Feestje: PvdA krijgt overal klop

Geen categoriemrt 20 2014, 10:15
De kiezer heeft afgerekend met de PvdA. En hoe.
Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam: de sociaal-democratie is er niet langer oppermachtig. De PvdA heeft gisteren overal veel zetels moeten inleveren. Vijf in Amsterdam, vier in Utrecht, zes in Rotterdam en drie in Den Haag. En dan heb ik het nog niet gehad over al die andere gemeenten in Nederland waar de kiezer het helemaal heeft gehad met de PvdA.
Omgerekend naar Kamerzetels zou de uitslag van gisteren slechts 16 zetels opleveren voor de partij van Diederik Samsom. 22 minder dan de partij nu in de Kamer heeft. Een pijnlijke uitslag voor Samsom, maar ook voor partijvoorzitter Hans Spekman en lijsttrekkers als Pieter Hilhorst (die nog even nadenkt of hij de eer aan zichzelf houdt), Hamit Karakus en Rabin Baldewsingh.
De sociaal-democratie is failliet en daar is de uitslag van gisteren het bewijs van. Het zal ongetwijfeld voor veel spanningen zorgen in het kabinet, want de PvdA lijkt maar niet te kunnen profiteren van de linkse nivellerings- en lastenverzwaringsmaatregelen van Rutte II. De linkser kiezer is overgestapt naar D66 en SP. Of is gewoon thuis gebleven.
Hoe dan ook, D66 profiteert volop en is in veel gemeenten zelfs de grootste geworden. Een verkiezingsfeestje met een flinke kater dus, want hoewel het fantastisch is dat de PvdA overal klopt krijgt en in Amsterdam niet eens nodig is voor een college (stel je voor, na al die jaren eindelijk geen PvdA), is het toch wrang dat uitgerekend gedoogpartner D66 de verkiezingen heeft gewonnen. Pechtold zelf is natuurlijk door het dolle heen:

D66-leider Alexander Pechtold reageert verheugd op de uitslagen. "De afgelopen vier jaar hebben we in heel veel gemeenten laten zien dat D66 goed kan besturen en de verantwoordelijkheid neemt", aldus Pechtold.

"We hebben ingezet op minder lasten, meer werkgelegenheid en beter onderwijs. Dat zijn dadelijk de onderwerpen die ongelooflijk belangrijk worden in de gemeenten."

D66 die inzet op minder lasten, ik moet het nog maar zien. Maar uiteindelijk overheerst toch de blijdschap als ik eerlijk ben. Niet dan? De PvdA kan de boom in. Het is tijd voor een frisse wind door de 400+ gemeenten in ons land. Laat de PvdA maar lekker wegkwijnen in de oppositie de komende vier jaar. En reken maar dat dat gaat gebeuren. De onvrede binnen de PvdA was al groot, maar door de tegenslagen van gisteren is het vuurtje van onvrede alleen maar verder aangewakkerd. Dat wordt nog smullen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten