Gevangenissen zijn nog steeds staatshotels

Geen categorieokt 06 2014, 15:00
Je kunt in Nederland beter in een gevangenis zitten dan in een verzorgingstehuis.
Het gevangenisleven zwaar? Helemaal niet. Niet in Nederland althans. Hier zitten criminelen niet weg te kwijnen in een donkere koude cel op water en brood (zoals het hoort), maar hebben ze allemaal hun eigen kamertje met een televisietje en allerlei spulletjes die ze mogen uitstallen op de plankjes die daar hangen. O ja, en criminelen mogen 500 euro per maand op hun rekening gestort krijgen om dingen te kunnen kopen en te 'regelen' binnen de bajes.
Ja, dat leest u goed. 500 euro. Ik wist niet dat het zoveel was. Door dat voor gevangenen enorme bedrag ontstaan er massaal ruzies en wordt er flink gechanteerd in de gevangenissen. Wie 'buiten' een netwerk heeft en zorgt dat dat netwerk iedere maand 500 euro op de rekening stort, krijgt automatisch meer macht binnen de gevangenismuren. CDA-Kamerlid Peter Oskam wil dat het stopt.
De CDA'er zegt onder andere in De Telegraaf en op de eigen site:

"Geld wordt een middel om vrienden en vijanden mee te maken. Zo'n chantagemiddel wil je niet in de gevangenis. Hells Angels hebben bijvoorbeeld fondsen om aan maten die in de bak zijn beland, elke maand vijfhonderd euro over te kunnen maken. Daardoor kunnen ze een enorme machtspositie in de bajes krijgen."

Gelukkig gaat het binnenkort veranderen:

De christendemocraat dient woensdag een plan in om dat 'zakgeld' te verminderen, waar een Kamermeerderheid van VVD, SP en PVV positief over is. Gevangenen zouden maximaal 100 euro per maand mogen krijgen in een gesloten inrichting en 250 euro in een half gesloten inrichting.

Zie ik daar een nieuwe coalitie van CDA, VVD, SP en PVV ontstaan? Wie weet. De VVD wil trouwens nog een stapje verder gaan. Als het aan VVD-Kamerlid Ard van der Steur ligt, kunnen gevangenen in de toekomst alleen nog wat zakgeld krijgen door te gaan werken in de gevangenis. Dat lijkt me sowieso terecht. Wie meer luxe in de gevangenis wil zoals tijdschriften, snacks etc., moet er maar keihard voor gaan werken.
Nederlandse gevangenissen zijn na al die jaren helaas nog steeds staatshotels. De Nederlandse gevangenissen moeten flink worden versoberd. Dat scheelt niet alleen geld, het betekent ook dat straffen echt worden ervaren als straffen en niet als een gratis vakantie. Criminelen verdienen het niet om te worden behandeld als prinsjes.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten