Feestje: PvdA krijgt overal klop

De kiezer heeft afgerekend met de PvdA. En hoe.

Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam: de sociaal-democratie is er niet langer oppermachtig. De PvdA heeft gisteren overal veel zetels moeten inleveren. Vijf in Amsterdam, vier in Utrecht, zes in Rotterdam en drie in Den Haag. En dan heb ik het nog niet gehad over al die andere gemeenten in Nederland waar de kiezer het helemaal heeft gehad met de PvdA.

Omgerekend naar Kamerzetels zou de uitslag van gisteren slechts 16 zetels opleveren voor de partij van Diederik Samsom. 22 minder dan de partij nu in de Kamer heeft. Een pijnlijke uitslag voor Samsom, maar ook voor partijvoorzitter Hans Spekman en lijsttrekkers als Pieter Hilhorst (die nog even nadenkt of hij de eer aan zichzelf houdt), Hamit Karakus en Rabin Baldewsingh.

De sociaal-democratie is failliet en daar is de uitslag van gisteren het bewijs van. Het zal ongetwijfeld voor veel spanningen zorgen in het kabinet, want de PvdA lijkt maar niet te kunnen profiteren van de linkse nivellerings- en lastenverzwaringsmaatregelen van Rutte II. De linkser kiezer is overgestapt naar D66 en SP. Of is gewoon thuis gebleven.

Hoe dan ook, D66 profiteert volop en is in veel gemeenten zelfs de grootste geworden. Een verkiezingsfeestje met een flinke kater dus, want hoewel het fantastisch is dat de PvdA overal klopt krijgt en in Amsterdam niet eens nodig is voor een college (stel je voor, na al die jaren eindelijk geen PvdA), is het toch wrang dat uitgerekend gedoogpartner D66 de verkiezingen heeft gewonnen. Pechtold zelf is natuurlijk door het dolle heen:

D66-leider Alexander Pechtold reageert verheugd op de uitslagen. “De afgelopen vier jaar hebben we in heel veel gemeenten laten zien dat D66 goed kan besturen en de verantwoordelijkheid neemt”, aldus Pechtold.

“We hebben ingezet op minder lasten, meer werkgelegenheid en beter onderwijs. Dat zijn dadelijk de onderwerpen die ongelooflijk belangrijk worden in de gemeenten.”

D66 die inzet op minder lasten, ik moet het nog maar zien. Maar uiteindelijk overheerst toch de blijdschap als ik eerlijk ben. Niet dan? De PvdA kan de boom in. Het is tijd voor een frisse wind door de 400+ gemeenten in ons land. Laat de PvdA maar lekker wegkwijnen in de oppositie de komende vier jaar. En reken maar dat dat gaat gebeuren. De onvrede binnen de PvdA was al groot, maar door de tegenslagen van gisteren is het vuurtje van onvrede alleen maar verder aangewakkerd. Dat wordt nog smullen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

37 reacties

 1. Nutshell

  De gelegenheids kiezers op de voormalige referendumpartij D66, zijn in werkelijkheid opportunisten, die t.z.t. weer snel overstappen op de oude partijen.

   

  NB.

  Intussen gaat het wekelijkse bezoek aan Brussel van Rutte gewoon door met het ratificeren van de snode plannen van de EU.

 2. De man uut Limburg

  En gisteren hebben zij van het volk het EERLIJKE ANTWOORD gekregen: we moeten jullie niet meer.

   

  Super goed en straks op 22 mei wordt het eerlijke antwoord aan het monster EU gegeven.

 3. JC

  En Rutte (VVD) blijft maar lachen. Oeps, we hebben zeg zo’n 250 raadszetels verloren, ha, ha, ha…………

 4. cico

  Lasten in drie jaar 18,5 miljard omhoog

  |  Laatst gewijzigd:19-03-2014 16:52  |  Ferry Heijbrock  |  

  Den Haag – De collectieve lasten zijn in de periode 2010-2013 met 18,5 miljard euro gestegen. In de periode 1998-2013 bedroeg de stijging 20,25 miljard. Alleen in 2001 was er sprake van een lastenverlichting, laat het CPB weten.

  Gezinnen kregen van de stijging twee derde voor hun kiezen, bedrijven eenderde. De stijging zit vooral in de premies ziektekosten en belasting op productie en invoer. De loon- en inkomstenbelasting daalde iets, evenals de vennootschapsbelasting.

  Publicatie datum: 19-03-2014 17:02
  Politiek

   

 5. Eminem2

  Mar schreef:

   

  “Ik schreef het al eerder vanochtend.

   

  Kijk uit met wat je wenst.

   

  Het kan als een boemerang in je gezicht terugslaan.”

   

  Uw andere post over dit onderwerp heb ik niet gevonden. Kunt u aangeven waar u precies op doelt?

 6. JC

  De Rode Haan (Pvda) had in zijn brugfunctie, met veel hautain vertoon, zelf zijn ideële veren afgeschud, het was voor de drie Rutte II gedogers vervolgens een klein kunstje om deze kale haan, nog voordat hij drie keer gekraaid had, op het spit te leggen. Sommigen vinden dat iets om dankbaar voor te zijn, maar zeggen er wel bij “maar in de verhoudingen in de Tweede Kamer is niets veranderd hoor, door deze uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen”. Vroeger zeiden we tegen zo iemand: jij bent waarschijnlijk dom geboren en hebt nooit iets bijgeleerd……………

   

  We modderen nog even voort. Maar niet lang, vermoed ik zomaar.

   

  Op 22 mei (is de keuze): vrij of niet-vrij.

   

  Ik blijf PVV stemmen.

   

   

   

 7. Eminem2

  … van Samson. Hoewel ik hetgeen zijn partij echt voor staat (weg-met-ons, islamisering en sluipende invoering communisme) veracht, zette hij een waardige, ingehouden speech neer die qua acteerprestatie in een Hollywood-verfilming niet misstaan zou hebben.

   

  Het is alleen jammer dat hij ook daarbij slechts een deel van het “eerlijke verhaal” vertelde: alleen maar vrome worden over opkomen voor de zwakkeren in de samenleving en net doen alsof het multiculturel drama en de enorme schade die de belastingverhogingen van dit kabinet hebben veroorzaakt er gewoon nooit zijn geweest. Maar hij leek er wel echt in te geloven.

   

  En nu? Keihard op extreem-links de concurrentie aangaan met de SP en daarmee de facto terug naar de Uyliaanse PvdA die van 1977 tot 1989 (met een kort intermezzo in 1982) kansloos langs de zijlijn Marijnissiaanse kretologiën stond uit te slaan. Wellicht winnen ze daar op termijn de grote steden mee terug als de economische malaise aanhoudt, maar in Den Haag worden ze dan weer de eeuwige oppositiepartij. Dat zou wel beter voor het land zijn.

   

  De komende tijd kunnen we waarschijnlijk zien hoe een overmoedig D66 steeds meer neoliberale concessies van het kabinet eist, die voor de PvdA tot een nieuw electoraal debacle zullen leiden. Een goed recept voor euthanasie op korte termijn voor dit kabinet!

   

  Heel wonderlijk dat datzelfde D66 niet lijkt te zien dat er voor hun merkwaardige mix van pro-EU, pro-multiculti, pro-ontwikkelingshulp, pro-immigratie, pro-belastingverlaging, anti-HRA (wat juist weer een vorm van belasting*verhoging* is), anti-sociale zekerheid en anti-christelijk erg moeilijk een meerderheid te vinden zal zijn. De PvdA kunnen ze met dit soort verkiezingsuitslagen wel vergeten als het gaat om verdere beknibbelen op de sociale zekerheid en het ontslagrecht. Idem de SP. En met landelijk al geruime tijd als grootste gepeilde PVV wil D66 al helemaal niets te maken hebben. GL heeft zich ook weer tot extreem-links bekeerd en zal nooit meer met Kunduz-coalities meedoen uit angst voor een herhaling van TK 2012. Dan blijven alleen een kaalgeplukte VVD en een voor de zoveelste maal uit haar as herrezen CDA over. En die misschien aangevuld met CU en SGP? Dat lijkt me voor de frisse, anti-christelijke D66ers een behoorlijk moeizame regeringscombinatie. En één die waarschijnlijk nog geen meerderheid zou hebben ook. Dus waarom D66 nou eigenlijk staat te juichen?

 8. Antivenin

  Meer invloed van Brussel, meer immigratie en minder verzorgingsstaat.  In dat geval kon D66 weleens de volgende partij zijn die bij een vekiezing wordt afgestraft.

   

  Niet bijster slim van de Nederlandse kiezer om van de regen in de drup te springen, maar als er niets verandert, zal de woede hopelijk des te groter zijn. De hele oude garde heeft de ellende in dit land veroorzaakt, en dus is er van geen enkele partij van die oude garde ook maar iets te verwachten wat betreft het tij keren of zaken terugdraaien. De volgende vier jaar zullen de kiezer leren wat ze aan Pechtold hebben. Helaas, dan maar door schade en schande wijs worden. Het is niet anders.

 9. JC

  Dit gebeurt er, als je niet het eerlijke verhaal verteld.

 10. Henk

  Ik heb helemaal niks met de PvdA, maar nog minder met D66. D66 staat voor meer invloed van Brussel, nog meer immigratie en minder verzorgingsstaat. De samenleving die de PvdA staat me niet aan, maar de samenleving die D66 voor ogen heeft is voor mij de hel op aarde. Een stem op D66 staat voor mij gelijk aan landverraad. Leefbaar Rotterdam heeft in Rotterdam gewonnen en de PVV in Almere, maar verder kan ik niet echt blij worden van deze verkiezingsuitslag.

 11. cico

  Na Nederland, zijn gezin sloopt hij nu ook zijn partij.

  Terug naar Greenpeace sturen deze nar.

   

  Maar opmars D66 is ernstig, als trend zich doorzet betekent dat  binnen drie jaar een volledige overgave aan Brussel en vogelvrijverklaren van huizenbezitters bij werkloosheid.

 12. Mar

  Ik schreef het al eerder vanochtend:

   

  Kijk uit met wat je wenst.

   

  Het kan als een boemerang in je gezicht terugslaan.

 13. Ludovic

  Er verandert geen flikker; dezelfde partijen in een andere samenstelling zullen  hun zakken vullen.

  Wees maar blij.

 14. dirkse

  lees de duurzaamheidsagenda van D66:
  [Fossiele brandstoffen zijn eindig, worden steeds kostbaarder en zijn vervuilend. Duurzame energie is onuitputtelijk, wordt steeds goedkoper en is schoon. De duurzame energiemeter blijft in Nederland echter steken op een beschamende 4%. Dat móet anders.

  Wij willen dat in 2020 het aandeel naar 20% is gestegen. Een volledige transitie moet in 2050 zijn gerealiseerd. D66 kiest voor het stimuleren van innovatieve technieken die grootschalig de Nederlandse energieproductie verduurzamen.

  D66 moedigt particulieren aan hetzelfde te doen, door bijvoorbeeld decentrale energieopwekking (fiscaal) makkelijker te maken en de duurzame energiesubsidie (SDE+ regeling) te verdubbelen.

  Maar wij stellen ook scherpe eisen aan de industrie, zodat ook grootverbruikers vergroenen]

  Halve garen dus.
  Ook hier geldt: duurzaamheid = verstand op nul.

 15. Ian

  Gisteravond werd al min of meer geconcludeerd bij de NOS dat de kiezer het hele verhaal van de PvdA niet goed begrepen heeft. Het ligt dus allemaal aan ons.
  Dit vind ik trouwens ook best wel een feestje waard: ondanks de onvermoeibare inspanning van de Staatsomroep en PvdA-gerelateerde roeptoeters en propagandakanalen die ons middels een diarree aan PvdA corryfeeën ‘het eerlijke verhaal’ voorschotelden, heeft de burger met deze doorzichtige en met belastingcenten gefinancierde PvdA-propaganda massa-manipulatie stevig zijn reet afgeveegd. En de stank, die bleef nog lang nahangen.

 16. philippine

  Pieter hilhorst is opgestapt.

 17. Rob30

  Het signaal opzich is positief.. maar daarmee heb je het wel zo’n beetje gehad.

 18. Kritiekaster

  De PVDA heeft klop gekregen en de D66 zal het nu gaan regelen. De zogenaamde “hoger-opgeleiden” gaan uitmaken dat NL nu helemaal naar de kloten geholpen zal en moet worden door een voormalig veilingmeester die helemaal vóór de EU is en nog linkser draagt dan Samson en Rutte.

  Hij heeft daar een speciale pantalon voor moeten laten maken! 

 19. Trudy

  Bij de volgende verkiezingsronde zal Samsom zijn gehandicapte dochter wel weer in de strijd werpen..tenslotte moet zij er voor zorgen dat haar “papa” zijn machtsgeilheid kan blijven uitoefenen…

 20. Dick Kraaij

  Wanneer krijgen we minder PvdA-burgemeesters? Wanneer krijgen we minder PvdA’ers bij de publieke omroep? Wanneer krijgen we minder PvdA’ers in de collectieve en semi-collectieve sector, zoals in de directies van woningcorporaties? De PvdA uit de haarvaten van de samenleving, om te beginnen in Nederland.

   

 21. Mar

  Naar mijn idee ligt het allemaal simpeler:

   

  VVD-kiezers vinden hun partij teveel toegeven aan PvdA. De partij is zichzelf niet (te links)

   

  PvdA-kiezers vinden hun partij teveel toegeven aan VVD. De partij is zichzelf niet (te rechts)

 22. Mar

  @Eminem2

   

  PvdA gesloopt was in de afgelopen weken toch wel de grootste uitgedragen wens op DDS. Ook VVD moest een dauw krijgen.

   

  De gruwel van D66 is al vanaf de oprichting van DDS een constante factor. Er werd zelfs een sloop D66-actie op poten gezet.

   

  Hoe ironisch is dan de uitslag. PvdA gesloopt, VVD verliest en D66 neemt de macht over in de grote steden.

   

  In 2012 ging het ook al mis voor DDS. SP werd vol op de korrel genomen. Een kabinet VVD/PvdA was wel het laatste wat men voor ogen had.

   

  Vandaar het: kijk uit wat je wenst.

   

 23. Bes Tolen

  De Partij van de Arbeid. Waar staat deze partij voor? De nederlaag komt niet in het minst door het optreden van plaatselijke corifeeën waarvan er nogal wat van allochtoonse afkomst zijn. Er is verder een grote hulpeloosheid, dat door gebruikelijke kretologie niet wordt goed gemaakt. Juist door dat cliëntalisme en ondoelmatig beleid vergezeld van holle retoriek is de kiezer met een slecht gevoel, weggelopen. Problematiek, in sterke mate door de PvdA zelf veroorzaakt door haar onbesuisde ideeën en willekeurige uitvoering, heeft de PvdA nu zelf gepakt. De partij is drijvend wrak geworden. Ondertussen zit iedereen met de slechte gevolgen. Er is geen rust te verwachten in het politieke landschap.   

 24. Job

  Een mooie pragmatische opstelling, Twan 21!

 25. Twan 21

  Ik heb er eigenlijk geen problemen mee dat D’66 het goed heeft gedaan in de gemeenteraadsverkiezingen. Hun programma is vrij liberaal en ze zijn niet van het nivelleren.

  Hun Eurofilie kan weinig kwaad op gemeentelijk niveau.

   

  Op landelijk niveau is het heel anders. De Eurofiele houding is een dealbreaker voor mij. Al geven ze me er elke jaar €1000,- netto bij, dan nog niet.

   

  Maar met deze verkiezingsuitslag wil ik de gemeenteraadsleden van D’66 wel feliciteren. Ze hebben de PvdA flink klop gegeven en dat is mooi.

 26. Moes

  frank Verhoef, juicht niet te hard, het lachen kan je nog vergaan bij de volgende landelijke verkiezingen.

  Dan breekt de politieke vulkaan los over Nederland.

  Trouwens wij hebben nog een EU verkiezing voor de boeg.

 27. nog_1

   Dat de SP meer raadszetels verwierf, heeft ze ook te danken aan burgers die landelijk al SP stemden, maar dat nog niet eerder in hun eigen gemeente konden’

   

  De SP deed in minder gemeenten mee dan de vorige keer; In 2010 deed men in 276 gemeenten mee, nu in 218. Het vertekend een beetje vanwege herindelingen, maar de SP deed toch nog altijd in iets minder gemeenten mee dan 4 jaar geleden.

   

   De PVV zelf heeft van dat gehamer niet geprofiteerd, omdat ze slechts in twee gemeenten meedoen’

   

  In beide gemeenten heeft de PVV verloren, respectievelijk 2,6% (Den Haag) en 0,9% (Almere)

   

  Waarschijnlijk heeft Wilders de hand gehad in het stemmenverlies van de PvdA door zijn gehamerr op de miljarden die via Brussel naar zuid-Europa gaan en naar ontwikjkelingshulp.’

   

  Dat lijkt me sterk, PvdA-ers zijn over het algemeen voor transfer naar Zuid Europa en voor ontwikkelingshulp. Ik vermoed dat de samenwerking met de VVD veel belangrijker is geweest. 

 28. pietkremer

  De stemmen die de PvdA verloren heeft, zijn lang niet allemaal bij de SP terecht gekomen, terwijl de SP toch de meest logische toevluchtshaven is voor ontevreden PvdA-stemmers uit de laagste inkomensklasse. Dat de SP meer raadszetels verwierf, heeft ze ook te danken aan burgers die landelijk al SP stemden, maar dat nog niet eerder in huh eigen gemeente konden, omdat de SP nog niet meedeed in die gemeenten. Ik vermoed dat ontevreden PvdA-stemmers dit keer ook zijn uitgeweken naar de lokalo’s. Die lokalo’s hebben zonder twijfel ook geprofiteerd van burgers die landelijk PVV stemmen. Waarschijnlijk heeft Wilders de hand gehad in het stemmenverlies van de PvdA door zijn gehamerr op de miljarden die via Brussel naar zuid-Europa gaan en naar ontwikjkelingshulp. De PVV zelf heeft van dat gehamer niet geprofiteerd, omdat ze slechts in twee gemeenten meedoen. Maar hij heeft met succes het beeld geschaspen dat de PvdA de belastingcentenb liever uitgeeft aan Europa en de Derde Wereld dan aan onze oudjes, zorg en uitkeringstrekkers. Doordat hij met succes de PvdA als a-sociaal neerzette, hebben veel PvdA-stemmers het rode nest verlaten. Wilders etaleert zich als linkser dan de PvdA en is dat ook. Door het linkse profiel aan te scherpen, zal de PVV nooit een echte volkspartij worden. Als conservatief heb je er niets te zoeken.

 29. nog_1

  Ik dacht dat hij een ouderenpartij leidde, maar dat zou idd in Den Haag nog een verklaring kunnen zijn. Maar het gecombineerde beeld (dus met Almere) is toch heel anders dan ik (en de peilingen) verwacht hadden. Van een forse winst is zelfs met de zetels van de Mos geen sprake.

   

  En nog zo iets vreemds is dat het CDA de grootste landelijke partij geworden is.

   

  Het enige dat ik kan verzinnen is dat de niet-stemmers zeer ongelijk verdeeld zijn en daardoor op veel punten een hele verrassende uitslag veroorzaakt hebben. Dat zou kunnen betekenen dat alle winnaars van vandaag de verliezers van 22 mei worden, en omgekeerd.

   

  Op de VVD en de PvdA na, want dat verlies is te groot om met een hogere opkomst recht te breien.

   

   

   

 30. toetssteen

  Groep de Mos heeft er drie.

 31. nog_1

  Dat de PvdA verloren heeft, is evident. De reden is volgens mij niet de hogere lasten (daar heeft de gemiddelde PvdA-er niet zoveel moeite mee) maar het feit dat men met de VVD is 1 kabinet is gaan zitten. Maar ook lokae factoren spelen een rol; Hilhorst was opzichtig incapabel, daarnaast heeft de PvdA iets te veel wethouders geleverd die, als het ging om hun eigen bankrekening, een stuk minder sociaal-democratisch bleken dan het beginselprogramma.

   

  Verrassender vond ik de enorme winst van de SP; meer dan verdubbeld terwijl zij in veel gemeenten niet eens (meer) meedeed.

   

  En nog iets dat ik totaal niet verwacht had; de PVV verliest zowel in Den Haag als in Almere. Niet veel, maar zelf had ik juist verwacht dat ze fors gingen winnen. Een echte verklaring hiervoor heb ik nog niet gehoord, en ook nog niet kunnen bedenken.

 32. philippine

  De ‘frisse’ wind van Alexander Pechtold.
  Hoe verzin je het.

 33. Pieter V

  En dan die toespraak van Samsom na de verkiezingen.

  Ja inderdaad erg verloren maar jullie moeten gewoon doorgaan. De kiezers hebben ons superieur beleid gewoon nog niet begrepen. We moeten het allemaal nog eens uitleggen.

  Samsom heeft het dus echt helemaal niet gesnapt.

  Wij moeten het hem allemaal nog eens uitleggen. Waarchijnlijk zal daar wel een speciale aflevering van Sesamstraat voor gemaakt moeten worden om het voor hem begrijpelijk te maken.

   

  Ongelooflijk wat een arrogante zak hooi!

 34. harry la croix

  Niet vergeten beste mensen dat hier sprake is van gemeenteraadsverkiezingen. De kiezers die D66 stemmen doen het om de PvdA af te straffen. Was het niet zo dat bij zeer slechte gemeenteraadsverkiezingen de PvdA weer opkrabbelt als het om de Tweede Kamer gaat? Zie TK 2011!

 35. The Fox

  Interessant is dat de radicaal linkse koers van Spekman en Samson kiezers naar D66 heeft gejaagd. En natuurlijk zijn er nog handophouders die nog niet tevreden zijn en SP gekozen hebben.

   

  Uiteraard heeft het imago van de PvdA: graaiers, clientelisme, stemmen ronselen eindelijk de traditionele PvdA kiezer laten inzien dat het mooi geweest is. Net als bij het CDA is de achterban op drift geraakt en het wordt nooit meer zoals het geweest is.

   

  Voor steden als Amsterdam moeten we niet vergeten dat het ambtenarenapparaat nog steeds PvdA is. Met de goudgerande regelingen (“bijzonder talent”) zal het nog een tijdje duren (5-10 jaar), voordat die invloed verminderd is.

   

   

 36. dirk1940

  Nu gaat het in de gemeenten nog wat meer pro EU en pro Brussel aan toe dan tot nu toe het geval was.

  Alexander is helemaal weg van de dictatuur in Brussel. Daarom ziet hij Geert Wilders ook als zijn grootste vijand.

  Als ik het gezicht van Samsom goed heb ingeschat zullen we deze week horen dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt en de leiding van de PvdA aan iemand anders overlaten.Da’s niet zo erg, zolang hij de truien meneer ook maar meesleurt in zijn val.

 37. Bes Tolen

  Binnen de PvdA zjn er politici, die beweren dat de PvdA heeft verloren doordat ze met de VVD samen het kabinet vormen. Zo ook commentatoren voor de TV. Die dan ook beweren dat de VVD om een zelfde reden verloor. Dat is in dit geval wel een onderschatting van de kiezers, die overigens nauwelijks weten wat ze anders moeten stemmen. Dus krijgen SP en D66 als politieke buren de winst toegeschoven. De eenzijdigheid van het kabinetsbeleid en de geringe betrouwbaarheid heeft m.i. de PvdA en VVD het meeste kwaad gedaan. Daarbij komt voor de PvdA bij dat ze plaatselijk, vooral in grote steden, ook nogal eens louche of corrupt overkomt..De VVD telt trouwens weinig kwalitatief goede bestuurders. Vaak oppervlakkig. De verdediging van inidviduele rechten laat te wensen over. De partij heeft weinig of geen mensen met visie. Als ze die al wel heeft, komen die dadelijk langs de kant te staan. Eigenlijk is heel links doorweven van een oudbakken zuur dogmatisme en van een vals wantrouwen tegenover andere meer frisse denkbeelden. Door de extreem linkssoortige politiek van de laatste decennia, die alles te maken heeft met de massa-immigratie, zijn alle partijen in hun degelijkheid en integriteit aangetast. Ja, alle. De slechte gevolgen voor de politieke bestuurbaarheid, voor de burgers en de hele maatschappij blijven uiteraard niet uit.  

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.