Oud-directeur Bijlmerbajes veegt vloer aan met Joris Demmink

Volgens Jacques van Huet wist men in de jaren 90 al dat Demmink van kleine jongetjes hield.

Vandaag was weer een zittingsdag in de rechtszaak tegen Joris Demmink, de oud secretaris-generaal van Justitie die beschuldigd wordt van kindermisbruik. De informatie die vandaag met ons gedeeld werd liet er niet om. Zie hier een NOS-artikel over de getuigenverklaring van Jacques van Huet, oud-directeur van de Bijlmerbajes en tot 2005 in dienst van Justitie.

Een ambtenaar van de afdeling organisatie en informatisering vertelde Van Huet dat Demmink via een Haagse pooier contacten had met jonge jongens. “Maar hij bagatelliseerde het ook en zei dat er netjes voor betaald werd”, zei Van Huet.

Een collega van Van Huet vertelde hem dat Demmink maar wat graag naar internationale aangelegenheden ging. Anders dan de rest van de delegatie reist hij, aldus Van Huet, “de dienstauto. Later bleek dat hij na de vergadering naar de Pinokkiobar ging.”

De gemiddelde lezer zal die naam niets zeggen, maar mensen met kennis van de materie weten beter. De Pinokkiobar in Praag stond er in de jaren negentig van de vorige eeuw namelijk om bekend dat er minderjarige jongels werkten als prostituée. Demmink heeft in alle toonaarden ontkend dat hij ooit in de bar is geweest, maar volgens Van Huet is dat dus onzin.

Aangezien Van Huet niet zomaar iemand is – het is iemand met een goede reputatie in de wereld van justitie, zo was hij bijvoorbeeld voorzitter van de vereniging van gevangenisdirecteuren – kunnen het Openbaar Ministerie en de rechter zijn verklaring niet zomaar naast zich neerleggen. 

Logischerwijs werd hem de vraag gesteld waarom hij dit soort informatie niet eerder, officieel, heeft gedeeld met zijn superieuren. Van Huets antwoord liegt er niet om:

Met andere woorden, Van Huet vreesde dat zijn leven vroegtijdig zou worden beëindigd als er iets aan had gedaan (hoewel andere toehoorders zeggen dat Haenen die uitspraak verkeerd interpreteerde). Hoe dan ook, blijkbaar staan de zaken er nu anders voor waardoor hij het lef wél heeft om zich erover uit te spreken.

De meeste getuigenverklaringen (niet allemaal, rijksambtenaar Storm van ‘s-Gravesande ontkende namelijk dat ze andere medewerkers van Justitie het één en ander had verteld over Demminks seksleven) schetsen onderhand een bijzonder angstaanjagend beeld van de mogelijke bezigheden van de oud-secretaris generaal. Zéker aangezien het nu niet langer om ‘roddels’ gaan, maar om officiële getuigenverklaringen van mensen die onder ede staan. 

Tijdens de komende zittingsdagen zal er ongetwijfeld nog veel meer informatie worden gedeeld over de handel en wandel van Joris Demmink. We kunnen nu in ieder geval al concluderen dat er genoeg reden moet zijn voor het Openbaar Ministerie om een grootschalig onderzoek te starten en hem, bij voldoende bewijs, te vervolgen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

20 reacties

 1. Maarten1

  Jaap niet Jan.

   

 2. Maarten1

  Jaap niet Jan.

   

 3. nick

  Met mij hopen velen dat er op een gegeven moment gerechtigheid zal zijn en de vuile spelletjes doorgeprikt zullen worden.

  Hoe het kan bestaan dat die Demmink zo lang buiten schot is kunnen blijven is mij een raadsel en helemaal hoe die man SG van notabene Justitie heeft kunnen worden…verbijsterend.

  Men wist dat de man een nogal perverse voorkeur voor sex had alleen de precieze leeftijd van de jonge jongens die hij gebruikte is in dit geval doorslaggevend maar dat ze jong waren is zeker. Waar ligt de grens, een oude homo met jonge jongens…op zich al pervers!! Hoe kan je met overtuiging beweren dat er “geen rook is laat staan vuur” zoals onze ministers stellig beweerden. Deze  wisten heel goed dat het niet deugde maar aangezien iedereeen in de buurt van Demmink op de een of andere manier chantabel was, is deze sluwe engerd tot nu toe de dans ontsprongen. 

  Toch zal het me niet verbazen dat ondanks overtuigende bewijzen Demmink niet veroordeeld zal worden omdat er te veel belangen, zelfs het landsbelang, geschaad zullen worden indien waar blijkt te zijn waarvan hij al jaren verdacht wordt.  

 4. Hilterman

  Hoe is het mogelijk dat een pervert als Demmink SG kon worden op het ministerie van Justitie?

  Nog veel angstaanjagender is de macht die deze SG kennelijk had om zijn escapades te onttrekken aan de activiteiten van de opsporingsdiensten. Er is nooit behoorlijk onderzoek gedaan naar mogelijke strafbare feiten van Demmink ook al waren er voldoende aanwijzingen dat hij zich schuldig had gemaakt aan het misbruik van minderjarigen.

   

  Het oude “onderzoek” betrof de mogelijke aanwezigheid van Demmink in Turkije op de data waarover Turkse getuigen verklaringen hadden afgelegd. Uit dat onderzoek zou blijken dat die aanwezigheid niet was aangetoond.

  Dat is op zich juist. Alleen werd er niet bij verteld dat alle reizigersgegevens uit die periode waren gewist.

  Dat is echt wel wat anders dan dat zijn aanwezigheid niet zou blijken uit het onderzoek.

   

  Het zal een taaie strijd worden maar Demmink zal uiteindelijk veroordeeld worden, daarvan ben ik overtuigd. Zijn invloed is nu flink afgenomen. Dat een getuige met een goede reputatie een kluisverklaring aflegt bij een notaris uit angst voor zijn leven zegt genoeg over de schimmige achtergrond van deze voormalige SG.

 5. louis-portugal

  Jammer dat Jan Mollema van de vroegere Amsterdampost dit niet meer kan meemaken.

  Hij kende de man ook van de, voor insiders bekende, kroegen waar hij jongetjes liet oppikken schreef hij op zijn site.

 6. Frank

  Ik zit me even af te vragen of je het over hetzelfde verhoor hebt als ik heb gevolgd Michael. Wat we vooral gezien hebben is een oud-ambtenaar die vindt dat hij het heel erg met zichzelf getroffen heeft en die dingen uitsluitend van horen zeggen heeft. Het bezoeken van homobars is niet verboden, ook niet als je bij justitie werkt. Van Huet gaf zelf aan dat hij, toen hij daar nog werkte, de roddels het niveau van borrelpraat niet vond overstijgen. Toen Demmink eenmaal benoemd was in Helsinki en hij zijn baan kwijt was lag dat ineens anders, volgens deze fantast.

 7. louis-portugal

  Sorry, idd. Jaap.

  Jaap vertelde dat Demmeink naar die bars gting maar bleef in de auto wachten en stuurde iemand naar binnen om zo´n jochie op te pikken en naar zijn aoto te brengen.

  Ik denk dat als Demmink zou uitpakken, de beerput zo groot zou worden dat half Nederland zich te barsten zou schrikken en er zeker heel wat bekende nederlanders tussen zitten.

 8. sprx

  Onze elite steunt de afschaffing van de democratie door de EU, is voor het overhevelen van de pensioenfondsen naar Brussel, steunt fascistische coups zoals in de Ukraine, wil critici de mond snoeren, stuurt wapens naar islamterroristen en geeft zich over aan pedofilie.
  Maar dat mag dan ook van de sharia.

 9. louis-portugal

  Michael ik durf helemaal niet te herhalen wat ik jaren geleden op de klokkeluider online enz. gelezen heb.

  Ik denk dat het veel teveel is voor speculaties.

  Hopelijk wordt erover gesproken hoewel het zo hoog zit dat ik denk dat gestikt wordt.

 10. Kritiekaster

  Demmink wordt al decennia beschuldigd van sex met minderjarigen. Er is zelfs een TV-documontaire over verschenen. In het Haagse topcircuit werd deze wittenboorden crimineel door collega-regenten altijd buiten de wind gehouden.

  Nu is het kennelijk tijd hem op het schavot te zetten. Het recht zal dus eindelijk zegevieren.

   

 11. Pierre Lebon

  dat men er maar niet in slaagt de uitkomsten van het rolodex onderzoek te ‘wobben’ geeft ook te denken.

 12. Michael van der Galien

  Ik denk dat als Demmink zou uitpakken, de beerput zo groot zou worden dat half Nederland zich te barsten zou schrikken en er zeker heel wat bekende nederlanders tussen zitten.”

   

  Een Nederlandse versie van het Britse schandaal dus? Het is speculatie, maar valt niet uit te sluiten.

 13. Dagelijkse Standaard - commentaar en achtergronden bij het nieuws

  […] wij in het verleden verscheidene keren hebben geschreven zijn er voldoende redenen om een in ieder geval serieus onderzoek te doen naar deze materie. Denk […]

 14. Dagelijkse Standaard - commentaar en achtergronden bij het nieuws

  […] Dagelijkse Standaard weten ligt oud-secretaris generaal van justitie, Joris Demmink, al lange tijd onder vuur vanwege allerlei vermeende pedofiele praktijken. Op de één of andere manier – het kan er […]

 15. Michael van der Galien

  Jammer dat [Jaap] Mollema van de vroegere Amsterdampost dit niet meer kan meemaken. Hij kende de man ook van de, voor insiders bekende, kroegen waar hij jongetjes liet oppikken schreef hij op zijn site.

   

  Ja, inderdaad is dat jammer. Toch is het mooi dat dit nu aan de kaak wordt gesteld en dat er zowaar iets van serieus onderzoek wordt gedaan naar de handel en wandel van Demmink. Afwachten of er voldoende bewijs is om hem uiteindelijk te veroordelen, natuurlijk, maar uit alle informatie, geruchten, verhalen, getuigenverklaringen, etc. kun je in ieder geval al wel concluderen dat er inderdaad onderzoek naar moet worden gedaan.

 16. Elvi

  Uiteindelijk is dit een overwinning voor Micha Kat. Er is niemand die zich hier zo in vast heeft gebeten als hij en het lijkt erop dat hij uiteindelijk helemaal zijn gelijk krijgt.

  Iedereen weet nu dat dit waar is, ongeacht of Demmink veroordeeld wordt of niet. En ik hoop zo dat er nog gerechtigheid bestaat!

 17. Pierre Lebon

  Er is nog niet eens het begin van rook. Laat staan vuur.

  Donner en Hirsch Balin. Het CDA dus Frank Verhoef, het CDA. Lullig voor je, maar toch.

  Vies zooitje die politieke christelijken.

 18. sastro

  Wat mij altijd is bijgebleven is dat Demmink in eerste instantie zou worden benoemd als SG bij defensie. Na een onderzoek door de MIVD is dat toen niet doorgegaan. Vervolgens werd hij SG bij justitie, de BVD zag daarvoor geen belemmering. Zou hij bij defensie chanteerbaarder zijn geweest dan bij justitie?

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.