Brussel start nieuwe procedure om Nederland te sarren

Zijn we net af van die buitensporige tekortprocedure, belanden we alweer op het volgende strafbankje van Brussel. Deze keer zou ons belastingstelsel te paradijselijk zijn.

Brussel bekijkt Nederland tegenwoordig met argusogen, want binnenkort zal worden onderzocht of ons land niet wellicht stiekem een belastingparadijs is:

De Europese Unie opent mogelijk komende week al een onderzoek naar de belastingvoordelen die grote internationale bedrijven genieten in onder meer Nederland en Ierland.

Dat melden bronnen in Brussel vrijdag.

De Europese Commissie bespreekt het onderwerp tijdens een ontmoeting op 11 juni, aldus de ingewijden. In het geval van Nederland gaat het om de stevige belastingvoordelen die onder meer de Amerikaanse koffieketen Starbucks krijgt.

Overigens: dat Starbucks binnenkort uit Nederland vertrekt met als reden dat het gehele vestigingsbeleid elders kennelijk gunstiger is, daar zijn de eurocraten niet in geïnteresseerd. Zij kijken slechts met oogkleppen naar Nederland en willen dat ons land een flinke tik op de vingers krijgt vanwege de lage belastingen voor buitenlandse bedrijven.

Ja, u leest het: lage belastingen! Dat zou niet moeten mogen. Foei! Uitknijpen en afpersen, zal de Nederlandse overheid al die internationale bedrijven. Hoge belastingen, willen we! Tax them all the way to hell. Dat er belangrijke ideologische bezwaren zijn tegen hoge belastingen, maakt Brussel niks uit. Liberalisme en kleine-overheidsdenken zijn relicten uit de 19e eeuw, lijken de aanstaande onderzoekers van het Nederlandse belastingklimaat te denken. Socialisme en hoge belastingen zijn de nieuwe toverwoorden!

Maar verder is het ook gewoon de zaak van Brussel niet. Met de verwijdering van Nederland van Olli Rehns befaamde ‘strafbankje’ heeft Den Haag bewezen een financieel solide bestuur te kunnen vormen dat diens overheidsfinanciën op orde kan houden. Nederland kan, zoals uit feiten blijkt, heel goed zelf beslissen wie precies hoeveel belasting moet gaan betalen. Daar hebben de Europese Unie en diens regelzieke ambtenaren verder helemaal niets mee te maken. Laat ons gewoon met rust.

Misschien wordt het gewoon ook eens tijd dat Nederland een procedure begint tegen de EU. Een artikel 50-procedure, om precies te zijn. Genoeg van deze inmenging in onze nationale aangelegenheden door buitenlandse bemoeials.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

18 reacties

 1. Nutshell

  Een ” artikel 50 procedure ” beginnen is per definitie slecht voor de baantjesjagers van de NL politici, en valt daardoor niet te verwachten.

 2. witwas

  Met Nederland en Ierland noem je ook twee landen waar het toptarief inkomstenbelasting al heel vlug bereikt wordt. Dat van Nederland is dan ook nog eens het hoogste in de EU. Hier het schokkende plaatje:

  https://twitter.com/RF_HFC/status/474577056676982784/photo/1

  Mijn voorstel blijft gewoon om niet te proberen de multinationals zwaarder te belasten, die ontwijken het toch wel. Schaf gewoon de winstbelasting compleet af, desnoods te compenseren met wat hogere BTW, zodat de snackbar op de hoek ook weer kan concureren met McDonalds. Eén keer raden waarom dat nooit zal gebeuren.

 3. Jessica

  het verleden zijn overal mee akkoord gegaan. buiten het volk om.

 4. VanOldenbarnevelt

   dat we hierover met een ongekozen bureaucratisch gedrocht de degens moeten kruizen. Maar ja, gezien het stemgedrag willen vele Nederlanders zich liever Europeaan voelen…..

 5. nog_1

  Bizar dat dit moet. Je had graag een regering gezien die dit uit zich zelf zou regelen, maar onze politici maken zich vooral druk om hun toekomstige baan bij een bedrijf die zo’n belastingskorting krijgt.

 6. Maarten1

  `…heeft Den Haag bewezen een financieel solide bestuur te kunnen vormen dat diens overheidsfinanciën op orde kan houden.` 
  hahahaha auw auw wat een pijn van ´t lachen….auw auw hahaaha 

 7. V.K.

  -Pinkpop betaald veel belasting , gast The Rollingstones weinig.

 8. beppie

  Niet anders de opmaat naar 1 EU belastinginstituut en het verder verdelen van arbeid en werkeloosheid.

 9. oudgediende

  De Eurozone zit zo rot in elkaar dat een begrotingstekort van maximaal 3% door TIm als solide bestuur kan worden aangemerkt.

  Waanzin. 1% begrotingstekort betekent voor Nederland (circa 600 miljard BBP) dat de staatsschuld toeneemt met zes miljard euro, 2% betekent schuld vergroot met 12 miljard, 3% met 18 miljard. En dat bij een staatsschuld die  al dicht bij de 450 miljard euro komt. Om dat solide bestuur te noemen is een godspe.

  Erger nog dat Brussel de indruk wekt dat het inderdaad solide is door het strafbankje weg te halen.

  Een goed beleid van de eurozone had van het begin af aan moeten zijn dat iedere lidstaat die de staatsschuld verder liet oplopen dan die 60% (ongeacht het bergrotingstekort) na twee opeenvoilgende jaren daarmee uit de eurozone zou worden gegooid. Dat had begrotingsdiscipline afgedwongen.

  Helaas zal iedereen met een beeetje realiteitszin dan zeggen dat dat al meteen het einde van de eurozone zou zijn geweest. Het beste bewijs dat de eurozone van het begin af aan op drijfzand was gebouwd.

   

   

 10. rinus

  Nu niet gaan huilen. Velen waren blij met de uitslag voor de eurosceptische (fascistische) PVV op 22 mei? Nu lach ik even. 

 11. harrybr

  Natuurlijk weer de reinste stemmingmakerij: “Van Brussel… “

   

  Brussel heeft geen ene fluit te vertellen, enkel navraag te doen en desnoods aan de schandpaal nagelen van EU lidstaten, die van te voren in de EU ministerraad vastgelegde besluiten niet nakomen. Het is dus Lubbers / Kok / Balkendende / Rutte resp de betreffende ministers De Jager, Dijsselbloen c.s., die iets op EU schaal hebben vastgelegd, en waar “Brussel” als secretaris van de “vereniging” vraagt, waarom NL afspraken niet nakomt.

  Vergeet niet: het was een blonde NL politicus, die eisen stelde aan het beleid van die “knoflook”landen, wat dus op EU niveau is vastgelegd. Tot Klompenmans de eigen eisen niet na kon komen, toen waren de rapen natuurlijk gaar, en kon Jantje’s eeuwige wijsvingertje niet langer als altijd beter wetend en kunnend opgehouden worden.

   

  Die zelfde Klompendanser schreeuwt zijn verontwaardiging uit als personen of bedrijven geheel legaal gebruik maken van fiscale regelingen, mede ondertekend door de Wijsvingerminister, om belasting alhier te ontwijken. Als echter iemand Kaasmans wijst op fiscale trucks hier, is Tulpendeleraveen te klein voor de nijdig stampende klompenvoeten, want dan wordt bemoeiingen van de andere lidstaten als ontoelaatbare inmenging in de binnenlandse gelegenheden aangewreven.

 12. hans-e-pans

  .

   

  Als dit hoofdstuk weer is ingewilligd wordt de pagina omgeslagen voor het volgendse hoofdstuk.

   

  De goedgevulde pensioentegoedenpot, all the way!!

 13. Nannie

  Beste Tim,

  Om meer kennis van de EU te verkrijgen is het misschien handig om de volgende links een te bestuderen.

  Alles is gebaseerd op oplichting…

  Is hier een advocaat die meer duidelijkheid kan geven of er nog iets aan te doen is?

  Indien ja, kunnen we de hele EUSSR als ongegrond beschouwen.

  Jean heeft er 16 maart ook al een artikel aan gewijd maar ik wist al van het bestaan van dat verdrag af.

   

  Niet denken van Oh, herstel de republiek want ik ben geen republikein maar op die site staat werkelijk veel nieuws.

  Het verdrag van rome (1957) is ongeldig:

   

  http://herstelderepubliek.wordpress.com/2014/05/19/het-verdrag-van-rome-1957-is-ongeldig/comment-page-1/#comments

   

  http://www.euractiv.com/sections/public-affairs/eu-secret-revealed-rome-treaty-was-signed-blank-sheet-302145

   

  http://herstelderepubliek.wordpress.com/2014/03/15/verdrag-van-rome-1957/

   

 14. Jaantje

  Dit speelt al ettelijke jaren kan me herinneren dat er een moment is geweest dat NLbedrijven dreigden(nu nog)de boel naar lagere lonen landen te verkassen.

  Het grappige is NL idd een belastingsparadijs is door rulingpraktijk en deelnemersvrijstelling en het ontbreken van royaltybelasting.

  Zo is NL voor veel bedrijven een belastingsparadijs en voor veel vermogenden(klagen steen en been) niet die betalen het tarief 52%.

  En met wie staat NL in de lijst van landen die expert zijn in belastingsontduiking en bekend staan als belastingsparadijs?

  oa:Andorra Anquilla Antiqua Bahama’s En ja ja Belgie Bermuda Britse maagdeneilanden en … Cypres Gibraltar Guesnsey Isle of man kaaimaneilanden en Liechtenstein monaco .

   

 15. baksteen

  Het houdt nooit op, niet vanzelf….

 16. Bob Fleumer

  Zolang overheden onzorgvuldig omgaan met belastinggeld dat met hard werken verdiend moet worden zolang zullen de problemen blijven en is het water naar de zee dragen.

  Je kunt niet miljarden blijven overmaken naar het buitenland en dan verwachten dat Nederlanders trouw hun belastingen blijven betalen.

   

 17. witwas

  U neemt wel hele grote sprongen, natuurlijk is er een tendens gaande om belastingparadijzen te bewegen hun wetgeving aan te passen. Maar vooralsnog met weinig succes. En zelfs als het al zou lukken dan is er nog lang geen sprake van een wereldwijd totalitair systeem. Ik denk dat u iets teveel films heeft gekeken. Overigens is het probleem natuurlijk niet dat er wereldwijd te weinig belasting betaald wordt. Probleem 1 is dat multinationals de winstbelasting kunnen ontwijken en daarmee een concurrentievoordeel halen op lokale bedrijven. Probleem 2 is dat overheden de belastingpenningen over de balk smijten alsof het niets kost, en daarmee markten verstoren, mensen afhankelijk maken en fraude enorm lucratief.

 18. DJSalemink

  De EU is niet de enige internationale organisatie die achter belastingparadijzen of wat daarvoor doorgaat aanzit. De OESO publiceerde in 1998 een rapport over “Harmful Tax Competition. An Emerging Global Issue.” U dcht misschien dat belastingconcurrentie altijd gunstig was? Fout!

  Al die internationale organisaties zoals ook IMF ed streven al jaren naar wereldomspannende en dus niet-te-ontsnappen belastingheffing en herverdeling van rijkdom. Socialisme is al lang geinternationaliseerd en actief binnen de zg. democratische structuren.

  In combinatie met Thomas Piketty’s boek is  een wereldwijd totalitair systeem niet veraf meer.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.