Business as usual

Gelukkig, er zijn nog verstandige volkeren op de wereld. Thank you Scotland!

Ik had er gisteren een hard hoofd in en was niet verbaasd geweest als de Schotten voor onafhankelijkheid hadden gekozen (zie de Dagelijkse Standaard). Maar dat hebben ze niet gedaan, en met een grotere meerderheid dan de peiliingen hadden aangegeven. Misschien heb ik me ook te veel door de gekte laten meeslepen. Weliswaar zal Schotland na dit referendum, dat grote emoties heeft losgemaakt die beter op hun plaats hadden kunnen blijven, nooit meer hetzelfde zijn, maar dat is een zorg voor de Schotten. De buitenwereld kan opgelucht adem halen, te beginnen met David Cameron, die niet alleen zijn eigen politieke carrière in de waagschaal stelde, maar de toekomst van het hele Verenigd Koninkrijk. En misschien nog wel veel meer.

Het is geen prettig idee dat een belangrijk westers land als Groot-Brittannië door zulke blindgangers wordt geregeerd, maar daar zullen we nu niet over klagen. Iedereen is met de schrik vrijgekomen: Europa, de Britten, de Engelsen, en misschien ook de Schotten zelf. Dat hebben ze dan vooral aan hun bejaarde kiezers te danken, want die waren in grote meerderheid tegen experimenten. Het referendum was zelf al een experiment, en niet alleen omdat een fundamenteel vraagstuk als de toekomst van een staatkundige constructie die al meer dan drie eeuwen bestaat aan de nukken van een enkele generatie (de huidige) werd voorgelegd, maar ook omdat een meerderheid van 50 + 1 al de doorslag kon geven. Daarbij was David Cameron ook nog zo vriendelijk geweest om toe te zeggen dat de 16 en 17-jarigen mochten stemmen, en dat het referendum een jaar later werd gehouden dan aanvankelijk de bedoeling was. Door niet in 2013 maar in 2014 te gaan stemmen, kreeg SNP-leider Alex Salmond een jaar langer de tijd om campagne te voeren. Daardoor kreeg hij een ongekend aantal kiezers naar de stembus. Die hoge opkomst maakt de uitslag – waaruit eerder de wens tot behoud van het bestaande spreekt dan de wil tot een radicale breuk – overtuigender dan vooraf kon worden gedacht. Dat is een meevaller, want niks is erger dan een uitslag waar de verliezer zich niet bij neerlegt. De kans daarop was veel groter geweest als de voorstanders van onafhankelijkheid hadden gewonnen.

Cameron heeft na de overwinning van het no-kamp deemoedig hervormingen aan de Schotten toegezegd, met veel meer autonomie dan hij twee jaar geleden wilde toezeggen. De Britse premier voelt zich nu gedwongen op het pad van de constitutionele hervormingen door te gaan, en nog meer ‘devolutie’ (een soort Home Rule) in het vooruitzicht te stellen. De vraag is hoever je daarmee door kunt gaan zonder dat je het Verenigd Koninkrijk opbreekt. Maar dat is een vraag voor later. Het ligt meer voor de hand dat het in het parlement in Westminster, nu de grootste klap is afgewend, weer business as usual wordt.

En waarom ook niet? Natuurlijk zullen veel mensen zeggen dat dit een recept is om de Schotten nog verder van Londen te vervreemden. Maar dat geldt bij nog meer veranderingen ook voor de Engelsen, die toch al het gevoel hebben dat er te veel concessies zijn gedaan om de Schotten, de Noord-Ieren en de Welshmen te apaiseren. De Engelsen hebben als enige van de vier geen parlement, hoewel zij numeriek veruit het grootste volk zijn. Business as usual heeft dan vele voordelen. Het geeft alle partijen de mogelijkheid om in vertrouwde beddingen terug te keren, zonder dat er in wrok hoeft te worden omgezien. Verder is business as usual toch al de natuurlijke gewoonte van de (doorgaans) flegmatieke Britten. En het is de beste manier om niet steeds weer bezig te zijn met je nationale identiteit. Dat is geen onderwerp om telkens ter discussie te stellen. Sterker: het is veel beter om het er zo min mogelijk over te hebben. Nationale identiteit behoort iets vanzelfsprekends te zijn. Wie steeds met zijn identiteit kampt, mist innerlijke rust en uiteindelijk ook een soevereine geest, die superieur en met grote onafhankelijkheid op het dagelijkse gewoel neerkijkt.

Dus terug naar de orde van de dag. Dat kan nu weer, dankzij de Schotten.Tea please!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

9 reacties

 1. Twan 21

  @ Van Baar

  “die al meer dan drie eeuwen bestaat aan de nukken van een enkele generatie (de huidige) werd voorgelegd,”

   

  Wat een bullshit opmerking Van Baar! Het nu eenmaal volledig onmogelijk om vraagstukken aan overleden generaties en toekomstige generaties voor te leggen. Alle problemen zullen nu eenmaal door de huidige generaties opgelost moeten worden. Meer zijn er niet!

   

  Door te stellen wat jij stelt stel je dus eigenlijk een eeuwige status quo voor.

  Dat is klinkklare onzin. Maar dat zijn we van je gewend.

 2. Johannes N

  @Henk

   

  Het is jammer dat de nog niet geborenen niet kunnen stemmen. Ze zouden er waarschijnlijk voor kiezen dat wij niet zo’n enorme puinhoop en schuldenberg voor ze achterlaten…

   

   

 3. cmsuijkerbuijk

  Tja Henk, Jalta zal nog véél plezier aan deze kwaliteitschrijver beleven!

 4. Henk

  “Het referendum was zelf al een experiment, en niet alleen omdat een
  fundamenteel vraagstuk aan de nukken van een enkele generatie (de huidig
  levende) werd voorgelegd,”

  En wie moet er dan wel over fundamentele vraagstukken beslissen? De doden? De nog niet geborenen?

  Ik heb het altijd al gezegd. De elitaire Van Baar is tegen democratie. Het plebs dat zomaar beslist over fundamentele vraagstukken. Van Baar gruwt ervan. 

 5. Johan T

  Alle besluiten worden genomen door de mensen die er zijn. Dus de opmerking “omdat een fundamenteel vraagstuk aan de nukken van een enkele generatie (de huidig levende) werd voorgelegd”, is weliswaar correct, maar nauwelijks relevant. De inlijving van Schotland gebeurde ook door de generatie die toen toevallig leefde.

 6. Lia@DDS

  David Cameron, die niet alleen zijn eigen politieke carrière in de waagschaal stelde”.

  Kan me niet aan de indruk onttrekken dat je Cameron wel ziet zitten….

  Ik nl niet…, helemaal niet! Vind het een slappe stengel en de laatste jaren het Engelse volk ook.

  En ja, ik wil een heel volk over één kam scheren.

  Vanavond ook nog op de achtergrond iets zitten volgen over de “Pauw” met een stelletje “Van-alles-wat” op een zeiltocht vakantie. (Ned1)

  Wát een verschikkelijk gezeik weer over zwarte Piet en over het begrijpelijke verzoek vd de Horeca baas die de ploeg verzocht het privé terrein te verlaten, ik denk voornamelijk door de biddende moslim, in vol Islam ornaat.

  Hij gaat maar prive bidden. Desnoods voor de WC pot in het afgezonderde hokje!

  En als we dat toe moeten laten dan ga ik overal op publiek terrein met een glas vol bier lopen!!! En dan natuurlijk voornamelijk in de buurt van zulke vlaggezwaaiers van een cultuur waar ik niks tegen heb, maar wel het ideologisch/religieus gebeuren!

 7. Marinus1984

  Van Baar is een status quo conservatief. Je kan beter niks veranderen, tenzij het echt niet anders kan. 

  Maar ik geloof niet in business as usual. Het Verenigd Koninkrijk is een zeer divers land, dat zeer centraal vanuit Londen bestuurd wordt. Dat bestuur is ook vaak zeer eenzijdig, want coalitieregeringen zijn zeldzaam. Dat is democratisch gezien geen houdbare situatie. De 45% yes-stemmers hebben dit onderstreept. Bij business as usual valt het land alsnog uit elkaar.

  Cameron moet dus wel decentraliseren, maar niet teveel, want dan valt het land ook uit elkaar. Geen makkelijke opgave. Één voordeel: zowel Cameron als Salmond hebben zich voorbeeldig democratisch gedragen. Dat geeft hoop op een vreedzame ontwikkeling, in welke richting dan ook. Voor Spanje ziet het er veel zorgelijker uit.

 8. Lieftinck fan

  Cameron is een gokker, en deze gok heeft goed uitgepakt.

   

  Het betekent dat alle aspiraties, door dit referendum, voor minimaal 30 jaar de kop zijn ingedrukt. En hij kwam ook op het juiste moment. Een paar jaar later zou de kans groter zijn op een meerderheid voor afscheiding.

   

  Cameron heeft via deze gok het pleit definitief beslecht, en door van het VK een meer federatieve bestuur te maken, heeft hij tevens de toekomst verzekerd door de seperatisten alle wind uit de zeilen te nemen.

   

  Engeland komt in rustiger vaarwater. En als het EU referendum ook in een nee eindigt, wat ik niet hoop, kan Drik Jan helemaal opgelucht ademhalen en mag hij Cameron op zijn blote knietjes bedanken. Maar dat zal denk ik niet gebeuren, tenzij Cameron de briljante EU-strateeg is die een magistrale politieke antenne heeft.

   

  Ik vraag mij af of een federatie tussen Nederland, België en Luxemburg wellicht een aantrekkelijk alternatief is voor de huidige EU, voor ons 3 landen. Wellicht ook met een benel-munt. Een brood, 5 benel a.u.b., klinkt leuk. Maar zal wel fanatasie blijven.  De Benelux was ook al geen succes, doordat hun aspiraties gekaapt werden door de EEG. Het vervolg is bekend, helaas.

   

   

 9. brabantman

  Langzaam komt bovendrijven dat er toch wel op vrij grote schaal met uitgebrachte stemmen gerommeld is. Liijkt wel op de gemeenteraad verkiezingen in Den Haag. Bevalt het de heren niet, dan moet het simpel weg een beetje aangepast worden.

  http://aanirfan.blogspot.co.uk/2014/09/vote-fraud-in-scottish-referendum.html

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.