AfD doorbreekt taboes in de Duitse politiek

De Duitse eurosceptische partij AfD (Alternative für Deutschland) is bezig met een sterke opmars.

Terwijl de liberale FDP bij alle recente verkiezingen ver onder de kiesdeler blijft, is AfD succesvol  gebleken bij landelijke verkiezingen, bij Europese verkiezingen en ook bij deelstaatverkiezingen, zoals afgelopen weekend in Thüringen en in Saksen. De partij haalde in beide deelstaten vanuit het niets ruim 10% van de stemmen.

In een interessante analyse in Die Welt van maandag vernemen we dat het niet zo zeer de euroscepsis is onder de Duitsers die de opmars van AfD verklaart. Dit al helemaal niet bij de deelstaatverkieizingen. Zoals we weten uit het onderzoek van de Finse denktank Libera,  is Duitsland het enige land in de eurozone dat niet een groot welvaartsverlies lijdt door de euro, dus  is het begrijpelijk dat de euroscepsis daar nu nog niet een doorslaggevende politieke factor is. Dat zal ongetwijfeld later komen, wanneer de bankenunie en transferunie volledig uitgewerkt zijn en de Duitsers een jaarlijkse “donatie” van 7 tot 8% van hun BNP, zijnde een rekening van ca. 240 miljard euro per jaar, kunnen overmaken aan de zwakkere eurobroeders. Maar die tijd is nog niet gekomen.

AfD manifesteert zich nu nadrukkelijk als een taboedoorbrekende partij, die thema’s aan durft te roeren waar de politiek-correcte middenpartijen zoals CDU, SPD, Grüne en Linke het liefst aan voorbij gaan. Het gaat dan om vragen die eigenlijk de normaalste zaak van de wereld zouden moeten zijn, maar die in onze krankzinnige, door overdreven politieke correctheid en zelfhaat gekwelde westerse wereld van tegenwoordig,  kennelijk niet meer gesteld mogen worden.

Het gaat daarbij volgens Die Welt om vragen als: wat betalen wij als hardwerkende burgers eigenlijk voor de toestroom van immigranten en asielzoekers die nauwelijks perspectief hebben op een baan? Waarom halen we zoveel mensen binnen die hier helemaal niet passen qua normen en waarden en die ook geen aansluiting hebben op onze arbeidsmarkt? Wat doen we tegen politieke en religieuze radicalisering, die onmiskenbaar het gevolg is van die slechte match met het westen van veel immigranten? Een radicalisering, die steeds bedreigender vormen begint aan te nemen.

AfD heeft deze thema’s dus nadrukkelijk wél aangesproken en is daarvoor beloond, net zoals andere nieuwe politieke bewegingen dat op hun manier gedaan hebben. Ook UKIP van Nigel Farage neemt hard stelling tegen het EU-immigratiebeleid en wordt daarvoor beloond door de Britse kiezers.

Volgens AfD kandidaat Alexander Gauland, die op de lijst stond in Brandenburg, leven dergelijke vragen enorm onder de bevolking. Eén van de grote irritaties onder de Duitsers is volgens Gauland, dat deze vragen niet eens meer gesteld mogen worden volgens het heersende politiek-correcte keurslijf. Er wordt simpelweg een taboe op gelegd door de politieke en maatschappelijke elite. Volgens Gauland zijn de Duitsers dat langzamerhand zat. “De mensen willen antwoorden, ze willen weten hoe de criminaliteitsstatistieken in elkaar steken, ze willen weten waarop het toelatingsbeleid gebaseerd is. Ze willen niet meer horen dat het tegen de mensenrechten is om dergelijke vragen te stellen. De bezorgdheid onder de Duitsers is groeiende, omdat de gevestigde politieke partijen geen enkel verweer hebben tegen de ongewenste immigratiestroom”, aldus Gauland.

 Gauland wordt dan nog geciteerd in het artikel van Die Welt met enkele interessante uitspraken over het ontstaan van een parallelcultuur in Duitsland. Gauland:

“Wir haben erlebt, dass wir in der Tat aufpassen müssen, dass wir nicht Menschen ins Land bekommen, die zu unserer gesellschaftlichen Entwicklung nicht passen. Die auch zu diesem Land nichts beitragen können und die nur dazu führen, dass wir eine immer stärkere Parallelkultur haben, mit der wir nicht umgehen können”.

Er ontstaat dus in Duitsland – net als bij ons – een sterke subcultuur van min of meer kansloze jongeren, die steeds meer anti-westers zijn in hun doen en laten en die in bepaalde gevallen radicaliseren en een bedreiging worden voor hun omgeving.

Net als in Nederland, zijn ook in Duitsland en in Frankrijk de Palestina-betogingen en de massale uitingen van antisemitisme of “anti-zionisme” van de afgelopen zomer, een enorme eye-opener geweest. Ineens bleek dat, hoewel het aantal zwaar geradicaliseerde jongeren misschien “nog maar” in de honderden loopt (alsof dat al niet erg genoeg is), er inmiddels duizenden zijn, misschien zelfs tienduizenden, die sympathiseren met een beweging als Hamas en die de  zionisten (dat is dus 95% van alle joden) met het grootste gemak betitelen als “zionistische honden”.

Het is duidelijk dat in Nederland, net als in Duitsland, de gevestigde partijen deze discussie niet meer af kunnen doen door te schermen met begrippen als “anti-discriminatie” of “mensenrechten”. Te lang zijn op grond van deze drogredenen de grote verschillen tussen culturen en de weigering van grote groepen om zich aan te passen aan de westerse cultuur, onder het tapijt geschoven.  Degenen die probeerden dit duidelijk te maken zijn ofwel vermoord (Pim Fortuyn en Theo van Gogh), het land uitgejaagd (Ayaan Hirsi Ali) of ze leven permanent  in een beveiligingsbunker (Geert Wilders).

Juist om te redden wat er nog te redden valt van onze ooit welvarende, tolerante en democratische maatschappij, zullen gevestigde partijen nu de handschoen moeten aannemen en de moed moeten opbrengen (van links tot rechts), om het thema van immigratie en integratie nu eindelijk eens écht aan te pakken, zonder daarbij allerlei taboes te hanteren, of het te laten bij oeverloze discussies.  Doen zij dat niet, dan zullen andere partijen vroeg of laat het stokje overnemen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

10 reacties

 1. Bes Tolen

  Duitsland heeft geen eigen politieke filosofie maar heeft een slavenmoraal. Dat als gevolg van wereldoorlog twee met in het bijzonder de vernietiging van miljoenen Joden. Overigens zijn er nog veel meer dodelijke slachtoffers, enkele tientallen miljoenen en is in vredestijd dus na de oorlog in Oost- en Midden Europa nog vreselijk door de communisten huis gehouden. Ook nog enkele miljoenen slachtoffers. Het betrof hier uitschakelen van mogelijke tegenstanders en nog meer wraaknemen op etnische groepen. En niet te vergeten de miljoenen slachtoffers in de Sovjet-Unie van voor de oorlog waarover zo weinig mogelijk wordt gesproken en als er over wordt gesproken de werkelijke massamoordenaars nooit worden genoemd. De huidige politici willen geen discussie omdat ze er bang voor zijn. Bang dat het uit de hand zal lopen met die discussie en men er vanuit gaat dat de eindconclusie helemaal vast staat. Maar nog altijd zeventig jaar na de tweede wereldoorlog past de Duitse politiek tot in het onzinnige en het onwenselijke daarop aan. Dat is juist wat Europa zo zwak maakt en de positie van de Europese volken en burgers ondergraaft. Wat Duitsland nodig heeft zijn sterkere politici, die fris en toch onbewimpeld zich in het politieke strijdperk staande kunnen houden en de werkelijke belangen van Duitsland behartigen. Die lopen voor het grootste deel op met die van de meeste Europese landen. We hebben niets aan een Kohl, die de belangen van het Vaticaan voorop stelde (gelijk Blair in Gr.Brittannië). In tegendeel, het is verwerpelijk die oude krachten te steunen. Bismarck was er al bang voor en hij liet Oostenrijk daarom niet toe tot zijn nieuw Duitsland. Nu zie je toch die oude krachten veel sterker in de politiek terug. Angela Merkel als protestantse, als domineesdochter, die niet weet wat protestants inhoudt. Het is de achterlijkheid van de huidige generaties in de hele westerse wereld, die zich als uitgangspunt nog steeds de uitroeiing van de Joden tweede wereldoorlog laat aanpraten. Als uitgangspunt dan. Dat mag niet zo zijn, hoe ernstig die gruwelen ook waren. Waar leidt dit toe? Tot een verzwakking waardoor men als Europeaan wordt overspoeld door elke brutalliteit van binnen en van buiten, die haar onterechte eisen stelt. Eén van die brutaliteiten is het communisme en van een links dat de laatste jaren zo sterk die kant op is gegaan. Sorry, het is niet alleen links. Het onbenul is groot. De politiek is onzindelijk en dat moet heel anders. Religie, verwerpelijke politieke ideologie vertroebelen de politiek in de westerse wereld. De toekomst  is bevuild omdat het verleden is bevuild. De Europeanen staan zwak. Door slap gedrag. Oneerlijk tegenover zichzelf. Dat is nergens voor nodig. Stel normen, dat is ook afgrenzing, dat is ook formuleren en dat is ook communicatie met een goed verhaal. Laat oprechtheid en degelijkheid voorop staan. En … kundig eigen belang behartigen. Daar is wel betere onderbouwde filosofie voor nodig. Die is er niet.  

   

   

 2. Bob Fleumer

  Wij noemden dat vroeger bomijs, ijs dat er goed uitzag maar er zat lucht onder, als je erop ging staan ging je kopje onder. Dat is wat onze meeste politici doen lopen op bomijs en dan gelden de overweldigende schulden als lucht onder het ijs, bij voortgezet beleid gaat dat ijs barsten en mogen de gewone hardwerkende mensen de troep weer opruimen. Wij lijden aan policitis een chronische ontsteking in het systeem, iedereen weet het maar niemand mag er over praten, dank je wel politieke correctheid!

 3. pietkremer

  De politiek correcten stellen het belang van de eigen bevolking achter bij dat van de immigranten. Zo wordt gepleit om eerder een woning te verschaffen aan erkende asielzoekers, terwijl veel jonge Nederlandse stelletjes al jaren op een wachtlijst staan. Het goed doen aan de vreemdeling gaat ten koste van autochonen die van sociale huur afhankelijk zijn. Al die immigranten ondergraven de sociale zekerheid omdat ze er bovenmatig van afhankelijk zijn. Er is geen ruimte voor lastenverlichting, omdat er veel belasting nodig is om al die werkloze immigranten te huisvesten en van een uitkering te voorzien. Om diezelfde reden stijgen de ziektekostenpremies omdat ook migranten van de zorg gebruik maken en zelf nagenoeg niets in de kosten bijdragen. Politie en justitie hebben het extra druk als gevolg van oververtegenwoordiging van immigranten in de criminaliteit. En daar komen dan nog de jihadisten bij die in de gaten moeten worden gehouden. Zorgelijk is vooral het gebrek aan loyaliteit van immigranten aan de Nederlandse samenleving. Ze staan vijandig tegenover autochtonen en hun gewoonten. In sommige wijken zijn allochtonen al de baas. Wel willen profiteren van al wat ons land hen biedt, maar zelf geen positieve bijdrage leveren. Is al jaren aan de gang. En nog pleit progressief Nederland voor het toelaten van nog meer immigranten.

 4. kees rudolf

  “…dan zullen andere partijen vroeg of laat het stokje overnemen..”

  Vroeg of laat. Of misschien: te laat?

  Andere partijen. Welke partijen zullen dat zijn en wat zullen ze dan gaan doen als ze het stokje hebben overgenomen?

  “…het thema van immigratie en integratie nu eindelijk eens écht aan te pakken…” En waarin zou die echte aanpak moeten bestaan? Grenzen dicht, “oprotpremies”, toelatingsexamens en geen toelating bij het vermoeden van onvoldoende integratiebereidheid? Geen islamiet er meer in?

  Dat gaan de gevestigde partijen niet doen. Dus?

  Een gevestigde middenpartij, het CDA als ik het mij goed herinner, wilde laatst uitingen van sympathie voor ISIS verbieden. Viel niet goed bij de overige gevestigde partijen links en rechts.

  De gevestigde partijen ter linkerzijde vinden tot dusver, als ik het wel heb, het toelatingsbeleid nog altijd onmenselijk streng. Het eerste wat gebeuren zal bij een linkse meerderheid, gesteld dat die er komt, wat niet uitgesloten is, is een generaal pardon voor asielzoekers. (De geschiedenis met Wouter Bos, na diens verkiezingswinst) En dan gaat er een zucht van verlichting door de verzamelde linkse aanhang: eindelijk is het gedaan met die rechtse egoistische ploerterige onmenselijke behandeling van asielzoekers, nu hoeven we ons niet meer te schamen voor Nederland, nu we niet meer die rot rechtse regering hebben.

  En verder natuurlijk meer geld voor “krachtwijken”…Discriminatie door werkgevers strenger aanpakken…enz. enz. …dan zullen er vanzelf minder ISIS-sympathisanten voor de jihad naar Syrie afreizen. Dat is verstandig, dat is humaan, dat is het probleem bij de wortel aanpakken.

  Ter rechterzijde hebben we de VVD, zeer gevestigd, de facto en in de peilingen nog altijd de grootste partij hier te lande. En wat bakken die er van? De vraag stellen is hem beantwoorden. Maar in de peilingen is de VVD nog altijd de grootste.

  Benieuwd wat er nu in Zweden gaat gebeuren, nu de partij, die door heel links Zweden wordt beschouwd als de Zweedse variant van de PVV, in aanhang is verdubbeld (naar nu 13%). Ik denk dit: de gevestigde partijen gaan alles op alles zetten opdat die partij zo min mogelijk invloed krijgt. De aanhang van die Zweedse PVV groeit vervolgens nog een beetje, om tenslotte weer af te nemen, omdat de kiezers zien dat die partij toch niets voor elkaar kan krijgen.

  Maar in Frankrijk, halleluja, wordt het Front National misschien de grootste partij. En wat dan, o, o, wat dan? Daar vinden ze wat op, zou het niet?

 5. Leo KarelJan

  Met 10, 15 of 20% verander je de zaken niet. De grote meerderheid van de kudde stemt ( in Duitsland maar ook in NL ) nog steeds op partijen die hun de ondergang zullen brengen.

  Het blijft onbegrijpelijk dat mensen zich zo willoos naar de afgrond laten voeren.

   

 6. christianov

  De reden dat ons politieke bestel dit niet aanraakt/bespreekt is volledig in de lijn wat ze door Europa krijgen opgelegd. En omdat wij onze souvereiniteit volledig uithanden hebben gegeven aan wereldwijde corporaties(TTIP handelsovereenkomst die in de maak is), die de drijfsveer zijn achter een Europa. Kijk even wat “onze “Timmermans na het tranentrekkende verhaal bij de VN heeft verkregen…Dus helemaal niet raar, vreemd, vol ongeloof maar volledig in de lijn van “ons” Europa. Zolang wij niet de barricades opgaan, zal het circus zich onder onze neus razend snel voltrekken en laten wij onze kinderen een mooi een Europa na, onderleiding van de nieuwe Wereld regering gestoeld op de leest van het Communisme. Deze wereld regering zal het verlengstuk zijn van de gevestigde elite : Bilderbergers, CFR, UN, Wereldbank, IMF onderleiding van US die luisteren naar de eigenaren vd FED en de grote Multinationals(die tevens onder controle staan vd eigenaren vd FED(Walburgs, Rockefeller enz), maar ook Windsor, Oranjes, Habsburgers enz. Zo is het klokje weer rond, en heeft de elite weer terug wat ze 150 jr geleden zogenaamd hebben verloren met de invoering vd democratie. Is dit waandenken? Nee, niet echt wanneer je je goed inleest! Dus graag een goede bijdrage op DDS van onze gatekeepers! 

 7. witwas

  hebben nog slechts interesse in de baantjescarroussel. Ze hebben ook geen oplossingen omdat die een 180 graden draai vereisen die hun al hun zetels zouden kosten

 8. dirk1940

  Ook voor Duitsland is het te laat. Waar je ook komt, in de kleinste dorpen, bij Aldi en Lidll lopen er altijd wel een paar rond. Vrouwen met hoofddoek. Daar komen de diverse varianten aan oostblokkers ook nog bij.Duitsland is net als Nederland een ‘smeltkroes’ geworden.Smeltkroes is een verkeerd begrip. Uit een smelrkroes komt een homogeen materiaal. Dat kun je van onze huidige samenlevingen niet beweren. 

 9. Jan Gajentaan

  @hans, je hebt helemaal gelijk. Mea culpa.

 10. Hans Roodenburg

  We lezen: “AfD succesvol  […]  ook bij deelstaatverkiezingen, zoals afgelopen weekend
  in Thüringen en in Saksen”.

  Er wordt hier wat slordig omgesprongen met de betrokken deelstaten. Afgelopen weekend waren deelstaatverkiezingen in Thüringen (AfD 10,6%) en Brandenburg (AfD 12,2%). De deelstaatverkiezingen in Saksen (AfD 9,7%) waren al op 31 augustus.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.