Artikel 50 slaat toe in Weesp

Foto:

Gerton van Unnik sleept een raadszetel binnen voor de nieuwe partij.

Het was gisteren niet alleen een spannende dat voor de gevestigde orde én lokale partijen, maar ook voor enkele kleinere, onbekende landelijke clubs, zoals de Libertarische Partij en Artikel 50. 

Geen van die partijen kreeg significant veel media-aandacht. Ze moesten beide knokken voor bekendheid. Dat konden ze goed doen door hard campagne te voeren in de regio. 

Zowel de LP als Artikel 50 hebben dat gedaan. Ze hadden een mooi team van vrijwilligers die elke dag de straat opgingen om het evangelie van hun partij te verspreiden.

Jammer genoeg slaagde de Libertarische Partij er niet in om een raadszetel te bemachtigen. Doodzonde, want je zou denken dat de tijd rijp is voor échte liberalen om de VVD rechts in te halen en toe te slaan. Wel scoorden de libertariërs significant beter dan bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012: in iedere gemeente waar ze meededen verdubbelden ze hun stemmen. Dat is dan toch nog iets - hoewel minder dan ik had gehoopt.

Wat Artikel 50 betreft ging het beter. De partij van Daniël van der Stoep slaagde er namelijk in om een zetel te bemachtigen in de gemeenteraad van Weesp, of – zo staat het ook bekend – Palermo aan de Vecht. De lijsttrekker daar, Gerton van Unnik, ging dag in, dag uit op stap om lokale kiezers over de streep te trekken.

Uiteindelijk is hij dus beloond voor zijn inzet. Zijn zege zal ongetwijfeld heel wat stof doen opwaaien in Weesp: hij is open en eist transparantie. Als er onverkwikkelijke dingen gebeuren in zijn gemeente zal hij de eerste zijn die ze publiekelijk aan de orde stelt, ja, ook als er lokale financiële grootmachten bij betrokken zijn die denken dat Weesp hun persoonlijke melkkoe is.

Het is voor een kleine partij als Artikel 50 van het grootste belang dat het plaatsneemt in een gemeenteraad. Op die manier laat je namelijk zien dat je er toe doet… En krijg je meteen een voet tussen de deur in de lokale politiek. Van daaruit kun je verder bouwen.

Ook in aanmerking nemende dat Artikel 50 meedoet aan de Europese verkiezingen is dit een belangrijk resultaat: de kiezer zal het gevoel nu hebben dat die partij zowaar meetelt en dat een stem op A50 zeker niet verloren hoeft te zijn. Voor veel kiezers is dat wel degelijk een afweging: ze willen vaak niet stemmen op een partij waarvan ze zeker denken te weten dat die niet in het parlement komt. Van der Stoep kan nu naar het resultaat in Weesp wijzen en zijn potentiële achterban de hoop geven dat er zowaar iets te winnen valt in mei.

Kortom, de verkiezingen vielen, ondanks winst ten opzichte van 2012, een beetje tegen voor de LP, maar Artikel 50 heeft het heel aardig gedaan door een zetel te bemachtigen in Weesp. Deze combinatie van resultaten geeft mij eindelijk een sprankje – en wat Artikel 50 betreft meer dan dat – hoop voor de toekomst.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!