VVD heeft gelijk: zeg verdrag met Marokko op

Geen categoriemei 29 2014, 12:45
Waarom blijven we blind ons zuurverdiende geld overmaken naar Marokko?
VVD-Kamerlid Anoushka Schut heeft gisteren een belangrijke motie ingediend, die mede ondertekend is door Elbert Dijkgraaf van de SGP. Het verdrag dat Nederland heeft met Marokko aangaande sociale zekerheid moet worden opgezegd, vinden zij. Het verdrag moet worden opgezegd omdat we door dat verdrag bakken met belastinggeld naar het Marokkaanse koninkrijk sturen.
Kort gezegd: het verdrag zorgt ervoor dat Nederland bijvoorbeeld de kinderbijslag voor Marokkaanse kinderen die in Marokko wonen (ja, veel zotter moet het niet worden) en andere uitkeringen niet kan verlagen. Dat heeft Nederland wel geprobeerd, want het levensonderhoud in Marokko is 40 procent goedkoper dan in Nederland, net als in andere landen buiten de EU.
Een rechter heeft die poging het bedrag te verlagen echter tegengehouden vanwege het socialezekerheidsverdrag dat wij hebben met Marokko. Ja, echt. We zitten dus vast aan Marokko, dat per se niet wil dat de uitkeringen worden verlaagd. Dat verdrag moet dus vandaag nog de deur uit.
Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) is het daar niet mee eens, omdat hij zónder dat verdrag minder goed kan controleren op fraude. Althans, dat was zijn argumentatie gisteren in de Tweede Kamer. Tja. Daar zit natuurlijk meer achter. Asscher wil niet tegen de schenen schoppen van de allochtone achterban van de PvdA. Dát is de echte reden waarom hij niet het verdrag wil opzeggen waarmee de uitkeringen zouden kunnen worden gekort voor Marokkaanse gezinnen.
Het is het soort cliëntelisme dat we van de PvdA gewend zijn.
Aanstaande dinsdag wordt er waarschijnlijk gestemd over de VVD-motie. De SGP is mede-ondertekenaar van de motie, ChristenUnie en PVV steunen de motie waarschijnlijk ook, net als het CDA (al wacht die laatste partij nog op een brief van Asscher). De kans is groot dat de motie wordt aangenomen door de Tweede Kamer. Of Asscher vervolgens die motie gaat uitvoeren en met een wetsvoorstel komt om het verdrag op te zeggen, is de vraag.
Als Asscher de motie naast zich neerlegt, weten we allemaal weer wat we aan de PvdA hebben. Helemaal niets. Dat zullen de autochtone (voormalige) PvdA-stemmers in volkswijken in de grote steden ook prettig vinden om te weten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten