Iraakse soennieten geven zich massaal over aan ISIS

Geen categoriejun 20 2014, 15:14
Honderden, misschien wel duizenden soennieten hebben zich de afgelopen dagen overgegeven aan ISIS.
ISIS - dat eerder filmpjes online zette waar sjiieten massaal werden vernederd en daarna vermoord - heeft nu een heel ander soort video's online gezet. In de nieuwe films kunt u zien hoe soennieten uit Irak massaal om vergeving smeken... wat ze vervolgens ook word 'verleend.' Tenminste, als ze het (zeggen te) menen en zich 'bekeren'.
De Telegraaf heeft de video van het ritueel, waarbij gemaskerde mannen honderden andere mannen vertellen dat ze zich in het verleden weliswaar schuldig hebben gemaakt aan 'niet-islamitisch' gedrag, maar dat dit ze vergeven wordt... als ze zich natuurlijk maar bij ISIS voegen, verklaren dat hun radicale versie van islam de enige juiste is, en hun wapens massaal inleveren. Doen ze dat niet dan worden ze gezien en behandeld als 'afvalligen,' wat betekent dat ze worden gedood.
De krant voor wakker Nederland legt uit:

De opnames zouden zijn gemaakt in een moskee in het westen van Irak. Tijdens de verplichte bijeenkomst luistert de bevolking naar de "vergeving" door jihadisten. Ook moeten ze trouw zweren en afstand doen van alle wapens. De jihadisten staan gemaskerd in de moskee.

Tijdens de ceremonie zegt de plaatselijke leider van ISIS dat hij goed nieuews heeft voor de aanwezigen. Een ieder die om 'vergeving' vraagt en zich niet langer tegen ISIS zal verzetten wordt vanaf dat moment beschermd. "We vragen geen vergeving of straf, wat hij in het verleden ook heeft gedaan." "Wij willen het volk van de soenna verenigen," aldus de regionele despoot/massamoordenaar. Vervolgens vragen alle mannen één voor één vergeving, zweren ze dat ze geen wapens hebben (of leveren zij ze in), zeggen ze het la illaha il-allah, krijgen ze een document uitgereikt, en schudden ze de terroristen daarna de hand en knuffelen zij ze zelfs.
Het is moeilijk om de soennieten in Irak werkelijk te veroordelen voor dit gedrag: ze proberen zich immers slechts het vege lijf te redden. Het is je overgeven of afscheid nemen van je familie en je eigen graf letterlijk graven. Er zijn niet veel mensen in de wereld die daar toe bereid zijn in dergelijke omstandigheden; geen van ons kan er honderd procent zeker van zijn dat hij zijn rug recht zou houden en de dood met moed tegemoet zou treden.
Maar de manier waarop deze soennieten te werk gaan is toch behoorlijk problematisch. Als je de video bekijkt lijken ze namelijk erg opgetogen en misschien zelfs blij: niet alleen dat ze niet zijn vermoord, maar dat ze nu 'bij de club' horen. Ze omhelzen de terroristen, geven ze een kus op beide wangen, en doen net alsof het hun verloren vrienden dan wel broeders zijn. De beelden doen me dan ook denken dat veel soennieten het allemaal wel prima vinden wat er gebeurt: als er maar wordt afgerekend met de sjiietische regering van premier Nouri al-Maliki.
Dat wordt ook bevestigd door het feit dat ISIS zo snel, zoveel steden en dorpen heeft kunnen veroveren. Dat kan alleen als lokale stammen/inwoners de terroristische organisatie steunen, en zowel politieagenten als soldaten massaal de wapens neerleggen en overstappen. Zo groot en machtig is ISIS namelijk niet.
Het is verschrikkelijk om te zeggen, maar het heeft er alle schijn van dat een groot gedeelte van de Iraakse soennieten op zijn minst met ISIS sympathiseert. Dat voorspelt weinig goeds voor de nabije toekomst en de waarschijnlijke burgeroorlog tussen soennieten en sjiieten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten