Positie ‘inspiratieloze’ Diederik Samsom wankelt

Senatoren uiten felle kritiek op leiderschap Diederik Samsom. 

PvdA-kiezers hebben massaal spijt van hun stem op de PvdA, maar dat zijn zeker niet de enige teleurgestelde PvdA’ers. Ook in de Eerste Kamer-fractie van de PvdA rommelt het, zoals RTL Nieuws het omschrijft. De senatoren van de PvdA missen leiderschap en inspiratie bij Samsom. 

Senator Adri Duivesteijn zegt: “Er is een nieuwe zakelijkheid ontstaan die niet door mensen begrepen wordt en die naar mijn gevoel ook niet de taak van de politiek is. De kloof tussen wat er hier op het Binnenhof gebeurt en de afdeling, wat er bij de mensen in het land leeft, die kloof is heel groot geworden.” Een andere senator zegt: “Het bindend leiderschap is weg. De partij wordt technocratisch geleid en de inspiratie ontbreekt.”

Eerder vandaag kwam de PvdA Friesland ook al met het harde verwijt dat de landelijke top de lokale PvdA-afdelingen in de kou laat staan. Als er niks verandert, vrezen ze, lopen de volgende verkiezingen uit op één groot drama. Niet alleen voor de partij, maar ook voor Samsom.

De lijdensweg van Samsom duurt op zich niet zo lang meer: na de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2015 is het over en uit voor Samsom. De lijdensweg duurt voor het gevoel van Samsom natuurlijk wel heel erg lang. Dat komt omdat de kritiek maar blijft aanhouden, zowel vanbinnen als vanbuiten de partij. Bijna iedere dag is het raak. Wat ik vooral interessant vind, is het feit dat de kritiek op Samsom steeds meer via de media wordt geleverd. Ik vind dat interessant, omdat het veelzeggend is.

Anoniem je kritiek uiten op de partijleider is erg makkelijk, natuurlijk, maar het is ook een teken aan de wand. Kennelijk durft men niet binnenskamers kritiek te leveren. Daar zijn twee redenen voor. 1. kritiek wordt absoluut niet getolereerd laat staan gewaardeerd (terwijl dat wel belangrijk is, want die kritiek is er niet voor niets) en 2. Samsom kan nogal een driftkikker zijn die zijn emoties absoluut niet onder controle heeft. Durf tegen zo iemand maar eens iets te zeggen waar hij het niet mee eens is. Dan houd je als PvdA’er veel liever je mond. Of dan stap je naar de media.

Volg Frank Verhoef op Twitter.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

13 reacties

 1. louis-portugal

  En zo komen er steeds MEER Pvda-ers in de wachtgeldregelingen.

 2. Epimenides

  Maar wie in vredesnaam is zich dan aan het warm lopen..?

   

  Wouter Bos..?

   

 3. Zeeuw

  Geachte reageerders. Elke keer als ik Diederik Samson op tv of in de landelijke kranten tegenkom mis ik de volgende attributen. Ten eerste: een rood dopje op zijn neus. Ten tweede: Een wit pak met rode stippen. Ten derde: Flapschoenen. Als laatste: 2 kruisjes over zijn oogleden.

 4. Makker

  Dat zal Asscher niet zijn, die wacht eerst af of er nog carrière in de partij zit, want een enorme afstraffingkomt er ook zonder Samsom wel.

  Maar tsja, de teleurgestelde kiezer stemde natuurlijk niet alleen maar omdat ze de PvdA zo geweldig vonden, ze hadden gewoon nog meer hekel aan de VVD.

  Waarom ze dan nu D66 overwegen is me nog steeds een vreselijk groot raadsel.

  Kortom, de toekomst is onzeker, maar dat geldt anno 2014 voor iedere partij. 1 goede leider maakt het verschil.

 5. V.K.

  -Na ja, dan kan Samsom college bij Stapel gaan lopen, wie weet maakt hij daarna een come-back als reborn messias.

 6. LantR.fant

  Maar dan. Zal de PvdA rechts worden? Hebben ex PvdA’ers het licht gezien? Komt er daarna inens wel beleid?

   

  Ofwel, leuk moment, maar schieten we er iets mee op?

 7. Ren@

  De werkelijke zorgen van de PvdA-ers is de PvdA stoelendans, zand in de raderen van de baantjescarrousel is wel het laatste waar ze op zitten te wachten. Alles heeft zijn prijs, ook kiezers binnen halen met beloftes die niet (meer) waargemaakt kunnen worden met het verdampen van de partij.Het wordt allemaal dubbelop zo, teleurgestelde kiezers, en ontevreden baantjes jagers, het kan niet op!

 8. Dick Kraaij

  @Zeeuw

  @fverhoef

   

  Ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat Jeroen van Koningsbrugge ermee bezig is geweest. Hij wilde een remake van de Clowntje Typsy-act. Uiteindelijk durfde hij het niet aan. @eenjurk is nog banger voor het maken van Samsom- dan moslim-grappen. Het Koefnoensyndroom, maar dan nog een graadje erger.

   

  We’re doomed.

   

 9. nick87

  Ik denk dat Asscher na het aftreden van Samsom de boot eerst zal afhouden. Hij is immers als vice-premier druk doende ‘het land te regeren’… 

   

  Echter, vanwege complete chaos en gebrek aan kwaliteit binnen de PvdA zal er vanuit de achterban een door de linkse media georkestreerde ‘roep om Asscher’ worden aangezwengeld. Dit zal vervolgens wekenlang het nieuws domineren. Komt de verlosser of komt hij niet? En uiteindelijk, u raadt het al, geeft de gezalfde kroonprins dan zijn jawoord aan een uitzinnige, rode, werkschuwe menigte ergens in een congreszaal te Amsterdam of Utrecht. 

   

  Ondertussen knalt de PvdA in de peilingen weer omhoog vanwege een vergeetachtige, geïndoctrineerde kudde linkse schapen die zich in het stemhokje maar wat graag politiek laten misbruiken door de PvdA. Als Asscher dan tijdens de debatten niet zo opzichtig faalt als Cohen zal hij ondanks zijn grenzeloze saaiheid zo weer op 30 zeteltjes zitten. Vervolgens stapt de PvdA weer vrolijk een kabinet in met D66/VVD en eventueel het CDA en begint de achterban op dag 1 alweer te mokken vanwege ‘niet links genoeg’….

   

  Maar op een dag zal het reservoir aan kroonprinsen leeg blijken te zijn…

 10. Twan 21

  Samsom is een Griespies infiltrant binnen de PvdA die zijn eigen agenda heeft.

 11. Frank Verhoef

  @ Zeeuw

   

  LOL

 12. fredvdB

  Het is niet alleen het probleem van leiderschap volgens mij, maar ook te zwaar leunen op ideologie.

  Niet vergeten dat met de nacht van Adri Duijvenstein eind 2013 het kabinet al van een vroegtijdige ondergang is gered.

  Toen ik e.e.a. op de televisie volgde bleek Adri overstag te zijn gegaan met het pakket voorstellen. Als Adri niet overstag was gegaan, dan was het kabinet die nacht gevallen. Een korte uitlating voor de microfoon maakte m.i. duidelijk dat de onderbouwing van Adri niet bijster was. Voor de microfoon liet hij zich iets haatdragends richting PVV ontvallen. Een land regeren vanuit diepe rancune tegen anderen is niet bevordelijk voor de kwaliteit van regeren natuurlijk.

  Overigens was Adri als wethouder medeverantwoordelik voor het opzetten en inrichten van de enclave Schilderswijk in Den Haag. waar nu nog 7% Nederlander is. Op zich overigens niets mis met een internationale enclave. Wel als het helemaal niet internationaal is, en het de nauwe focus op de wereld heeft van Hamas en ISIS.

  Dat is eigenllijk het probleem bij de PVDA, ze hebben een te nauwe focus, een te zware hang de eigen ideologie door te zetten, terwijl de realiteit anders blijkt.

 13. locke

  Die hele Haagse kliek is nog geen stuiver waard ,het zijn
  volksverlakkers die zich allemaal aan de kachel warm houden er lekker van leven
  en ons de rekeningen laten betalen .

  Dagelijks hebben ze maar één doel zoveel mogelijk met de neus
  in de belangstelling staan,  praten over
  hoe  links of rechts ze wel niet zijn, niet
  wetende dat er nog iets anders  bestaat de (realisten) die kotsmisselijk zijn van de algehele  klote zooi . Dit  gehuichel  heeft niks meer met Politiek
  te maken ,handjeklap,

   achterklap schuiven en trekken graaien en het volk naaien .
  Waar blijft onze Nigel  Farage!!!!

  die het vuile nest gaat  ontruimen, ze hebben geen zinnig woord te vertellen als de uitgekotste leugens uit Brussel.

  Ben er helemaal klaar mee, bekijk dat gezicht eens  een achterbakse communist die achter zijn lul aan rent en het als opgave ziet anderen te terroriseren. Als men die mag geloven komt de wereld nooit af blijft het niet bij in de nek hijgen maar komt er  pratend politiek schijtpapier met hun koppen op want het liefste kruipen ze nog in de reet.

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.