Laffe Job Cohen was bang 'racistisch' te worden genoemd

Geen categorieokt 26 2014, 17:00
De oud-burgervader van Amsterdam vindt het nog steeds heel slim dat hij zich als een laf schaap gedroeg na de moord op Theo van Gogh.
Job Cohen vertelt in een interview met het Parool dat hij ont-zet-tend boos was op de AIVD toen hij hoorde dat Mohammed Bouyeri Theo van Gogh niet alleen had vermoord, maar ook dat hij een bekende was van de inlichtingendienst. De stad had daar niets van geweten tot het moment dat Bouyeri daadwerkelijk toesloeg.
Nou leefde ik tien jaar geleden ook al (ja, verrassend, ik weet het) maar het was mij werkelijk nooit opgevallen dat Cohen ook maar iets van boos was. Sterker nog, in plaats van hard uit te halen naar radicalen als Bouyeri herhaalde de Amsterdamse burgemeester toen alleen maar keer op keer dat 'we' moslims niet over één kam mochten scheren, dat het op zich wel meeviel met het radicaal-islamitische geweld, etc. Nooit kreeg ik het gevoel dat hij de bedreiging die deze tak van de islam voor ons vormde (en vormt!) serieus nam.
Daarover zegt Cohen nu het volgende:

"Inderdaad. Alleen kon ik er op dat moment niet veel mee. Er was zo veel onrust in het land. Als ook nog eens bekend zou worden dat het bestuur van Amsterdam en de AIVD problemen met elkaar hadden, was dat olie op het vuur geweest."

En:

"Mijn belangrijkste taak was de rust bewaren. Dat wilde ik die avond ook uitdragen. Ik heb gedurende die dagen veel contact gehad met Ahmed Aboutaleb (destijds PvdA-wethouder in Amsterdam, red.) Hij liet me op een gegeven moment een speech lezen, die hij in een moskee wilde gaan houden. Ik vond hem echt prachtig en kon daar weer op aanhaken. We vulden elkaar goed aan, hij zei dingen die ik niet kon zeggen en andersom."

Aboutaleb zei wat toen gezegd moest worden ("dat mensen die zich tegen onze waarden keren hier niets te zoeken hadden"), maar Cohen had daar het lef niet voor. Zelfs na de moord op Van Gogh was hij namelijk doodsbenauwd om voor racist te worden uitgescholden:

"Moet je je voorstellen dat ik, de witte burgemeester, dat geroepen had... dan zou het 'wij' tegen 'zij' geworden zijn. Doordat Aboutaleb zo'n ferm standpunt innam, kon ik juist zeggen dat we niet alle moslims over één kam mochten scheren. Dat in principe iedereen hier welkom was, binnen de grenzen van de rechtstaat."

Ja, en dat is dus precies waarom iedereen je een softie vond... en vindt, Job. Júíst op dat moment had jij je net zo hard moeten durven uitspreken als Aboutaleb. Het Nederlandse volk wil dat soort zaken al jaren zo niet decennia horen van hun (politieke) leiders, of ze nou blank zijn of niet. Hoe kun je dat in vredesnaam nog steeds niet bevatten?
Het is werkelijk bizar dat Cohen nog steeds niet begrijpt dat hij zich toen veel fermer had moeten uitspreken tegen de Radicale Islam. Die man leert het dus nooit.
Typisch PvdA. Wat een mazzel dat die club het tegenwoordig barslecht doet in de peilingen.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten