Guus ga naar huus!

Geen categorieokt 14 2014, 8:00
Na de zoveelste nederlaag is het tijd voor Guus Hiddink om met pensioen te gaan.
De oude topmanager (een echte trainer noem ik hem niet; hij brengt voetballers op strategisch en tactisch niveau bijzonder weinig bij) Guus Hiddink blijkt niet in staat te zijn om het Nederlandse elftal aan het voetballen te krijgen. Onder zijn leiding heeft Oranje nu vier wedstrijden gespeeld, waarvan het er maar liefst drie verloor. Ook gisteren ging het mis: na een lamlendige wedstrijd waarin Nederland weliswaar veruit het meeste balbezit had maar daar niets mee deed, kon IJsland drie punten bijschrijven. Het gevolg: Nederland staat derde in de groep met drie punten na drie wedstrijden. Het gat met IJsland en Tsjechië (de nummers één en twee) bedraagt maar liefst zes punten.
Na zo'n wanprestatie te hebben geleverd met de nummer drie van de wereld zou iedere bondscoach zich afvragen of het misschien aan hem ligt. Helaas, Guus de Grote denkt daar net een beetje anders over. Dit zei hij gisteren na de wedstrijd tegen Jack van Gelder, van de NOS:

'Of ik hier over een maand nog zit? Natuurlijk. Maar we gaan de komende tijd in alle rust wel alles en iedereen analyseren', zei Hiddink.

Daarbij gaf hij aan dat bepaalde spelers waarschijnlijk niet meer worden opgeroepen bij de volgende interland. Je denkt in dat geval met name aan Bruno Martins Indi die gisteren voor de zoveelste keer fout op fout stapelde. Leuk - en terecht dat die spelers uit het nationale elftal wordt gezet als dat inderdaad is wat Hiddink van plan is - maar dat betekent niet dat de bondscoach zijn spelers helemaal de schuld kan geven.
Deze ellende begon met Hiddinks rotsvaste geloof in het 'Nederlandse systeem', te weten 4-3-3. Louis van Gaal liet dit Oranje 5-3-2 spelen tijdens het WK, omdat de verdediging erg zwak was, maar dat vond Hiddink maar niks. Nee, nee, het zou en moest op onze traditionele manier. Vier verdedigers, drie middenvelders, en drie aanvallers.
Buitengewoon frustrerend, maar Hiddink wist het zo mogelijk nog erger te maken. In plaats van spelers die in de fout gingen te straffen beloonde hij ze namelijk door ze gewoon nog een keer op te roepen én ze zelfs een basisplaats te geven. Martins Indi heeft niets te zoeken in het Nederlands elftal. Hij maakt fout na fout, schat vrijwel alle situaties verkeerd in, en verliest de meeste rechtstreekse duels met zijn directe tegenstander. En toch mag hij iedere keer weer aan de wedstrijd beginnen.
Leg dat maar eens uit aan andere Nederlanders zoals, om maar iemand te noemen, Virgil van Dijk, die weliswaar steeds wordt opgeroepen maar de bank alleen maar warm mag houden van de bondscoach, terwijl Indi De Waardeloze de tegenstander gratis doelpunten kado geeft.
Kortom, Hiddink legt de verantwoordelijkheid van de wanprestaties van het nationale elftal neer bij de spelers, maar dat is niet helemaal terecht. Zelf heeft hij er namelijk ook een potje van gemaakt.
Instant update:
Je gelooft het bijna niet, maar volgens De Telegraaf weigerde Hiddink gisteravond tijdens de persconferentie na de wedstrijd hardop te zeggen dat hij er volgende maand gewoon nog zit. Interessant...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten