Joden willen Schilderswijk verlaten om antisemitisme

Geen categorieaug 23 2014, 10:15
MET UPDATE. Maar er is helemaal niets aan de hand in de Schilderswijk, hoor!
"Er zijn al drie Joden door het toenemende antisemitisme verhuisd." Nee, het is geen quote uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Het is 2014 en Joden voelen zich niet veilig in de stad van de weinig daadkrachtige Jozias van Aartsen. De reden: de ISIS-aanhang in de Schilderswijk wordt geen strobreed in de weg gelegd als zij roepen dat alle Joden dood moeten.
De Joodse schrijver Fabrice Schomberg zei gisteren tegen Omroep West dat maar liefst drie Joden de Schilderswijk willen verlaten wegens antisemitisme. Citaat: "Twee zijn terug naar Israël gegaan en een naar Amsterdam. Zij voelen zich hier niet meer thuis. Je kunt je soms oncomfortabel voelen op straat. Ik denk erover na om ergens anders te gaan wonen."
Schomberg probeert een urgentieverklaring te krijgen van de gemeente en dan bekijkt hij of ook hij de Schilderswijk verlaat. Joden worden in de Schilderswijk steevast nageroepen als ze met een keppeltje door de wijk lopen:

Schomberg werd al regelmatig nageroepen als hij met zijn keppel op naar de synagoge liep. Maar het scanderen van de leuzen 'dood aan de Joden', tijdens een demonstratie in de Schilderswijk, was de druppel die de emmer deed overlopen. "Burgemeester Van Aartsen zei dat er geen grens was overschreden en dat zorgt ervoor dat mensen zich comfortabel voelen om deze uitdrukking te gebruiken," zegt een bezorgde Schomberg. 

Overigens zijn niet alle moslims in de Schilderswijk Schomberg tot een last. "Met een deel van de moslims ga ik echt goed om, maar ik ben niet naïef." Voor sommige Joden is het toenemende antisemitisme onder de islamitische bevolking in de Schilderswijk dus wel een reden om te vertrekken. Het is volkomen begrijpelijk dat zij niet langer in een wijk willen wonen waar ze niet welkom zijn en waar ze bang moeten zijn voor wat er komen gaat.
Echter, het is volkomen onacceptabel dat Van Aartsen het antisemitisme in de Schilderswijk tolereert en de boel gierend uit de hand laat lopen in de achterstandswijk. Het is wachten tot in cafés, winkels, parken, hele wijken Joden niet meer welkom zijn, net zoals vroeger. Für Juden verboten. Hallo, Van Aartsen, word nou eens wakker. Stap eens uit die ivoren toren, man. Doe wat! Of stap op en laat ons een burgemeester kiezen die wél voor alle inwoners van Den Haag opkomt.
UPDATE 24-08: Volgens Schomberg kloppen de citaten van hem niet. Hij heeft nooit gezegd dat verschillende Joden de Schilderswijk al hebben verlaten, slechts dat zij overwegen te verhuizen wegens antisemitisme. Er is dus nog niemand vertrokken uit de Schilderswijk. De Dagelijkse Standaard heeft de kop van dit artikel aangepast en deze update erin gezet.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten