PVV explodeert: leider in EP en Statenleden stappen op

Geen categoriemrt 22 2014, 00:14
De hele bende dondert ineens in elkaar.
Het is afgelopen met de PVV. Dat kunnen we wel stellen nu veel meer PVV'ers opeens de handdoek in de ring gooien. Eerst stapten een Haags raadslid en twee Kamerleden al op. Vandaag komt daar een hele horde opstappers bij:

De PVV loopt leeg. En niet zo'n beetje ook. Behalve twee Kamerleden stappen vlak na de raadsverkiezingen vrijwel de hele fractie in Almere en een Haags raadslid uit de partij. Ook in andere lagen is de paniek toegeslagen na de omstreden uitspraken van Geert Wilders. 'Dit was ongelooflijk stom', 'Geert Wilders is bezig zijn eigen cluppie af te breken', 'Ik ben bang dat de PVV als een soort LPF uit elkaar dondert', luiden de reacties.

De hele partij is in paniek. Ook Geert weet niet wat hem overkomt. De ene na de andere tot voor kort loyale partijgenoot heeft er genoeg van. Vier PVV-statenleden en acht PVV-raadsleden in Almere hebben nu ook met Wilders gebroken. Dit vanwege Wilders' recente uitspraken over Marokkanen ('minder, minder, minder!' - 'dat gaan we regelen) én uit onvrede met de algemene koers van de partij.
De statenleden zeggen in een verklaring dat Wilders "kon weten wat het gevolg zou zijn van de wijze waarop hij de standpunten heeft verwoord." Daarnaast vinden ze het kwalijk dat hij zich erna niet van heeft gedistantieerd. Hij had die kans - een mea culpa had hem weinig tot geen moeite gekost - maar hij heeft 'm aan zich voorbij laten gaan. Alleen Statenleden Chris Jansen en Kees Kok staan nog altijd achter PVV. De rest wil "de gevolgen" van Wilders' uitspraken niet voor hun rekening nemen. Daarbij zeggen ze dat ze "afstand van de handelswijze" van Wilders nemen en dat ze de gevolgen daarvan accepteren. In gewone mensentaal betekent dat: ze vinden het dus prima oké om uit de partij te stappen/worden gezet.
Dat is natuurlijk al stomvervelend voor Wilders, maar daar eindigt het niet mee. Laurence Stassen, delegatieleider van de PVV in het Europees Parlement, keert zich namelijk ook van hem af. In een verklaring laat zij weten:

"Ik betreur het zeer dat ik deze beslissing heb moeten nemen, maar doorgaan was voor mij na deze uitspraken geen optie. Ik leg per direct mijn functie als delegatieleider voor de PVV in het Europees Parlement neer en zal tot de verkiezingen op 22 mei als onafhankelijk lid doorgaan. Ik stel mijn Provinciale Staten-zetel ter beschikking aan de PVV."

Hierdoor zijn er dus ineens 13 PVV'ers bijgekomen die niets te maken willen hebben met Wilders' duidelijk discriminerende uitspraken. In totaal staat de teller daardoor op 16 opgestapte PVV'ers. En dat in slechts drie dagen tijd.
Ik sluit niet uit dat daar de komende dagen nog meer mensen bijkomen. De fractie is door het dolle heen, het hele kaartenhuis lijkt in elkaar te storten. Het is nu vrouwen en kinderen eerst. Geen serieuze politicus of politica kan het zich veroorloven om nog langer voor Wilders te blijven werken. De PVV krijgt namelijk vanaf nu niets meer gedaan. Die partij is politiek uitgespeeld.
En dat allemaal door een bijzonder domme actie van één man: Geert Wilders. Hij heeft zijn partij groot gemaakt, maar vernietigt haar in een mum van tijd.
UPDATE
In de commentsectie stellen reaguurders dat niet iedereen opstapt. Dat klopt, maar "we accepteren daar de gevolgen van" betekent vrijwel zeker: byebye. Verder bericht de NOS toch echt het volgende over de Provinciale Staten van Flevoland:

Het grootste deel van de PVV-fractie in de Provinciale Staten van Flevoland gaat verder en breekt met de PVV. Vier van de zes Statenleden scheiden zich af, heeft Statenlid Chris Jansen bevestigd tegenover het ANP. Hijzelf blijft de PVV wel trouw.

Dat is dus niet slechts 'kritiek hebben op', maar een echte afscheiding. Van 66% van de fractie.
Wat betreft de PVV-fractie Almere:

Met uitzondering van de heer Jansen kunnen en willen wij de gevolgen daarvan niet voor onze rekening nemen. Wij nemen derhalve uitdrukkelijk afstand van de handelwijze van de heer Wilders. De gevolgen daarvan onderkennen we en accepteren we.

Nogmaals, dat lijkt me niet bedoeld als "we blijven!", hoewel het - dat geef ik ruiterlijk toe - wel ruimte biedt voor die interpretatie, dus misschien dat enkelen nog terugkrabbelen als Wilders een mea culpa doet (wat ik betwijfel).
UPDATE
Zoals ik het begrijp konden er de komende dagen nog wel eens meer opstappers bijkomen. De leegloop lijkt nog niet ten einde.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten