Afgestraft college Den Haag blijft gewoon zitten

Geen categoriemei 03 2014, 14:00
Aan dit soort gedrag heeft de kiezer dus een gruwelijke hekel.
Wie de lokale politiek in de stad Den Haag niet volgt, een korte update: in mijn stad heeft vier jaar lang een coalitie van PvdA, VVD, D66, CDA de dienst uitgemaakt. De PvdA strooide de afgelopen jaren met miljoenen euro's en gratis wifi om de eigen achterban te paaien in Schilderswijk en Transvaal en D66 kreeg het door de progressief-liberalen zo vurig gewenste cultuurpaleis. Prijskaartje: minstens 181 miljoen euro. Het cultuurpaleis zou naast het ijspaleis, het gemeentehuis van Den Haag, moeten worden gebouwd.
Maar eerst waren er nog die vervelende verkiezingen van 19 maart, waardoor het Haagse volk in feite ook nog een stem kreeg inzake het cultuurpaleis. Niet dat de politieke partijen uit het Haagse college dat zo zagen. Dat cultuurpaleis zou er hoe dan ook komen of er nou na 19 maart een meerderheid voor in de raad zou zijn of niet (de bouw van het cultuurpaleis werd en wordt alleen gesteund door de vier partijen uit het college).
De gemiddelde Hagenaar wil helemaal niet dat er zoveel geld wordt besteed aan de bouw van een nieuw cultuurpaleis en stemde massaal op andere partijen dan de vier partijen in het college. Op de PVV bijvoorbeeld, een fel tegenstander van het cultuurpaleis. Of op de partij van Richard de Mos, ook al tegenstander van het cultuurpaleis. Of op de Haagse Stadspartij, die groeide naar 5 zetels dankzij het felle verzet tegen het cultuurpaleis.
Het vierpartijencollege verloor dientengevolge haar meerderheid op 19 maart. Kortom, einde cultuurpaleis, toch? Nee hoor. De vier partijen willen samen verder, ook al hebben ze fors verloren tijdens de verkiezingen. Ze blijven zitten waar ze zitten en halen er gewoon een vijfde partij die ze nu proberen over te halen in te stemmen met de bouw van het cultuurpaleis. Misschien in een iets andere vorm, maar het komt op hetzelfde neer.
Op dit moment proberen ze de Haagse Stadspartij, die groeide naar 5 zetels dankzij het verzet tegen het cultuurpaleis, zover te krijgen. Die partij zegt "vertrouwen in de onderhandelingen" te hebben. Veelzeggend. Die gaan er samen uitkomen. Dus ja, dat cultuurpaleis komt er, hoe dan ook. Ik wil niet te cynisch doen, maar de lokale politiek laat me geen keus.
Het is volkomen logisch dat de Haagse kiezer politici steeds vaker wantrouwt, want wat je ook stemt en welk signaal je ook afgeeft tijdens de verkiezingen door op een andere partij te stemmen dan de vorige keer, ze doen toch wel waar ze zelf zin in hebben. En als de Haagse Stadspartij straks inderdaad instemt met de bouw van het cultuurpaleis - en die kans is levensgroot - dan is ook die lokale partij geen knip voor de neus waard. Wie verlost ons van die incompetente en regenteske politici in de Haagse gemeenteraad?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten