#ikbeneenJood

Foto:

Hoe stoppen we het spectaculaire toenemende en steeds openlijkere antisemitisme in ons land?

Het was alsof iemand het afvoerputje van Nederland had leeggehaald en op het plein naast het Haagse stadhuis had gedumpt. ISIS-sympathisanten met jihadvlaggen, zelfbenoemende antifascisten en (inter)nationale socialisten met rood-zwarte vaandels, hoofddoekmeisjes met hakenkruizen en hangjongeren die de Hitlergroet brachten.

De organisatie van de anti-Israeldemonstratie was verheugd over de opkomst, ik hoop dat zij dit alleen kwantitatief bedoelde. En natuurlijk was er de fraudekoningin van de Amsterdamse PvdA, die met droge ogen beweerde dat zij niets van dit alles had gezien. Wat is “wir haben es nicht gewusst” eigenlijk in het Arabisch, Fatima Elatik?

Na afloop werd er flink gebagatelliseerd, ontkend, weggekeken en gerechtvaardigd door sympathisanten van de islamistische, extreemlinkse en anderszins antisemitische demonstranten in Den Haag. Het protest was niet anti-Joods, nee het was slechts gericht tegen de Israëlische regering. Want dat rechtvaardigt hakenkruizen (zeg Politie Haaglanden, waren die niet verboden in ons land of geldt dat alleen voor Papoeavlaggen?) en het brengen van de Hitlergroet. En uiteraard knipte het NOS-journaal de swastika’s keurig uit zijn reportage over de Haagse demo, de kijkbuiskindertjes zouden eens kunnen zien wat voor onderbuikgevoelens er leven onder onze islamitische medemensen.

Kankerjoden

Gisteravond liep een vergelijkbare demonstratie in Parijs nog veel verder uit de hand. Honderden relschoppers uit de banlieues gingen op Jodenjacht in de straten van de Franse hoofdstad. Synagogen werden omsingeld door het schuimbekkende gajes en alleen massaal politieoptreden voorkwam een pogrom zoals West-Europa die sinds de nazitijd niet meer heeft gezien. Ook dit werd gesust in anti-Israëlische kringen. Als de IDF zou ophouden Gaza te bombarderen, hoefden al die kansenjongeren niet hun woede te uiten op die smerige Franse kankerjoden, pardon, ik bedoel natuurlijk “zionisten” (het politiekcorrecte eufemisme waarmee exact hetzelfde wordt bedoeld).

Of er werd simpelweg gelogen en extreemrechts werd de schuld gegeven van een false flag aanval. Een prachtvoorbeeld gaf “socialist” (volgens haar Twitterbio) Aafke Brons: “Damn Right Wing Nazi Motherfockers [sic] who turn evry protest into a Riot. Then Blame it on the Muslims. Rats.” Ik heb de foto’ uit Den Haag er nog eens op nagekeken, maar rechtse kaalkopjes waren zo ongeveer de enige groep gespuis die er niet te vinden was. En Walter van der Cruijsen, “huisfilosoof” van Krapuul, een extreemlinks margeblog met antisemitische ondertoon, ging nog verder en gaf de Joden gewoon zelf de schuld van de pogrom in Parijs: “Natuurlijk geen woord over de provocaties van het extreemrechtse Ligue de Defense Juive gisteren in Parijs.” Van der Cruijsens refrein kennen we nog uit de jaren ’30: An allem sind die Juden schuld!

“Hakenkruizen en Hitlergroet in Den Haag. Synagogen aangevallen in Parijs. Welkom in het Europa van de 21e eeuw”, tweette ik zelf en gezien de 150+ retweets ben ik niet de enige die zich zorgen maakt over de spectaculaire comeback van de Jodenhaat in West-Europa. Noch ben ik iemand die een politiek slaatje probeert te slaan door alleen het antisemitisme uit linkse en islamitische kring te benoemen en tegelijkertijd gemene zaak met Frans extreemrechts te maken, zoals Geert Wilders probeert.

Ik ben ook zeker geen fan van het Israëlische optreden tegen de Palestijnen, maar wel zo eerlijk in te zien dat de Jodenhaat hier grotendeels losstaat van de tragische gebeurtenissen in het Midden-Oosten en deze daar nooit – nooit! – een rechtvaardiging voor kunnen zijn. Wel ben ik bang dat Europa 70 jaar na de Holocaust weer een plaats is geworden waar Joden hun leven niet meer zeker zijn. En woedend daarover. Natuurlijk verwacht ik van mijn progressieve medelanders geen massale aangifte tegen de Haagse demonstranten, zoals die wel kwam na het ”minder-minder” incident. Dat zou een ideologische, intellectuele en morele eerlijkheid veronderstellen die een groot deel van links Nederland allang heeft verloren.

#Hitlerwasright

Van de moslims in ons land verwacht ik zo mogelijk nog minder, uit studies blijkt immers dat bijna de helft van hen antisemiet is, los van wat er in Israel en Palestina gebeurt. De hashtag #Hitlerwasright of de zoekterm “kk joden” tonen aan dat we nog wel een paar generaties verwijderd zijn van het moment waarop onze islamitische immigranten en hun (klein)kinderen helemaal hebben begrepen waar termen als democratie en rechtsstaat precies voor staan, de vele goeden niet te na gesproken.

Tot die tijd moeten we het doen met symbolische acties om onze joodse Nederlanders een hart onder de riem te steken. Veel is het niet, maar misschien kan #ikbeneenJood laten zien dat de overgrote meerderheid van ons volk walgt van ISIS-sympathisanten, extreemlinkse antisemieten en rechts-radicale Jodenhaters.

Ik wil afsluiten met de woorden waarmee André Schwarz-Bart zijn magistrale roman over de Shoah, ‘De laatste der rechtvaardigen’, beëindigt. Woorden die mij als tiener tot tranen roerden. Opdat wij niet vergeten waartoe antisemitisme kan leiden en Jodenhaat in onze samenleving nooit meer een kans geven.

En geloofd. Auschwitz. Zij. Maidanek. De Eeuwige. Treblinka. En geloofd. Buchenwald. Zij. Mauthausen. De Eeuwige. Belzec. En geloofd. Sobibor. Zij. Chelmno. De Eeuwige. Ponary. En geloofd. Theresienstadt. Zij. Warschau. De Eeuwige. Vilno. En geloofd. Skarzysko. Zij Bergen-Belsen. De Eeuwige. Janow. En geloofd. Dora. Zij. Neuengamme. De Eeuwige. Pustkow. En geloofd…

 

Volg Bart Schut op Twitter en Facebook.

 

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!