leukere dingen mee kunnen doen!
Laat nu diezelfde Ad Melkert die weer terug is in Nederland, aspiraties schijnen te hebben om de volgende Nederlandse Eurocommissaris in Brussel te worden.
Ongeveer hetzelfde scenario als een bankrover die als beloning wordt gepromoveerd tot bankdirecteur. 
http://politiek.thepostonline.nl/column/de-haagse-pet-ad-melkert-en-een-europese-boete-van-875-miljoen-euro/

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten