Heel mooi! De boycot van Rusland werkt

Geen categorieokt 02 2014, 21:00
Inmiddels heeft Poetin allerlei economische sectoren van zijn land al moeten paaien met beloftes van steun. De boycot werkt dus.
Enige tijd geleden is het Westen begonnen met economische boycots van Rusland. Diens agressieve expansionisme en steun aan de moordenaars van 200 Nederlanders aan boord van de MH17 was de steen des aanstoots voor een hele reeks maatregelen die Amerika en Europa nu hebben afgekondigd tegen Moskou. Als Poetin zich niet kan gedragen, dan maar kwaadschiks.
De boycots lijken hun vruchten af te werpen, want vandaag voelde Poetin zich geroepen een poging te wagen allerlei in paniek geraakte industrieën te sussen:

Rusland zal bedrijven die geraakt worden door westerse sancties in verband met het conflict rond Oekraïne, indien nodig financieel bijstaan. Met name banken kunnen rekenen op hulp bij het versterken van hun kapitaal. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin donderdag gezegd.

''De regering is bereid sectoren en bedrijven te ondersteunen die geraakt zijn door ongerechtvaardigde, buitenlandse sancties'', zei Poetin.

Als de sancties vooral symbolisch waren en niks uithaalden, had Poetin niet hoogstpersoonlijk hoeven interveniëren. Dat de president van Rusland dus de behoefte voelt zelf ten tonele te verschijnen betekent dus dat er iets ernstigs gaande is. In dit geval succesvolle sancties tegen Poetin.
Het Westen heeft Poetin dus weten te raken daar waar het het meest pijn doet: de gammele Russische economie. Want de Russische economie is broos. Toen de staatsstructuur van de Sovjet-Unie begin jaren '90 ineenzeeg, volgde de economie niet al te lang daarna. Onder toenmalig president Boris Jeltsin verloor Rusland niet alleen diens communistische veren, maar ook een hele boel welvaart. Aanvankelijk leek zijn opvolger Vladimir Poetin daar verandering in aan te brengen. Koersen stegen, het welvaartsniveau ging langzaam maar zeker omhoog en het pessismisme verdween langzaam.
Maar Rusland is grosso modo nog steeds een arm land, en de economische ontwikkeling van het afgelopen anderhalve decennium is niet robuust genoeg om de klap van een grote boycot te kunnen opvangen. We zien daar nu het resultaat van.
Uiteraard kan Poetin vandaag nog van de sancties af, als hij afziet van z'n landjepik. Maar ja, de man vecht met beren, is zo trots als een pauw en bovendien zo koppig als een ezel. Zonde, want zo gaat de Russische economie gaat nog veel schade ondervinden van de compromisloze opstelling van het Kremlin.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten