Het potverteren kan weer beginnen

De rekenmeesters van het Centraal Bureau voor de Statistiek hebben nauwelijks bekend gemaakt dat het begrotingstekort over 2013 verhoudingsgewijs is meegevallen of de Nederlandse politici beginnen weer met onze nationale hobby, namelijk potverteren.

Nota bene de VVD, die een stringent economisch beleid zegt voor te staan, doet de aftrap met een opwaardering van de arbeidskorting waardoor de middeninkomens worden ontzien voor euro 500 miljoen. De sluisdeuren zijn nu opengezet. Na vijf jaar van een te hoog begrotingstekort (boven de 3% norm), is bij de eerste de beste keer dat we weer voldoen aan deze Europese norm iedere ambitie om een begroting in evenwicht te krijgen naar de achtergrond verdwenen.

De SGP wil meer geld voor defensie en de Christen Unie en D’66 willen graag dat er ook euro 500 miljoen beschikbaar komt voor de lagere inkomens enz. Intussen roept het CDA vanaf de zijlaan de constructieve oppositiepartijen toe dat ze te weinig krenten uit de pap weten te halen en bijvoorbeeld de overheveling van de zorgtaken van rijk naar gemeente (inclusief de geplande bezuinigingen) minstens een jaar moeten uitstellen. De eisen van de vijf partijen over de nieuwe begroting beginnen ter tafel te komen, het is maar te hopen dat de politici verantwoordelijk bezig blijven en dat niet beperken tot tijden dat we boven de 3 procentsnorm zitten.

Wat onvoldoende over het voetlicht komt is dat Nederland nog steeds zo’n euro 12 miljard per jaar meer uitgeeft dan dat ze binnenkrijgt. Als percentage mag het dan mooi minder zijn dan 3%, maar de schulden blijven stijgen. Overigens zitten wij als Nederland daarom nog steeds op het Europese strafbankje, want onze staatsschuld als percentage van ons bruto nationaal product blijft nog steeds oplopen. Met andere woorden, onze schulden stijgen sneller dan onze economie. Hoe lang kunnen we dat volhouden?

Kijk naar onze oosterburen. Die hebben al een begrotingsoverschot en gaan zelfs staatsleningen aflossen. Vaak is gezegd dat Nederland financieel een provincie van Duitsland was, maar dat blijkt toch echt niet meer zo te zijn. En dan te bedenken dat Nederland als een van de weinige landen grote inkomsten uit het aardgas heeft. Het is toch beschamend dat ons land de opbrengsten uit het aardgas zodanig heeft gebruikt of gaat gebruiken zonder dat we er sterker voorstaan voor wanneer het gas op is of niet meer gewonnen kan worden door bijvoorbeeld bodemverzakkingen. Onze energievoorziening had al lang duurzaam en vergroend moeten zijn. Met de aardgasbaten van 1 jaar hadden bijna 1,5 miljoen huishoudens voorzien kunnen worden van zonnepanelen. Duitsland, arm aan bodemschatten, is in europa absolute koploper met zonne- en windenergie.

Een begrotingsoverschot moet het streven zijn van de Tweede Kamerleden als het tij economisch mee gaat zitten is dat zeker ’t moment om dat te bereiken. De draconische maatregelen en snel verslechterende economische omstandigheden zoals we dat de afgelopen vijf jaar hebben gezien kunnen we ons niet nog eens veroorloven en willen we sowieso niet nog eens meemaken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

10 reacties

 1. Jos

  Schokkend om te zien dat niemand begrijpt dat die EU-norm van 3% begrotingstekort NIET betekent dat je je huishoudboekje op orde hebt. Er wordt met alles slechter dan 0% geleefd van geld dat niet bestaat, van geleend geleend dat alleen maar geld kost (was dat niet de overheid, die wilde dat bij reclame voor lenen werd gesteld “pas op, lenen kost geld”? Al deze partijen moeten steeven naar de nul. Door bezuinigen, niet door lastenverzwaringen. Alles slechter dan nul zou onacceptabel moeten zijn. Maar collectief is bepaald dat dit slechts geldt voor alles slechter dan een tekort van 3%. Slecht is reeds voldoende; pas bij slechter dan slecht wordt men wakker. En dat gaat dan over mijn portemonnee.

 2. Cresto

  Eerst teveel bezuinigen en nu de kritiek van allerlei kanten komt krijg je, als het meezit, weer een sigaar uit eigen doos. Dit land wordt kapot gemaakt door ministers die als dieven allerlei rechten ombuigen en hun genomen verantwoordelijkheid afschuiven naar lagere overheden die daarbij ook nog gekort worden. De prijs die de burgers moeten betalen door inlevering is al veel te hoog gebleken, maar men gaat in Den Haag maar door met slopen van dit land en hun inwoners.
  Al decennia lang spelen PvdA-ers graag voor Sinterklaas. Waar is de tijd gebleven dat een VVD-er dat zo fijntjes kon uitleggen. http://www.youtube.com/watch?v=g0f_dFtK2fY
 3. Guus d

  Vooropgesteld, ik erger me ook groen en geel aan al dat potverteren. Maar soms denk ik ‘waar maak je je druk om, als we het nu niet opmaken moeten we het straks via de ESM toch afgeven’.

 4. Henk

  Ik plaats 3 kanttekeningen bij het verhaal van Van Toorop:

  1. Het verhogen van de arbeidskorting is geen potverteren, maar een belastingverlaging. Belastingverlaging vindt itt potverteren plaats aan de inkomstenkant van de overheid.  Met een belastingdruk van bijna 40% zitten we al praktisch aan de verkeerde kant van de Laffercurve. Het zou dus zomaar kunnen dat door verlaging van de belastingdruk de bedrijvigheid en consumptie toeneemt, waardoor het rijk uiteindelijk meer in plaats van minder inkomsten krijgt.

  2. Het aanwenden van aardgasbaten voor zonnepanelen is juist een vorm van potverteren, Het is een volslagen illussie dat we nu al zo ver zijn dat we volledig kunnen overschakelen op duurzame energie. Vuistregel: Als energie moet worden gesubsidieerd, is het (nog) niet duurzaam. In Duitsland begint men langzaam maar zeker ook terug te komen op de zegeningen van de zogenaamde Energiewende, maar dat is Van Toorop blijkbaar ontgaan.

  3. In de Eurozone is het helaas zo dat landen met gezonde financiën aansprakelijk zijn voor de landen met ongezonde financiën. Dus alles wat Nederland bespaart, zal straks aangesproken worden om landen als Griekenland, Spanje en Frankrijk er bovenop te helpen, Nederland staat al voor meer dan 120 miljard garant voor de schulden van Zuid-Europa en die garanties zullen vroeg of laat aangesproken worden. 

  Als we dan – linksom of rechtsom – toch moeten potverteren, dan liever ten behoeve van de Nederlandse burger dan ten behoeve van Zuid-Europa   

  .  

 5. trias politica

  In aanvulling op comment Henk: het bedrag aan (ongedekte) garanties van NL aan vak Zuid bedraagt inmiddels meer dan 200 miljard euro (and counting).

 6. josef1952

  Natuurlijk is potverteren uitermate slecht voor Nederland. Maar met “Europa” in het achterhoofd acht ik enige mate van potverteren wel acceptabel. Daarmee wordt onze triple A-status weliswaar verlaagd, waardoor we meer rente op staatsobligaties moeten betalen -echter- dat gaat toch wel gebeuren met die euro-obligaties.

   

  Of we blijven zuinig en stappen uit Europa, dat is eigenlijk veruit de beste optie! 

 7. zomaar iemand

  ach als compensatie , roomt men toch de verdienste van de werkende af , of die van de uitkeringsgerechtigde AOW , waar ieder die na 1950 geboren is nog maar AOW krijgt voor een persoon !!!, wel geteld 700 á 800 euro per gezin (gehuwd of samenwonende ), zonder aanvulling daar moeten die oudjes het maar van doen , hoe vertellen zij er niet bij !!!.

   

  ach ja dit was een uitvining van het kabinet Kok , je weet wel die fnv bons , en later de minister precident van het pvda , in Kok I en Kok II ,

   

   

  dit alles om de buitenlander te vertroetelen , die buitenlander die vanaf de jaren 1980 in grote getalen hier onze sociale voorzieningen zijn komen opsoepen .

 8. nick87

  Weer het oude liedje:

   

  Snoeihard lastenverzwaren als je het niet moet doen….
  Het geld met bakken het raam uit scheppen als je het ook niet moet doen….

   

   

 9. Guus d

  Correctie:
  CO2
  Zonnepanelen brengen bij de productie en het vervoer ook nog eens méér CO2 in het milieu dan bij dezelfde hoeveelheid elektriciteit tijdens de levensduur uit een kolencentrale!

 10. Guus d

  Aanvulling: zonnepanelen brengen bij de productie en het vervoer ook nog eens méér CO2 tijdens de levensduur in het milieu dan voor dezelfde hoeveelheid electriciteit uit een kolencentrale!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.