De kleren van de keizer

Geen categorieapr 11 2014, 9:30
Evenals veel andere Nederlanders heb ik met gepast trots gekeken naar de wijze waarop Nederland de top en het bezoek van alle hoogwaardigheidsbekleders heeft georganiseerd.
Het was spectaculair om te zien hoe de Amerikaanse President een bezoek bracht aan het Rijksmuseum en zich vervolgens in “The Beast” voortbewoog van de helikopter naar de ingang van het museum en in Den Haag en Noordwijk. Met verbazing heb ik de eindeloze hekken en hekjes die langs de N44 en rondom het gebied van het World Forum stonden gezien.
Als nuchtere Hollander kan ik niet nalaten om mijzelf af te vragen wat dit allemaal kost en of het wel allemaal noodzakelijk is. Voorop gesteld dat de veiligheid van de President natuurlijk boven alles gaat. De President arriveerde in Nederland met de Airforce One, het vliegtuig waar hij overigens altijd mee reist. Echter enkele dagen eerder kwamen al drie vrachtvliegtuigen aan met o.a. 45 auto’s en een 900 koppige entourage. In zo’n gevolg zitten behalve een paar honderd veiligheidsagenten, zes artsen, vier speechschrijvers, koks, verplegend personeel enz. Dezelfde stoet ging door naar Brussel. Die zijn heel wat meer tops gewend dan Den Haag. Normaal gesproken trekken de Belgen € 500.000 uit voor extra beveiliging van een Europese of NAVO topontmoeting. Dit maal betaalden de Belgen € 10.000.000.
De overnachting in het Brusselse The Hotel kostte € 1,1 miljoen. Daarvoor had Obama en zijn directe gevolg wel 40 kamers boven en onder zich tot zijn beschikking, met veel vergaderruimte en alle denkbare Amerikaanse televisiekanalen.
De gemeente Amsterdam had € 360.000 en Den haag € 3,5 miljoen voor de bezoeken gereserveerd, maar hier zijn vele aspecten zoals de beveiliging niet inbegrepen.
In de eerste vijf jaar van zijn Presidentschap is Obama 31 keer op een buitenlandse reis geweest. Alleen al de Airforce One kost ongeveer € 228.288 per uur vliegen. Wanneer de President op campagne gaat voor de Democratische partij is hij verplicht de Airforce One te nemen, maar als tegenprestatie betaalt de partij de kosten van een ticket terug aan de Amerikaanse fiscus.
Zelfs de National Taxpayers Foundations (NTF) vraagt zich af of het wel nodig is dat de Amerikaanse President 20 keer meer beveiliging nodig heeft dan alle Europese leiders gezamenlijk.
De totale kosten van de familie Obama werden in 2012 becijferd op $ 1,4 miljard. De meeste kosten gaan op aan beveiliging en personeel. Zo heeft het Witte Huis 226 mensen in dienst, waarvan de meeste boven de Balkenende-norm zitten. De President kan zonder last of ruggespraak elk van die salarissen naar believen verhogen. Behalve de broodnodige staf, is de filmzaal in het Witte Huis 24 uur per dag bemand. Je zou als Presidentstelg ’s nachts maar zin hebben in een film nietwaar?
Met een begrotingstekort van meer dan $ 627 miljard, zou je verwachten dat de Amerikanen misschien iets meer op hun uitgaven zouden letten. De grandeur die de Amerikanen zich aanmeten, zonder daarvoor het geld te hebben, lokt wel eens de vergelijking uit met de nadagen van het Romeinse Rijk. In ieder geval doet het ons denken aan het Efteling sprookje, de kleren van de Keizer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten