Over Timmermans en zuurstofmaskers

Geen categorieokt 09 2014, 13:00
Een ogenschijnlijk onbenullige opmerking bij Pauw over een zuurstofmasker van een MH17-slachtoffer heeft minister Frans Timmermans in grote problemen gebracht.
Gisteravond was bij Pauw minister Frans Timmermans te gast. Zoals wel vaker als PvdA-'beroemdheden' aan tafel schuiven bij VARA-programma's ging de rode loper dan ook helemaal uit en kreeg Frans een uur tijd om te orakelen over vanalles en nog wat.
Zo kwam uiteraard ook de Russisch/Oost-Oekraïense aanslag op de MH17 ter sprake, in het kader waarvan ijdele Frans het niet kon laten om informatie naar buiten te brengen die nog door niemand anders de wereld in was geholpen:

Presentator Pauw beschuldigde de minister er vervolgens van dat de minister een onecht beeld had geschetst van de situatie op de rampplek in zijn toespraak in de VN-Veiligheidsraad.

"O ja, durft u dat zo te zeggen", reageerde Timmermans. Vervolgens zei Jeroen Pauw: "Als we in het eerste rapport horen hoe het is gegaan, is er geen moment geweest dat de passagiers dachten: er komt een raket aan."

De minister vertelde daarop dat er een passagier is gevonden met een zuurstofmasker op z'n mond. "Die heeft dus tijd gehad om dat te doen."

Dat Timmermans uiterst vals wordt als hij iets voor z'n kiezen krijgt dat hij als een belediging beschouwt, weten we al. Maar in dit geval was er nog veel meer mis met de opmerking van Timmermans. Ten eerste is dit dus de eerste keer dat dergelijke informatie naar buiten komt. Nabestaanden van slachtoffers die aan boord waren van de MH17 reageerden als met stomheid geslagen: niemand had ze dit nog vertelt. Het CDA pikt deze minachting niet: op de valreep van zijn betrekking als minister van buitenlandse zaken krijgt Timmermans dus nog even lastige Kamervragen voor z'n kiezen.
Maar er lijkt meer aan de hand te zijn, want er is gerede twijfel dat de voorstelling van zaken zoals die door de aanstormend eurocommissaris zijn gegeven niet klopt. Het Openbaar Ministerie (wat zijn ze actief vandaag!) geeft nu weliswaar toe dat er één slachtoffer met zuurstofmasker gevonden werd, maar voegt daar dus onmiddellijk aan toe dat hier "nog geen enkele conclusie aan kan worden verbonden."
Timmermans echter, verbond die conclusies er wel aan. Hij redeneerde meteen dat het vliegtuig vol passagiers dus geweten moet hebben dat er dodelijk gevaar op ze afkwam. Zulks is niet zonder gevaar, want daarmee trotseert Timmermans het staande oordeel van deskundigen. Zij reconstrueerden juist dat de slachtoffers hoogstwaarschijnlijk op slag dood waren. Kortom: geen tijd om zo'n kapje op te doen.
Al met al heeft ijdele Frans zich weer een hoop narigheid op de hals gehaald door uit de bocht te vliegen bij Pauw. Zijn teksten zijn uiteraard koren op de molen van de complotdenkende Poetin-verstehers die hier meteen weer trucage in zien van het Westen wat zij toch al verachten.
Maar bovenal is zulke ophef gewoon onnodig en uiterst grievend voor nabestaanden. Welk ander doel dan Pauw de pas afsnijden met een portie Hollandse bluf diende zo'n opmerking over zuurstofmaskers nu helemaal? Wellicht wordt het tijd dat Timmermans dat eens op de eerste plaats gaat zetten, in plaats van z'n eigen ijdelheid?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten