Poetin is gevaarlijker dan ISIS

Twee opmerkelijke dissidente geluiden: in Moskou was gisteren een demonstratie waarin Vladimir Poetin werd opgeroepen zijn intimidatiepolitiek tegenover Oekraïne te staken, en vandaag stond in de kranten een verklaring van de naar Amerika uitgeweken Turkse moslimleider Fethullah Gülen waarin hij afstand neemt van de wreedheden die de jihadisten van ISIS in naam van Allah begaan.

De oproep van Gülen, een tegenstander van Recep Tayyip Erdogan, is opmerkelijk omdat hij zich zo demonstratief voor een westers publiek distantieert van ISIS en zijn sympathie uitspreekt voor de onthoofde journalisten James Foley en Steven Sotloff en de Britse hulpverlener David Haines. Daarbij bidt hij voor de vrijlating van gegijzelden. Gülen is bij mijn weten de eerste vooraanstaande moslimgeestelijke die dit doet. Alleen: op zijn officiële website staat de oproep niet. Het laatste bericht is daar het aanbieden van een condoleance na het overlijden van Nelson Mandela. De afwijzing van ISIS lijkt dus meer voor het Westen bestemd dan voor de eigen aanhang, de dubbele tong waarmee de moslimwereld wel vaker spreekt.

Daar staat tegenover dat Gülen een geduchte concurrent is voor Erdogan en vorig jaar bij rellen rond het Gezi-park in Istanbul een massa-aanhang op de been wist te brengen. Turkije is heel wat minder gelijkgeschakeld dan Rusland en nog steeds een belangrijk NAVO-bondgenoot. Het Westen heeft ondanks de fratsen van Erdogan nog steeds een stem in Ankara, wat je van Moskou niet kunt zeggen. ISIS is bovendien in de eerste plaats een bedreiging voor de moslimwereld zelf. Turkije heeft in het grensgebied met Syrië, waar zich tienduizenden vluchtelingen ophopen, dagelijks last van dit monster en zal er nu ook echt iets tegen moeten doen. Daarom hoeft het Westen niet voorop te gaan in de strijd tegen ISIS, het kan de furie in de regio zelf laten uitrazen en zich beperken tot luchtaanvallen. Weliswaar kunnen teruggekeerde jihadisten uit Irak en Syrië aanslagen plegen in Europa, maar een strategische dreiging voor het Westen is dat niet.

Dat ligt anders voor het optreden van Poetin. De ‘sterke man’ van Rusland staat erom bekend dat hij journalisten opsluit en niet zachtzinnig met zijn politieke tegenstanders omspringt. Hoewel Poetin daarin overeenkomt met Erdogan, die er eenzelfde autoritaire leiderschapsstijl op nahoudt, is demonstreren in Moskou riskanter dan in Istanbul of Ankara. De totalitaire erfenis is in Rusland groter dan die in Turkije. In Turkije is vaak gespeculeerd over de deep state die in de vorm van de Nationale Veiligheidsraad aan de macht zou zijn, maar onder Erdogan zijn de verhoudingen veranderd. In Rusland is het veiligheidsapparaat met oud-KGB’er Poetin in het Kremlin nog steeds aan de macht, al zijn de donkerste dagen van de Sovjet-Unie voorbij. Anders had gisteren niemand in Moskou de straat op durven gaan. Het protest in de Russische hoofdstad was kleiner dan gehoopt, maar laat ook zien dat niet alle Russen zich laten inpakken door de nationalistische stemmingmakerij die in Rusland hoogtij viert. Poetin werd zelfs opgeroepen om op te houden met liegen. Dat zal de Russische president niet gaan doen, maar de glasharde leugens die het Kremlin sinds een jaar verkondigt, zijn wel degelijk ook een gevaar voor het Westen, dat er niet goed raad mee weet.

Veel mensen in West-Europa staren zich blind op de spectaculaire territoriale opmars van de IS in het stroomgebied van de Eufraat en de Tigris. Dat spreekt vanwege alle gewelddadigheid ook veel meer tot de verbeelding van de hier levende moslims. Europese islamcritici hopen bovendien nog steeds op een bondgenootschap met Rusland tegen de jihad. Zij zien in Poetin een sterke leider die voorop kan gaan als ‘verdediger van de christelijke beschaving’. Vergeleken met macho Poetin ogen de westerse leiders inderdaad nogal timide. Maar mijns inziens wijst niets erop dat Poetin deze rol ook serieus speelt en dat hij gemeenschappelijk met het Westen tegen de jihadisten wil optrekken. Integendeel, het laatste jaar hebben we een Poetin gezien die zich tegen het Westen richt en met zijn schaamteloze leugens zo veel mogelijk verdeeldheid wil zaaien. Hij is er steeds op uit om westerse instituties als de NAVO en de EU maximaal in diskrediet te brengen. Elke redenering die door het Westen wordt aangevoerd draait hij om, overal waar het vuurtje kan worden opgestookt doet hij dat. Zo was het Kremlin zelfs voor de Schotse onafhankelijkheid. Waar het democratische karakter van het referendum na afloop in de westerse media werd geprezen, was er volgens Moskou – dat er in maart op de Krim in rap tempo een volksraadpleging doorheen had gedrukt om de eigen annexatie te legitimeren – juist sprake van ‘onregelmatigheden’. En het (Nederlandse) rapport over de ramp met de MH-17 werd als ontoereikend gehekeld. Het onderzoek zou partijdig zijn en gebruikt worden om een vuil spel tegen Rusland te spelen.

Enerzijds zijn de leugens van Moskou zeer doorzichtig. De westerse regeringen trappen er niet in. Anderzijds speelt het Kremlin wel handig in op allerlei onvrede die onder de Europese bevolkingen over de eigen regeerders bestaat. Poetin doet het voorkomen dat Rusland geen geweld gebruikt, maar dat dit komt van het Oekraïense leger en ‘de fascisten in  Kiev’, een propagandaverhaal dat als het maar vaak genoeg herhaald wordt een eigen geloofwaardigheid krijgt. Daarbij komt dat het geweldgebruik in Oost-Oekraïne van een andere (lagere) orde lijkt dan in het Midden-Oosten, waar westerse mogendheden (inclusief Israël) luchtbombardementen uitvoeren en veel meer zichtbare ellende heerst. Poetin is er een meester in steeds weer op de hypocrisie van het Westen te wijzen. Daarmee praat hij zijn eigen leugens goed of zegt hij dat het Westen ook liegt. Dat werkt niet alleen in Rusland zelf, maar ook binnen de westerse publieke opinie, waar de heilige oorlog van de moslimstrijders veel meer angst en afschuw wekt. Zo lijkt Poetin de enige die klare wijn schenkt en niet met dubbele tong spreekt.

Het verontrustende van Poetin is dat hij gewoon door blijft liegen. De Sovjet-Unie stond vroeger ook om haar leugens en propaganda bekend, maar die zaten opgesloten in de communistische ideologie. Moskou deed zijn best om zuiver in de leer te zijn en wrong zich daarvoor in de meest idiote bochten. Maar het Rusland van Poetin liegt om te liegen en schaamt zich daar niet voor, in de wetenschap dat dit verwarring zaait en westerse leiders er niet van terug hebben. Moskou speelt steeds de vermoorde onschuld, terwijl heel duidelijk is dat het verre van onschuldig is. Vervolgens vraagt Poetin om westerse bewijzen en beweert hij doodleuk al tegenbewijzen in huis te hebben die hij niet laat zien. Wat hieruit duidelijk zou moeten zijn, maar blijkbaar voor velen nog niet duidelijk is, is de totale onbetrouwbaarheid van het Kremlin, dat zichzelf in cynisme overtreft. Met de Poetin van vandaag zijn geen deals meer te sluiten, nu niet en in de toekomst ook niet meer. Dat sluit een gemeenschappelijk optrekken tussen Rusland en het Westen tegenover de moslimterreur uit, waarmee het bewind van Poetin de grootste strategische uitdager van het Westen is geworden. Veel gevaarlijker en doortrapter dan de fantasten van ISIS, die door hun redeloze geweld uiteindelijk vooral zichzelf nekken. Zij hebben ook niet de macht van een echte staat. Poetin – kil, berekenend, wraakzuchtig – wel.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

52 reacties

 1. CDlogo

  Nou DJ proficiat heur, wat mij betreft heeft u de eenzijdigheidstrofee met straatlengtes voorsprong op de concurrentie gewonnen….over de feitenloos geneuzel trofee twijfel ik nog…maar behoor je zeker tot een van de grote kanshebbers.

 2. Lieftinck fan

  Het interessante is dat de mainstream politicus en media Poetin voorstellen als de gewiekste kwaaie pier maar dat een grote minderheid deze boodschap naast zich neerlegt en Poetin zelfs waardeert. Zie alle reaguurders berichten in alle kranten.

   

  Voor een deel komt dat omdat de kritische burger niet zomaar alles voor zoete koek slikt, zelfs al probeert de media de lezer te overtuigen met chocolade letters, maar voor een ander deel doordat de EU en de politici deze beweging aan zichzelf te danken hebben, door iets te enthousiast en Poetin prikkelend de Oekraïne te omarmen, terwijl bij de hereniging van Oost en West Duitsland nog zo afgesproken was dat de EU en de NAVO zich terughouden zou opstellen bij het werven van nieuwe staten. Zoals Farage het zegt, als je Poetin prikt moet je ook niet verbaasd zijn als hij terugslaat.

   

  Dan is er ook nog dat gekke geheimhoudingsverdrag met Oekraïne, over de MH17 ramp, waarbij de suggestie gewekt wordt dat het westen iets te verbergen heeft, terwijl Rutte zei: De onderste steen komt boven.

   

  Ik durf er een bloody merry op te zetten dat over 2 jaar iedereen de crisis in de Oekraïne vergeten is maar wij nog steeds kampen, en tot in vele lengte van jaren nog zullen kampen, met het moslim terrorisme, en dat terwijl wij decennia tot vervelens toe te horen hebben gekregen dat immigratie alleen maar verrijkingen voortbrengen.

   

  Het feit dat de lezer niet zo makkelijk te besturen is als vroeger, brengt inderdaad wat irritatie aan de oppervlakte bij bijvoorbeeld diegene die oprecht menen dat Poetin een groot gevaar is.

 3. joga

  Bij het zien van de naam van Baar ben ik in een vroeg stadium al afgehaakt voor Jalta. Ik heb hier alleen maar de commentaren gelezen en vastgesteld, dat ik niet de enige ben.

  Helaas moet ik de initiatiefnemers dus  nu al condoleren met hun initiatief, waar ik in eerste instantie hoge verwachtingen van had, maar is verworden tot een verzameling policolor/vvd columnisten muv A.Nanninga, die mij nog geen dubbeltje per maand waard zijn. Gemiste kans dus. Ga in het vervolg maar kiezen uit een door de lezers /reaguurders voorgedragen selectie, dan acht ik de kans op succes vele malen hoger. Eerste regel van Marketing: Doelgroep bepalen en verkopen wat de klant wil.

   

 4. HarryS

  Niet te bevatten dat iemand zo’n artikel kan schrijven zonder zich te schamen voor het totaal ontbreken van enig bewijs.

   

 5. Phoenix

  En nou gaan er straks nog mensen betalen om dit soort stukjes te mogen lezen, dat is werkelijk komisch…

 6. Pierre Lebon

  Alleen Nanninga en Baudet vind ik al € 7 p/mnd waard. De textuele aanleunwoning van van Baar negeer ik straal.

 7. Pimsch

  Het tegenovergestelde van de waarheid trekt veel bekijks en lokt veel reacties uit. Zo is Dirk-Jan van Baar. Zo is zijn methode. Hij lijkt wel een winkelier die adverteert met 1 halen 2 betalen. Wedden dat daar mensen op af komen. Goed gedaan zeg. Hoe meer kijkers en reaguurders op DDS hoe meer reclameinkomsten. Althans voor heel even. Daarna komt niemand meer.

   

 8. Vinque

  Ik vind dat je te ver gaat om Putin te vergelijken of erger te vinden dan Isis. Zo ben je net een protestant die in 1944 om een schisma roept. De hele anti Putin politiek heeft zowel in Europa als in de USA voor een tweedeling binnen ‘ rechts’ gezorgd. Als Churchill dat in 1942 mbt Stalin had gedaan hadden ze hem in een gekkenhuis gestopt. Als historicus moet je toch beseffen dat beschavingen verdwijnen door cruciale fouten en de neiging van de mens om eigen geopolitiek belang boven algemeen belang te stellen. Er staat teveel op het spel om voorgoed de Russen af te schrijven. Want zo verlies je de goodwill van bijna geheel Latijns Amerika maar ook bijvoorbeeld Van India. Kortzichtig als een piranha in een kom. Die net zijn komgenootje opvrat en later op de dag dag beseft, nu heb ik niks meer te….lees eens wat van Pat Buchanan, een conservatief. In plaats van al die neocon maniakken.

 9. Makker

  Ik blader zo even door de reacties heen en het eerste wat mij te binnen schiet is dat er hier blijkbaar een kliek van mensen zit die nog het beste met de islam te vergelijken zijn.

  – Zo troeven ze elkaar af wie het zuiverst in de leer is,
  – een tegengeluid wordt niet getolereerd, maar eger is nog dat de zender
  direct allerlei verwensingen naar zijn kop krijgt geslingerd.
  – de intonatie is standaard boosaardig, luchtigheid lijkt verboden
  – zo flexibel als een loden deur
  – dreigen met represailles (ik word geen lid van Jalta)
  – excommunicatie

  En natuurlijk geen enkel mededogen voor een afwijkende mening….

  vraah me af waarom de mensen in kwestie geen eigen website openen, kunnen ze elkaar de hele dag napraten en zich laven in hun eigen gelijK

  Bah!

 10. Breinbrouwsels

  Beste van Baar,

  Poetin sluit die ophitsers op die een eigen agenda en die van hun vriendjes leuker vinden dan dat waar ze zich geheel vals vlaggend journalist voor durven noemen. Wolven vermomd als schapen (sorrie, wolven), worden daar geheel terecht in de kerker gegooid. Als-ie verstandig is flikkert Poetin ook de sleutel nog even weg. Moesten ze hier in dit land waar het sterft van dat soort 5e kolonnes ook eens gaan doen. Of beter nog; naar Rottummerplaat die hele handel voor gratis zwemles.

 11. Molenaer

  U wijst naar de splinter in het oog van uw buurman, terwijl u de balk in uw eigen oog niet ziet.

 12. M.a.r.c.

  Wat een wanstaltig artikel.

   

  In de laatste alinea heeft u het over bewijzen. Waar zijn uw bewijzen die de aantijgingen onderschrijven die u in de voorgaande alinea’s doet? Loos geschreeuw. Walgelijk.

 13. chris2

  Zwak, zwakker, zwakst. Wat een aaneenrijging van niet hard gemaakte meningen. Overigens liep het met die demonstraties in Turkije wel anders dan nu in Moskou. En wat de opmerkingen over de verkiezingen in Schotland betreft, daar heeft Poetin zeker een punt als hij wijst op de rol van de media die het democratisch proces te zeer beinvloeden. (Zou zomaar ook voor NL en de media kunnen gelden). En dan, wie zo’n titel boven zijn stukkie zet is de weg kwijt en niet zo’n beetje ook. Nee erger, het is inderdaad walgelijk… En voor het gemak ook maar even de aanleiding tot ‘het gedoe’ in Oekraine vergeten.

  Geen beginnen aan om hierop te reageren.

  Verder, prima anti relame voor Jalta.

 14. reageerbuis

  Bij het lezen van de titel had ik al gegeten en gedronken. Toen wist ik genoeg.

 15. cmsuijkerbuijk

  Jaja, dat wordt smullen bij Jalta met zulke opiniestukken! (Bwoehahaha!)

 16. Kokkie

  Ik vrees dat Poetin volledig verkeerd ingeschat wordt, met mogelijk rampzalige gevolgen, omdat het Westen zich volledig verkeerd insteld op de Islam problematiek, iets wat in Rusland aanzienlijk beter begrepen wordt. Er zou open communicatie met Rusland moeten zijn, dat een potentiele bondgenoot is in de strijd tegen Isis:

   

  Farage waarschuwt ons allermaal:

   

  https://www.youtube.com/watch?v=9uNsXEu8ljM

   

  Nigel Farage: Stop playing wargames with Putin’

 17. fredvdB

  Dus Poetin liegt en het conflict in het oosten van de Oekraine lijkt klein, maar is het miniscuul zichtbare topje van een ondermaanse apocolyptische ijsberg die deze ijskoude rus trefzeker op gewetenloze wijze op onze naieve westerllingen afstuurt…

  En Isis, en de rest van die radicalen, die inmiddels al deccenia over de hele wereld een puinhoop stichten, zijn ongevaarlijke kanjers waar je graag een glas mee heft, want deze goudeerlijke kameraden met hun leuze “Ave Allah, morituri te salutant” zijn in hun zelfvernietigende oprechtheid ook wel een beetje te bewonderen…

  Samenvattende hetgeen Dirk Jan ons in de komende tijd gaat voorschotelen.

   

  Ben benieuwd hoe de karakterontwikkeling verder gaat in de wereld van Dirk Jan. Misschien blijkt de echte naam van Putin wel Aaron Levi Putin Cohen te zijn en is hij de hoofdpersoon achter het internationale Joodse complot die al sinds Allah zich kan heugen de wereldheerschappij wenst? Het blijft spannend met DirkJan Ludlum. 


   

 18. tipo

  Is dit de Speld ofzo?

 19. Twan 21

  Het verontrustende van Poetin is dat hij gewoon door blijft liegen.

  —-

  Waarom wordt het Poetin zo aangerekend dat hij liegt? Nederlandse politici doen niet anders.

   

  Zodra Rutte zijn mond open doen, begint zijn neus te groeien.

   

  Om lid te kunnen worden van het CDA moet je kunnen aantonen dat liegen en verdraaien in je DNA zit.

   

  Pechtold leeft in zijn eigen wereld met z’n eigen feiten. Waarom vinden we liegen van Nederlandse politici minder erg dan het liegen van Poetin?

   

  En ja. Ik zou ook al lang het geld over hebben gemaakt als Van Baar geen onderdeel van die club was.

 20. Lia@DDS

  Laat je nakijken, Makker.

  Nu ben je zeker “boos, flexibel als een loden deur, intolerant” en ga je een eigen suite beginnen? 

  Wat een nonsens, jongen. 

  Mvg.

 21. De man uut Limburg

  Wat mij nu weer zo verbaasd in het stuk van van Baar is dat hij schrijft

  “Anders had gisteren niemand in Moskou de straat op durven gaan. Het protest in de Russische hoofdstad was kleiner dan gehoopt, maar laat ook zien dat niet alle Russen zich laten inpakken door de nationalistische stemmingmakerij die in Rusland hoogtij viert. Poetin werd zelfs opgeroepen om op te houden met liegen.”

  Van Baar is dus hartstikke enthousiast dat Russen de straat op gaan en laten zien dat ze het zat zijn.

  MAAR in Nederland heb je een partij met een aanhang slingerend tussen de 15 en 35 zetels en de leider daarvan heeft Nederland al jarenlang gewaarschuwd voor moslimgeweld etc. Die partij vertegenwoordigt dus 1-2 miljoen mensen minimaal in Nederland. En die partij wordt verketterd, ook heel erg sterk door van Baar.

  Vreemd toch, eerst de loftrompet luiden over de Russen en je eigen mensen in je eigen land verketteren als zij in feite hetzelfde doen.

 22. Lia@DDS

  Laat je Door van Baar nou niet tegen houden. 

  Wanneer hij Door je straat zou lopen, ga je dan verhuizen? 

 23. Twan 21

  @

  Lia@DDS op 23 september, 2014 – 09:07

  Twan nieuw

  Laat je Door van Baar nou niet tegen houden. 

  Wanneer hij Door je straat zou lopen, ga je dan verhuizen? 

  ——

   

  Ik zou niet meer kunnen verhuizen. De wijk is naar de kloten en de vastgoedprijzen dalen en ik zou met een schuld achterblijven.

 24. Johanna

   Dictators  willen dat  de Russen  hun  politieke systeem  gaan  bezingen.  Deze tirannen  geven    de voorkeur  aan  multimiljardairs die  stelen als de raven zoals Chodorkovki’s. Stonden volledig  achter  de  ISIS Tsjetsjenen. De Nederlandse “Vrije” Pers is vrij maar  VS deelt de lakens uit. ISIS wordt bewapend door de  VS.  Volgens  Dirk Jan van Baar is “Poetin gevaarlijker dan ISIS”.  Daarom bewapend Obama ISIS.

  Resutaat: Hoessein-Kaddadafi-Mubarak vervolgens Assad. RESULTAAT?

 25. Robert Lemm

  De toekomst van Europa ligt bij Rusland, niet bij Amerika. Nietzsche dixit

 26. dorotheus

  zowel Poetin als IS zijn op hun eigen wijze zeer gevaarlijk. Lood om oud ijzer.

 27. KeesvanD

  Neen, zowel EU als Poetin en IS zijn op hun eigen wijze zeer gevaarlijk.

 28. Two Ravens Black Kettle

  We zouden moeten samenwerken met de seculiere vredeshavik Assad en onze ondeugende bondgenoot Poetin in de existentiële strijd tegen het islamitische terrorisme (wat overigens niks met de islam te maken heeft)

 29. Leucosia Teles

  Liever een Rus in de tuin, als een moslim in de keuken…

 30. Beukman

   

  Wat een sektarisch ge-emmer weer over de bijdrage van Van Baar. Mensen hierboven zeggen geen abo op Jalta te gaan nemen vanwege zijn toekomstige bijdragen. Best eng. Het is heel gezond om regelmatig te worden geconfronteerd met stukjes waar je het niet mee eens bent. Ook is het normaal om artikelen van bepaalde schrijvers die je niet liggen gewoon over te slaan.

  Dus wat is nou helemaal het probleem? Als je de stukjes van Van Baar niet te pruimen vindt, sla ze dan gewoon over, in plaats van ze te gebruiken als smoes om geen abonnement op Jalta te nemen.

 31. V.K.

  @Beukman,

   

  Ben het helemaal met je eens, niets aan toe te voegen.

 32. mart

  Van BAAR kan mijn rug op, deze figuur is kwaadaardig,altijd  Putin bachen, e laatst ook mijn mooie land Brasil onder de bananen republieken rekenen.

 33. Beukman

   

  “Van BAAR kan mijn rug op,”

  Dat mocht je willen.

  “deze figuur is kwaadaardig,altijd  Putin bachen,”

  Foei! Iets onaardigs zeggen over mijnheer Poetin. En dat nog wel op een forum dat door de heer Poetin zelf is goedgekeurd.

   “De laatst ook mijn mooie land Brasil onder de bananen republieken rekenen.”

  Dat lijkt me inderdaad wat achterhaald.

 34. Non mi rabbio

  Het is interessant en leerzaam om een andere opinie te lezen dan die van jezelf. Als op DDS telkenmale stukjes zouden verschijnen die jouw mening ondrrstreept, wordt dat op den duur vervelend. Een tegengestelde mening is zoals gezegd interessant en de diverse reacties zoals hierboven, amusant. Dus beste medereageerders, neem een abo op Jakta, wie weet welke pareltjes wij nog zullen lezen.

 35. Non mi rabbio

  Het is interessant en leerzaam om een andere opinie te lezen dan die van jezelf. Als op DDS telkenmale stukjes zouden verschijnen die jouw mening ondrrstreept, wordt dat op den duur vervelend. Een tegengestelde mening is zoals gezegd interessant en de diverse reacties zoals hierboven, amusant. Dus beste medereageerders, neem een abo op Jakta, wie weet welke pareltjes wij nog zullen lezen.

 36. kees rudolf

  Dus Poetin valt wel mee? Dus Poetin liegt helemaal niet? Reacties hierboven even doorgenomen. Herinner me uit de jaren ’60 nog wel hoe lezers van het communistische dagblad “De Waarheid” veel waarheidsgehalte meenden te bespeuren in de klinkklare leugens van de sowjet-propaganda. En nu zijn er hier dus een stuk of wat reageerders die zich opwinden als geschreven wordt dat Poetin liegt. De man die zulks schrijft wordt verketterd. Maar wat lezen deze lieden allemaal? “De Waarheid” kan het niet zijn, want dat blad bestaat niet meer, en het zijn, voor zover ik het begrijp, ook geen communisten of ex-communisten. ’t Kan verkeren…

 37. Henk

  Wanneer verschijnt het laatste stuk van Van Baar op DDS? Ik kijk er nu al naar uit.

 38. dat zeg ik toch

  Voor mij ook een reden geen lid te worden van Jalta. Ik heb niks tegen andere meningen maar DJVB schijnt per definitie tegen het gezonde verstand te zijn, zijn mening niet te onderbouwen en andersdenkenden de flexibiliteit van een loden deur te verwijten. Een beetje zoals Engelbart en V d Galien ook doen. 

   

  Op DDS heb ik er geen bezwaar tegen (dan lees je het toch niet?) maar op een platform waar ik voor moet betalen zou ik toch graag een inhoudelijke discussie voeren. Ongefundeerd provoceren kan overal wel.

 39. Johanna

  Tussen wie wil  christen Dirk Jan van Baar leven,  tussen   Poetin  en  aanhangers of tussen zijn voorliefde  ISIS en aanhangers? Dan moet hij nog een keer herhalen wie de gevaarlijkste is.  Zou degenen die als enig middel alles platbombarderen  met duizenden doden en in grote chaos achterlatend niet de gevaarlijkste zijn?

 40. Twan 21

  @Leucosia Teles op 23 september, 2014 – 10:16

  Liever een Rus in de tuin, nieuw

  Liever een Rus in de tuin, als een moslim in de keuken…

  ———-

  Ze moeten vooral van je keukenmessen afblijven.

 41. Rationa

  Ook al is Poetin nog zo’n grote boef en leugenaar, hij past helemaal in het plaatje van de oude Sovjet-Unie. Hij vormt geen acute bedreiging en zal zeker geen ambities hebben om  met zijn legers naar West-Europa op te trekken.

   

  ISIS (en aanverwante islamitische terreurorganisaties) daarentegen vormt wel degelijk een bedreiging, want streeft niet alleen naar een wereldwijd kalifaat, maar brengt dat ook dagelijks in praktijk, door al dood en verderf zaaiend haar territorium flink uit te breiden. En last but not least, ISIS c.s. heeft talrijke fanatieke volgelingen over de hele wereld, zoals we bijv. ook in Den Haag mochten aanschouwen! Nu deze gevaarlijke idioten worden opgeroepen, de terreurdaden in het Westen te kopiëren, is het ws. een kwestie van tijd, voordat ook hier de eerste koppen letterlijk gaan rollen.

  Islam is altijd uit op het creëren van chaos en daarvoor is terreur een van haar belangrijkste wapens. Op dergelijke wijze is men in staat om zelfs stabiele landen te ontwrichten en zo haar eigen macht te vestigen!

  Nederland is tot op het bot verdeeld, waar het de islam betreft: naieve wegkijkers en goedpraters contra realisten. Aangezien onze bestuurders vooral tot de eerste groep behoren en weigeren daadkrachtig in te grijpen om onze veiligheid te garanderen, ziet het er m.i. somber voor ons uit.

   

 42. rekaba

  “Het laatste bericht is daar het aanbieden van een condoleance na het overlijden van Nelson Mandela.”

   

  Nu is het laatste bericht op die website die advertentie in de volkskant.

 43. locke

  Die opgevoerde beveiliging van het EU parlement is omdat Poetin en ISIS zitten  te loeren op de Nobelprijs voor de vrede.

 44. Joep

  Liever tien Poetins in mijn tuin dan één muzelman….

   

  Ik denk dat onze excuus-socialist eens een paar weken naar Noord-Irak moet gaan. Op werkbezoek zogezegd.

   

  Héél verhelderend. Kan hij zijn geliefde muzelmannen volop in aktie zien om de wereld te “verrijken”.

  Nu in het Midden-Oosten, later deze eeuw in Nederland.

 45. Marinus1984

  Rusland en het Westen zijn concurrenten om macht en hebben daarom tegenstrijdige belangen. Het is ook logisch dat concurrenten elkaar wantrouwen. Een ideologische strijd tussen Rusland en het Westen zie ik niet en een echte oorlog zal ook niet gebeuren. 

  De radicale islam (waaronder IS) voert een ideologische strijd tegen het Westen. Daarbij kunnen ze gebruik maken van radicale moslims die hier wonen. Dit vraagt een veel existentieler antwoord van het Westen dan een potje armpje drukken met Moskou. 

  Verder heeft DJvB wel een punt over Poetin. Lees dit bijvoorbeeld: http://nos.nl/artikel/701689-moskou-veroordeelt-aanval-vs.html 

 46. V.K.

  -Dat hek wat onlangs rondom het huis van Timmermans is gezet is er niet gezet om Russen buiten de deur te houden.

   

  Eveneens geldt dit voor de opgevoerde beveiliging van het EU parlement.

 47. louis-portugal

  Als Obama de nieuwe status quo schijnt te gaan accepteren, nl een bufferzone, meer autonomiteit voor de Donbass en geen wapentuig voor Kiew enz, waardoor de vijandigheden door Kiew ingedamd worden, kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat hij ISIS zeer veel gevaarlijker vind dan Putin.

  Rusland vraagt de bewijzen van het neerschieten van MH 17 aan Amerika want die stonden meteen klaar met het beschuldigen van Putin.

  Voor mij is dit artikel dat ik bijna per ongeluk gelezen heb weer een voorbeeld van de ellende die jij bij elkaar gefantaseerd krijgt.

 48. Lia@DDS

  We hoeven het helemaal niet met iedereen eens te zijn!!

  Houdt ons wakker en scherp. ….

  Mvg. En het wordt steeds leuker met steeds meer oudgedienden! 

 49. locke

  Wat een meuk, deze bullshit is het laatste wat gelezen is van deze fantast. Hij kan beter bij een puzzelblad gaan werken.

   

 50. Oet_Grunnen

  Dat wordt dus voorlopig géén abonnement op Jalta.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.