160 faillissementen per dag

Crisis is voorbij?

 

 

Het CBS meldt dat in juli 621 bedrijven over de kop zijn gegaan, eenmanszaken niet meegerekend. Dat zijn er 160 méér dan de maand ervoor. Oorzaak? Juli telde één zittingsdag meer dan juni…

In de meeste branches steeg het aantal faillissementen van juni op juli. Vooral in de handel (123), de financiële dienstverlening (112) en de specialistische dienstverlening, zoals advisering en onderzoek (66), zijn bedrijven failliet verklaard. Uiteraard komt er wel een einde aan de absolute toename van het aantal faillissementen, aangezien er steeds minder bedrijven overblijven, zie onderstaande grafiek.

Faillissementen van bedrijven en instellingen (excl. eenmanszaken)

Deze daling in absolute zin zegt derhalve niets over de relatieve stijging van het aantal faillissementen. Het zou interessant zijn om die cijfers te weten, maar daarover doet het CBS geen uitspraken (de lijst met het aantal bedrijven is op 8 april 2008 stopgezet en loopt slechts tot en met 2006), zij telt simpelweg het aantal uitgesproken faillissementen door de rechter.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

2 reacties

 1. BPS

  Gegevens weglaten of verdraaien is fraude en in de wetenschap verboden.

  Fraude is in de politiek de praktijk van alledag. Stelen, liegen en bedriegen.

 2. BPS

  Hoe ziet het eruit inclusief eenmanszaken? Of tellen die helemaal niet mee.

  Is het niet belangrijk dat mensen zichzelf onderhouden zonder beroep op collectieve voorzieningen, het sociale vangnet, waar een samenleving sterk van wordt.

  Of is dat beeld te pessimistisch voor de waanwijze beleidsjubelaars die teren op illusies.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.