Altijd hetzelfde liedje met de Antillen

Nu gaat Aruba weer in protest tegen Nederland. Wat moeten we toch met die heetgebakerde heethoofdeilanden vlakbij de ecuator?

Im Westen nichts neues, zeiden de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog om aan de soldaten op het oostfront duidelijk te maken dat er in de loopgravenstrijd in het westen geen ontwikkelingen hadden plaatsgevonden. Geen nieuws was geen goed nieuws; het betekende dat de situatie nog steeds even triest en uitzichtloos was als de voorgaande week. En de week daarvoor. En daar weer voor. Een schier oneindige stroom van treurnis.

Alhoewel we ons momenteel niet in een grootschalige oorlog bevinden, moest ik vandaag toch onwillekeurig even denken aan deze uistpraak. Zoiets zouden Nederlanders namelijk ook tegen elkaar kunnen zeggen als men bij elkaar informeert over hoe het er bij ons westfront precies aan toegaat. Precies: ik heb het over het meest westelijke deel van ons koninkrijk, namelijk de Antilliaanse eilanden. Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint-Maarten en de rest van het zooitje. Evenals aan het befaamde westfront in de tweede helft van de jaren ’10 van de vorige eeuw lijkt er ook steeds weinig te veranderen aldaar.

De eilanden verkeren in een permanente staat van boosheid en rebelleren bij elke gelegenheid die ze kunnen tegen hun benefactor Nederland. Precies: het land dat altijd klaarstaat om schulden weg te strepen of geld te doneren is voor één keertje klaar met sinterklazen. En ja hoor. Bij monde van de premier van Aruba komen de eilanden die weigeren hun eigen broek op te houden direct in opstand:

Aruba dreigt met juridische stappen tegen Nederland, omdat Nederland de belangen en burgerrechten van het land zou schenden. Er is volgens Aruba sprake van een „door de Nederlandse regering geregisseerde dwaling van de Rijksministerraad” over de begroting van het eiland. Dat liet de Arubaanse regering zondag weten.

De Arubaanse regering zal „geen politieke, juridische en volkenrechtelijke optie onbenut laten” om een einde te maken aan de ‘dwaling’.

Het is altijd hetzelfde liedje bij de eilandjes nooitgenoeg. Altijd meer geld, altijd klagen over hoe Nederland zogenaamd de Antillen zou uitknijpen. In het Engels: same old song. Of inderdaad in het Duits: Im Westen nichts neues. Wat mij betreft tijd om Hero Brinkmans oproep van weleer eens af te stoffen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

11 reacties

 1. hulshagen

    leven al jaren en jaren op kosten van Nederland …

   

    van klein naar GROOT (uiteraard een beetje meer groot !)

   

    vergelijkbaar met les “départements d’outres mer” van Frankrijk ..

   

     ben er enkele malen geweest … doen geen fluit …staan met de hand open ..

   

      want het zijn toch zo’n sukkelaars … moet hun levensstijl eens bekijken ,

   

     mankeren echt niets ….

   

     en hun schulden aan onze landen … vergeet het maar !!!!!!!

 2. Wilhelmson

  Heb je al eens geprobeerd uit een grote hangmat te stappen. Eerst ligt die zo gemakkelijk dat de wil er niet echt is , en daarbij is het uitstappen zelf een gevaarlijke onderneming die alle kanten kan uitgaan ( voor diegene die erin ligt of lag. Responsabiliseren kan men niet aanleren. Dat komt uit noodzaak. Geldkraan eigenhandig langzaam dichtdraaien !

 3. tonzwart

  @ maxime. Dat kan helaas niet. De koninkrijksverhoudingen liggen vast in de grondwet. Je komt er niet zomaar vanaf. Ook Nederland kan niet zomaar uit het koninkrijk stappen om er van af te zijn.
  Degenen die dat destijds bekokstoofd hebben waren bepaald geen visionnairs. Alleen Hero Brinkman durfde als enige openlijk te zeggen hoe het daar in elkaar zit. En alles en iedereen viel over hem heen. Maar hij had volkomen gelijk.

 4. Leo KarelJan

  Nooit zijn de financiële zaken van geen enkel eiland op orde geweest en het zal er ook nooit van komen. NL is die oerstomme en goedgelovige L. de Behanger, die telkens weer de zak met geld verstrekt.

  Dat er uitsluitend corrupte boeven aan het bewind zijn, is natuurlijk niet hun schuld. Komt door de slavernij……

 5. Henri

  Goed gesproken, LeoKarelJan!

 6. peterdeRuyter

  Die eilanden zijn ook de leveranciers van etters,die zitten zeiken over zwarte piet. wedden dat zwarte piet in MSM en PO van kleur verandert? Krijgt u er gezellig bij, ik bedoel, bij de miljoenen,die u mag bijpassen bij deze gifkikkers.

 7. Hilterman

  De Antillen hebben schulden waar niets tegen over staat.

  Nederland heeft daar wel wat voor, twee banken, solide vorderingen op Griekenland en Portugal. Dat scheelt weer 60 miljard.

 8. maxime

  Doe ze dan weg

 9. KeesvanD

  Staatsschuld Nederland (Bron Wikipedia)

  In 2007: 258 miljard

  In 2012: 436 miljard

  Tel daar nog bij minimaal 2 x 3 procent van 600 miljard (BNP): 36 miljard

  Dus Nederland is ook een heel eind op weg om te verdubbelen binnen 10 jaar


 10. Hilterman

  Veel zon geeft veel tekorten. Die luiwammessen moeten eens aan de bak en zelf wat  kanken verdienen. Het eeuwige parasiteren op Nederland moet eens afgelopen zijn. Kom niet aan met een schuld wegens slavernij of zo dat is geschiedvervalsing. Goed dat er Marktplaats is. Hongerstaking? Prima hoop dat het gauw voorbij is. Dag meneer Eman.

 11. Dick Ahles

  Je hoeft maar in een atlas te kijken om je te realisren dat onze antillen natuurlijk gewoon een stukje venuzuela is. Dus eind dit jaar het zooitje gewoon, zonder verdere plichtplegingen overdragen aan dat schitterende arbeidersparadijs.Dan zijn we af van de opera die de rijksministerraad heet. Wat een politieke klucht is dat, en alle betrokenenen zullen dat in hun hard ook weten. eg met de schijnheiligheid.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.