Sociale diensten doen ‘gemeen’

Aldus de Rotterdamse Ombudsman

 

In een artikel op ThePostOnline uit de Rotterdamse ombudsman Anne Mieke Zwaneveld kritiek op het beleid van sociale diensten in Rotterdam en omstreken. Volgens Zwaneveld zijn de diensten teveel gericht op het treffen van sancties en heerst er wantrouwen jegens mensen die het echt nodig hebben.

“De vraag is of sociale diensten niet doorslaan naar de andere kant van het sociale spectrum. Het mantra bij gemeenten is steeds meer zelfredzaamheid, zoveel mogelijk op eigen kracht doen en noem het allemaal maar op. Op zich is daar niets verkeerds mee, want een gemeente hoeft geen Sinterklaas te spelen. Maar ik ben wel voor het respectvolle midden en dat ontbreekt steeds meer”.

Aldus de ombudsman, die veel klachten krijgt van burgers die worden geschoffeerd door medewerkers van sociale diensten. Zij wijt de veranderende houding aan de wijziging van de politieke cultuur waarin gemeenten steeds minder geld willen uitgeven in verband met opgelegde bezuinigingen.

Dat zal er in de toekomst niet beter op worden als we straks de grote decentralisatie operatie in het kader van de WMO gaan invoeren.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.