Deense hoogleraar slachtoffer van ecologisch Lysenkoïsme

Academische vrijheid opgeofferd aan ecohysterie.

Van George Santayana (1863- 1952), filosoof, essayist, dichter en schrijver, is de uitspraak bekend:

Those who cannot remember the past are condemned to repeat it.

Trofim Denisovitsj Lysenko (1898 – 1976) was een bioloog en landbouwkundige in de voormalige Sovjet–Unie. Zijn ideeën over erfelijkheid, die goed aansloten bij het marxistische gedachtegoed, bezorgden hem na 1945 een zeer grote politieke invloed onder Stalin.

Lysenko deed de moderne (Mendeliaanse) genetica af als ‘reactionair’ en een ‘pseudowetenschap’. Zijn denkbeelden kregen de steun van het Centraal Comité van de Communistische Partij. Wetenschappers mochten niet afwijken van de officiële leer. Vele genetici, die het niet met de opvattingen van Lysenko eens waren, moesten het veld ruimen. Zij werden ontslagen, gearresteerd, gevangen genomen en/of geliquideerd.

Lysenko’s ideeën bleken echter onjuist. De wijze waarop afwijkingen van Lysenko’s ‘officiële’ leer werden onderdrukt, hebben het onderzoek naar genetica en de landbouwproductie in de Sovjet–Unie grote schade berokkend. In de jaren 60 nam zijn invloed sterk af en werd openlijk erkend dat zijn leer niet met de waarnemingen strookte.

Met Lysenkoïsme wordt tegenwoordig bedoeld de manipulatie of distorsie van het wetenschappelijk proces om een van tevoren bepaalde conclusie te bereiken, conform de heersende ideologie, in lijn met sociale of politieke doelstellingen.

Thans worden we geconfronteerd met een nieuwe vorm van Lysenkoïsme, waarbij wetenschappers geacht worden het AGW–dogma (AGW = ‘Anthropogenic Global Warming’) kritiekloos te omarmen en unisono de lof te zingen van de zegeningen van duurzame energie om de planeet te redden. Zo niet, dan dienen zij te vrezen voor hun broodwinning en kunnen zij hun veelbelovende wetenschappelijke carrière wel op hun buik schrijven.

Het laatste slachtoffer van dit ecologisch Lysenkoïsme is de Deense hoogleraar Henrik Møller, een expert op het gebied van laag–frequent geluid, die in aanvaring kwam met de Deense windmolenindustrie (Vestas), vanwege het feit dat hij aantoonde dat hun claims over de gezondheidsrisico’s van omwonenden van geluidsoverlast van windmolens, niet overeenkwamen met de realiteit.

Op de website ‘Principia Scientific International’ schrijft John Droz Jr. het volgende over deze affaire.

Top Professor Fired for Exposing Huge Wind Energy Scam

Henrik Møller, Denmark’s leading academic expert on noise research, has been fired by his university after exposing a far-reaching cover up by the Danish government of the health risks caused by wind turbine noise pollution.

Shock and outrage at this latest example of the heavey-handed cover up of government-backed junk science has brought strong condemnation from independent scientists.

As you probably know, a passion of mine is defending my profession (science) from assault.

This is approaching a full-time job, as those promoting political or economic agendas are painfully aware that real Science is a major threat to their aspirations — so they are aggressively attacking it on multiple fronts. …

We now have yet another distressing example, where a leading scientist has lost his job –  apparently for the crime of being a conscientious, competent academic, focused on quality research (instead of chasing grant money).

Dr. Henrik Møller, is an world–renown expert on infra-sound, and has published several high– quality studies on low–frequency acoustics. More recently, some of these have dealt with industrial wind energy noise.

He has been praised as Denmark’s ‘leading noise researcher’. What’s even more important is that he has been courageous enough to have publicly spoken out against poor government policies, as well as the misinformation disseminated from the wind energy cartel.

In Denmark there have been several newspaper reports about this surprising firing, but I’m sending this to the AWED list as such an event should have much wider coverage. Here are English translations of a few Danish articles (I have the originals as well). ….

Lees verder hier.

Advies van Henrik Møller et al heeft tot het afblazen van een windmolenproject in de omstreken van Maastricht geleid. 

Klimaathysterie en de daaruit voortvloeiende windmolengekte maken meer kapot dan je lief is.

Voor mijn eerdere DDS–bijdragen zie hier.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

3 reacties

 1. hoevenap

  Lysenkoïsme en allerlei hierop lijkende practijken komen niet alleen bij klimaat en energie vraagstukken voor maar wordt  op een steeds grotere schaal door de moderne samenleving toegepast bij tal van onderwerpen.

  Dit is zoals de moderne “communicatie leer” tegenwoordig wordt toegepast. Ten dele is dit gewoon censuur die wordt toegepast om het eigen standpunt (terecht of ten onrechte) te beschermen, ook is het vaak professionele pesterij.

  Overal de zelfde praktijk, of het nu gaat over “de opvoeding van kinderen”, ” de economie met of zonder de Euro” of “duurzaamheid” en nog veel meer onderwerpen, zodra men van de algemeen aanvaarde opvattingen in de toonaangevende media afwijkt, krijgt de betreffende persoon veel minder toegang tot die media. Indien van toepassing is zijn baan ook “in gevaar”.

  De reden is natuurlijk dat hier grote financiële belangen op het spel staan EN dat er zeer grote politieke “tenen” zijn waarop men kan gaan staan.

  Denemarken is volgebouwd met windmolens en heeft een paar grote bedrijven die hiermee hun geld verdienen, dus vormen de publicaties van deze professor een gevaar voor deze bedrijven en de politici. Deze beste man wordt dus zo veel mogelijk tegengewerkt en monddood gemaakt.

 2. drnomad

  De milieubeweging die mensen ziek maakt. Als het om snelwegen gaat is geluid een probleem, maar met windmolens niet. Wie ziet nog de goede bedoelingen?

 3. dirk1940

  Wij woonden in Duitsland op 1300 meter van 2 windturbines. Na een aantal jaren slaagden wij er in ons huis te verkopen en zijn we van de herrie af. Maar niemand gelooft je als je zegt dat je ziek wordt van die rotdingen.

  Toen we naar Duitsland gingen waren wij beide normaal gezond. Na verloop van tijd kwamen er rare kwaaltjes. Wat vaker hoofdpijn en gek genoeg veranderde onze huid ook. Bultjes en dat soort toestanden. Tijdens de stille uren dreunde het huis of je binnen in een trommel woonde. Maar ja, voorstanders van windturbines overtuig je toch niet. Het is letterlijk vechten tegen windmolens. Kortom, we huren nu zodat we, als er een turbine in de buurt komt, zonder veel problemen kunnen verkassen. Met de gezondheid gaat het weer prima. Sinds wij uit die streek zijn vertrokken is het aantal windturbines ongeveer verdubbeld. Allemaal van die 150 mtr. grote monsters.

  Kommentaar van mensen is vaak dat men er tijdens het fietsen of wandelen nauwelijks iets van merkt. Dat klopt. Maar er vlakbij wonen is een ander verhaal.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.