PvdA zit in 'electorale put', valt terug naar '2002'

Geen categoriejul 03 2014, 12:44
De "electorale put" van de PvdA is "misschien nog wel erger dan in 2002".
Ruud Koole, kent u hem nog? Hij was partijvoorzitter van de PvdA van begin 2001 tot eind 2005. Hij weet alles over de opkomst van Pim Fortuyn en wat de goddelijke kale betekende voor de PvdA. Het was een dramatisch slechte tijd voor de sociaal-democraten. De partij kwam na Paars II in een vrije val terecht en verloor 22 van de 45 zetels, bijna de helft.
Nu waarschuwt Koole, die inmiddels senator is voor de PvdA, voor een herhaling van het drama van 2002. Koole denkt dat de electorale put van zijn PvdA anno 2014 "misschien nog wel erger [is] dan in 2002". Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de PvdA méér dan de helft van de huidige 38 Kamerzetels verliezen. Dat komt onder andere door de houding van partijleider Diederik Samsom, zei Koole gisteren in NRC:

Koole vindt dat de partijleiding met "lethargie" heeft gereageerd op nederlagen bij de gemeenteraads- en Europese verkiezingen dit voorjaar. Hij pleit voor meer debat onder de leden over de toekomst van de PvdA. "De partijtop staat te veel op zenden, is te veel aan het verdedigen wat er door het kabinet gedaan is."

Koole is ervan overtuigd dat er een vertrouwenscrisis is tussen de PvdA en de voormalige PvdA-kiezers en dat dat niet "zomaar goed zal komen". Hij merkt dat de overgebleven partijleden in het land "erg veel zorgen" hebben over de staat van de partij. Tja. Ik denk dat Koole 100 procent gelijk heeft, maar ik ga graag nog een stapje verder: ik denk dat het nooit meer goed komt tussen de kiezer en de PvdA.
Het was Hans Hillen die eens zei dat de PvdA beter een groot feest ter opheffing van de PvdA had kunnen geven toen de verzorgingsstaat eenmaal was opgetuigd. Want laten we wel wezen, wat voegt de PvdA nog toe in het Nederland van nu? De PvdA wil nog maar een paar dingen, en er zit totaal geen visie achter: hogere belastingen, meer nivellering en de poorten openzetten voor meer immigratie. Sorry, maar daar zit serieus geen enkele kiezer op te wachten. Ja, behalve de harde kern van de PvdA. Dat zijn de 'professionele' PvdA'ers die een goedbetaald baantje binnen de partij hebben of nastreven.
Eerlijk is eerlijk: ik ben geen vriend van de PvdA en dat zal ik nooit worden ook, maar ik schrijf dit niet omdat ik vind dat de PvdA beter kan worden opgeheven (hoewel dat óók het geval is). Verreweg de meeste Nederlanders zijn de PvdA spuugzat. In de vier grootste steden van Nederland heeft de PvdA nog maar in één college welgeteld één wethouder. In de peilingen schommelt de PvdA tussen de 12 en 15 zetels. Samsom krijgt een 3,8 van de panelleden van Maurice de Hond, bijna de laagste waardering van alle partijleiders.
Het is over en uit voor de PvdA.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten