De kleren van de keizer

Evenals veel andere Nederlanders heb ik met gepast trots gekeken naar de wijze waarop Nederland de top en het bezoek van alle hoogwaardigheidsbekleders heeft georganiseerd.

Het was spectaculair om te zien hoe de Amerikaanse President een bezoek bracht aan het Rijksmuseum en zich vervolgens in “The Beast” voortbewoog van de helikopter naar de ingang van het museum en in Den Haag en Noordwijk. Met verbazing heb ik de eindeloze hekken en hekjes die langs de N44 en rondom het gebied van het World Forum stonden gezien.

Als nuchtere Hollander kan ik niet nalaten om mijzelf af te vragen wat dit allemaal kost en of het wel allemaal noodzakelijk is. Voorop gesteld dat de veiligheid van de President natuurlijk boven alles gaat. De President arriveerde in Nederland met de Airforce One, het vliegtuig waar hij overigens altijd mee reist. Echter enkele dagen eerder kwamen al drie vrachtvliegtuigen aan met o.a. 45 auto’s en een 900 koppige entourage. In zo’n gevolg zitten behalve een paar honderd veiligheidsagenten, zes artsen, vier speechschrijvers, koks, verplegend personeel enz. Dezelfde stoet ging door naar Brussel. Die zijn heel wat meer tops gewend dan Den Haag. Normaal gesproken trekken de Belgen € 500.000 uit voor extra beveiliging van een Europese of NAVO topontmoeting. Dit maal betaalden de Belgen € 10.000.000.

De overnachting in het Brusselse The Hotel kostte € 1,1 miljoen. Daarvoor had Obama en zijn directe gevolg wel 40 kamers boven en onder zich tot zijn beschikking, met veel vergaderruimte en alle denkbare Amerikaanse televisiekanalen.

De gemeente Amsterdam had € 360.000 en Den haag € 3,5 miljoen voor de bezoeken gereserveerd, maar hier zijn vele aspecten zoals de beveiliging niet inbegrepen.

In de eerste vijf jaar van zijn Presidentschap is Obama 31 keer op een buitenlandse reis geweest. Alleen al de Airforce One kost ongeveer € 228.288 per uur vliegen. Wanneer de President op campagne gaat voor de Democratische partij is hij verplicht de Airforce One te nemen, maar als tegenprestatie betaalt de partij de kosten van een ticket terug aan de Amerikaanse fiscus.

Zelfs de National Taxpayers Foundations (NTF) vraagt zich af of het wel nodig is dat de Amerikaanse President 20 keer meer beveiliging nodig heeft dan alle Europese leiders gezamenlijk.

De totale kosten van de familie Obama werden in 2012 becijferd op $ 1,4 miljard. De meeste kosten gaan op aan beveiliging en personeel. Zo heeft het Witte Huis 226 mensen in dienst, waarvan de meeste boven de Balkenende-norm zitten. De President kan zonder last of ruggespraak elk van die salarissen naar believen verhogen. Behalve de broodnodige staf, is de filmzaal in het Witte Huis 24 uur per dag bemand. Je zou als Presidentstelg ’s nachts maar zin hebben in een film nietwaar?

Met een begrotingstekort van meer dan $ 627 miljard, zou je verwachten dat de Amerikanen misschien iets meer op hun uitgaven zouden letten. De grandeur die de Amerikanen zich aanmeten, zonder daarvoor het geld te hebben, lokt wel eens de vergelijking uit met de nadagen van het Romeinse Rijk. In ieder geval doet het ons denken aan het Efteling sprookje, de kleren van de Keizer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

5 reacties

 1. R. Hartman

  Evenals veel andere Nederlanders heb ik met gepast trots gekeken
  naar de wijze waarop Nederland de top en het bezoek van alle
  hoogwaardigheidsbekleders heeft georganiseerd.”

  Werkelijk onvoorstelbaar, dit slaafse vertoon van respect voor de totalitaire onderdrukking van de burger.

   

  “Als nuchtere Hollander kan ik niet nalaten om mijzelf af te vragen wat
  dit allemaal kost en of het wel allemaal noodzakelijk is. Voorop gesteld
  dat de veiligheid van de President natuurlijk boven alles gaat.”

  Nuchter Hollander? Bezorgd om ‘de veiligheid’ van een oorlogsmisdadiger? Hoe diep kun je zinken?

   

  Als particuliere ondernemers zich verdedigen tegen overvallers zijn die overvallers ineens slachtoffer en de belaagden ‘daders’. De eerlijke en hardwerkende burger mag leven en goed niet gewapenderhand verdedigen, maar als het om de grootste criminelen der aarde gaat is geen overmacht aan gewapende bescherming te groot, en moet de hardwerkende burger zijn mobiliteit en vrijheid ontzegd worden, want bij voorbaat schuldig bevonden en dus uit die buurt gehouden. Op straffe van, uiteraard.

   

  Kotsmisselijk wordt ik van dit soort slaafse types, die het weldenkende en wakkere deel van de bevolking in gijzelijng houden met hun welhaast in katzwijm aanbidding van het de grootste en best georganiseerde criminelen die de mensheid ooit heeft mogen aanschouwen. Op kosten van hun slachtoffers, die dus in meerderheid ‘in awe’ liggen voor hun niet-onderkende onderdrukkers.

   

  Ich kann gar nicht soviel fressen, wie ich kotzen möchte.” – Max Liebermann

 2. Caroline

  Het zijn de parafernalia van de macht, en hoe minder echte macht, hoe meer parafernalia. Gewoon, omdat de keizer anders precies zo bloot lijkt als die is.

   

  Zie ook bijvoorbeeld die mensen die in het EP zitten: die gaan ongeveer alleen over hun eigen onkostenvergoedingen, en kijk eens: hele vloten dure bolides, bewaking enzovoorts.

   

  De pesident stelt zich aan, hoewel: als je je er op voor laat staan good at killing te zijn, dan heb je uiteraard vijanden (nabestaanden) in overvloed.

   

  Deed Obama hier wat hij bijvoorbeeld in Pakistan of Jemen laat doen, drone-moord-partijen, dan zouden we hem hier niet zo kwijlend ontvangen als nu is gebeurd. Wel maakte het omtoveren van de halve Randstad tot spergebied duidelijk dat wij, de mensen zonder staatsmacht, hier in door vijandige machten (en ja, die kunnen gewoon Nederlands spreken) zijn bezet.

   

  Met de islam heeft dit alles niets te maken.

   

 3. Antivenin

  Of  denkt De Messias dat hij vanwege zijn kleurtje extra gevaar loopt tussen al die blanke racisten?

 4. Frits B

  Obama’s jaarsalaris bij: omgerekend 300.000 euro. De president is niet duur, maar de omgeving kon best wat minder. 

 5. Knarsman

  Moslims en hun islam weten ons wel op kosten te jagen, zoveel is zeker. En dan te weten dat de geallieerden na 10 mei 1945 gewoon door Berlijn konden kuieren zonder al die poespas. In wat voor wereld zijn we aangekomen?

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.