Raad van Cultuur: de Publieke Omroep is veel te links

Eindelijk zegt iemand het.

Het heeft even – wat zeg ik, decennia! – geduurd, maar eindelijk zegt een lid van de politiekcorrecte klasse het dan eindelijk: de Publieke Omroep (PO) is veel te links. Het VARA-geluid is oververtegenwoordigd, echte rechtse geluiden krijgen nauwelijks een kans omdat ze overal vakkundig buiten de deur worden gehouden.

De publieke omroep is te links en het geluid van de VARA is ‘zwaar oververtegenwoordigd’. Matthieu Weggeman, lid van de Raad van Cultuur, heeft geen goed woord over voor het Nederlandse omroepbestel.

“Er is sprake van gebrek aan pluriformiteit en talentontwikkeling.” Volgens Weggeman komen er te vaak dezelfde gezichten op tv. “De publieke omroep grijpt steeds terug op het old boys network“, zegt Weggeman in een interview met het Nederlands Dagblad.

De enige omroep die een fris, anders geluid laat horen is, aldus Weggeman, Powned. De rest van het bestel is één pot nat, ja dat geldt dus ook voor WNL, de omroep opgericht door de dames en heren van De Telegraaf. Ook zij beloofden recalcitrant rechts te worden, maar dat pakte uiteindelijk anders uit, in ieder geval op televisie. Daar komt bij dat de programma’s die WNL maakt niet bepaald in het oog springen, terwijl PowNews (met name) echt anders is.

Als Nederland 1, 2 en 3 privaat waren was dat niet eens zo erg geweest. Het vervelende is in dit geval dat we er wél allemaal aan meebetalen, niet alleen links Nederland. “Niet iedereen krijgt evenveel waar voor zijn belastinggeld,” zegt Weggeman.

Niet heel verrassend heeft Geert Wilders zich achter Weggemans mening geschaard. Ook hij vindt dat de Publieke Omroep een feestje van, voor en door linkse mensen is. Natuurlijk had hij daar zelf iets aan kunnen doen door wat vaker aan te schuiven bij linkse programma’s, maar ja; dan was hij waarschijnlijk toch nog wel mond dood gemaakt, bijvoorbeeld doordat men veel grappen had gemaakt of hem gewoon niet had laten uitspreken. Een kritisch geluid moet je immers niet willen – niet bij de publieken tenminste.

Het hele bestel moet op de schop worden genomen. Als de belastingbetaler de rekening moet betalen moeten alle (hoofd-) stromingen worden vertegenwoordigd. Als de publieken daar niet aan meewerken moeten er maatregelen tegen ze worden genomen: gewoon minder geld geven en ze dwingen om dure linkse presentatoren (die van het old boys network) te ontslaan omdat ze die gewoon niet meer kunnen betalen. Verandert er dan nog niets, dan moet de Publieke Omroep maar helemaal worden afgeschaft.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

5 reacties

 1. Arie Bombarie

  Ik geloof dat de Nederlandse publieke omroep in theorie voldoende pluriform is. Het probleem is echter dat dat de niet-linkse omroepen in het bestel relevante informatievoorziening blijkbaar niet als een van hun kerntaken zien. Zij laten dat over aan de VARA en de VPRO.

   

  Waarom maken rechtse omroepen als de AVRO, de Tros en Wakker Nederland geen programma’s als Pauw en Witteman, De Wereld Draait Door en Buitenhof?

 2. tonzwart

  @ insure

  Tsjonge, dit is toch een van de best onderbouwde commentaren van de laatste tijd. U was vroeger vast haantje de linkste op school. 🙁

 3. Insure

  Totale bullshit volgens mij. 

  Links zit er niet bij de PO. De SP wordt gehaat en verguisd en net zo gedemoniseerd als hier. 

  Linkse liberalen zitten er genoeg. Dat dan weer wel. 

   

  Verder een duidelijke uitwerking van de huidige macht in Nederland. 

  Als er een rechts kabinet was geweest had de PO wel over gegaan naar 1 zender.

  Prima toch. 

   

  Bovendien blijft dit PVV blogje de politeik verdelen in links en rechts. 

  De pVV zijn (nationaal) socialisten. Een deel van de VVD heeft weinig moeite met linkse standpunten.

  CDA heeft een linker deel. 

   

  Nog steeds stemt 90% van Nederland geen PVV. Het wordt tijd dat deze PVV propaganda site ook eens de meningen van GL, D66 , SP’ers en pvdA gaat respecteren. 

  Die zijn er ook nog.

   

  Verder is de redering natuurlijk krom dat rechtse kiezers hier belasting voor betalen. Hoe kun je dat nu bepalen? 

  Misschien komt die 800 miljoen euro voor de PO wel uit aardgasbaten of uit accijnzen. Dan betaalt de bier drinker dus voor de PO.

   

  Net als die enorme leugens van rechts dat VVD”ers voor de sociale zekerheid opdraaien. Zeker in de jaren 60 en 70 werd de sociale zekerheid vooral opgebouwd door aardgasbaten. 

 4. Linkse media: help, we hebben niet genoeg allochtonen in dienst – De Dagelijkse Standaard

  […] linkse media hebben weer iets nieuws bedacht waarvoor ze zich schuldig moeten voelen: de redacties van negen […]

 5. Hilterman

  Doet me denken aan een voormalige presentator van een KRO radio progamma die zich eens versprak: “we zijn natuurlijk links.”

   

  Zelfs gerenommeerde omroepen als de KRO zijn inmiddels in handen van linkse lieden. Het is zelfs zo erg dat ze er rond voor uit komen. Van de nieuwe zendgemachtigden, omroepen wil ik het niet noemen, is ook weinig te verwachten. WNL is ruk, powned licht vernieuwend. Verfrissend is omroep Max voor mij. Geleid door Jan Slagter die zich concentreert op progamma’s en de Hilversumse vergadercultuur mijdt als de pest. Verfrissende aanpak.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.