Turkije neemt de PKK onder vuur

Geen categorieokt 14 2014, 13:00
Dit is geen aanval op "de Koerden," maar op terroristen.
Vandaag werd bekend dat het Turkse leger gisteren PKK-doelen in het oosten van het land heeft gebombardeerd. Daarbij is er behoorlijk wat schade aangericht.

Turkish F-16 jets dropped bombs late on Monday on PKK targets in the village of Daglica in the Kurdish-majority Hakkari province near the border with Iraq, the source said on condition of anonymity. The fierce clashes between Islamic State (IS) insurgents and Kurdish forces in the key Syrian town of Kobane have shaken Turkey's fragile peace process with the PKK, blacklisted as a terrorist organisation by Ankara and much of the international community.

Sommige mensen, waaronder Yoeri Albrecht van De Balie, hebben hier met woede op gereageerd. Zij hebben namelijk het gevoel dat Ankara zo ongeveer samenwerkt met ISIS om de Koerden samen eens lekker uit te roeien:
Ook Turkse Koerden worden met de dag bozer. Heel gek is dat natuurlijk niet, aangezien zij beter dan wie ook weten dat het Turkse leger Kobane kan redden, maar gewoon niets doet en Syrische Koerden in alle rust laat afslachten door ISIS. Je kunt je er iets bij voorstellen dat je zoiets als Turkse Koerd zijnde niet pikt en onmiddellijk de straat opgaat om actie te eisen.
Het vervelende is alleen dat a) de Turkse autoriteiten daar nogal overtrokken op reageren (het leger werd zelfs al snel ingezet en onschuldige studenten die de euvele moed hebben om te demonstreren worden massaal opgepakt), en b) dat sommige 'demonstranten' zelf gewapend zijn en letterlijk het vuur openen op Turkse agenten en soldaten. Die beelden zie je niet veel in de Nederlandse pers, maar wél hier in Turkije zelf. Natuurlijk is het niet zo dat elke demonstrant een vuurwapen bij zich heeft, maar er zitten echt PKK-mensen bij die het vuurtje maar wat graag willen opstoken.
En dat is niet alles. Ook is de PKK een paar dagen geleden al begonnen met aanvallen op Turkse militaire doelen. Hurriyet Daily News legt uit:

The Da?l?ca military guard post had been attacked with rocket-propelled grenades by the PKK for three days, and the Turkish military airstrikes came after the last attack that took place on Oct. 13. F-16 and F-4 jets flying from Malatya and Diyarbak?rbombarded PKK positions in the Da?l?ca district. 

Natuurlijk speelt Erdogan hier een genadeloos, Machiavelliaans spel. Het is helder wat hij wil: ISIS moet de YPG (de Syrische tak van de PKK) vernietigen terwijl hij de PKK in Turkije onder handen neemt. Dat er daarbij duizenden onschuldige Koerden afgeslacht worden door ISIS neemt hij blijkbaar voor lief.
Dat is een vreselijke manier van politiek bedrijven. Nog harder kan niet - om nog maar te zwijgen over de risico's die hij hier neemt. Anders dan hij denkt kan hij ISIS nooit lang onder de duim houden. Als de Koerden vallen, volgen er vrijwel zeker terroristische aanvallen op Turkse doelen... waaronder burgers. Ik twijfel daar geen moment aan, maar helaas denkt Erdogan daar anders over.
Nogmaals, hij speelt een bijzonder gevaarlijk en immoreel spel, maar dit betekent niet dat de PKK opeens een fantastische organisatie is. We hebben het hier over een terroristische organisatie van, voor en door marxistisch-leninistische revolutionairen (hoewel leider Öcalan de laatste jaren beweert dat hij het communisme grotendeels achter zich heeft gelaten). Erdogan is zeker geen vriend van het westen en de idee van de rechtsstaat maar dat geldt niet minder - nog meer zelfs! - voor de PKK, een organisatie die direct en indirect verantwoordelijk is voor de dood van meer dan 40.000 mensen.
Als we eerlijk en goed over de situatie in Syrië, Turkije en Irak willen berichten moeten we continu het verschil maken tussen Koerden en de PKK. Die twee termen zijn niet uitwisselbaar. Anders dan Yoeri Albrecht beweert is Ankara dus niet bezig om Turkse Koerden uit te roeien, maar om de terroristische organisatie de PKK aan te pakken. Daarbij moeten we niet vergeten dat die club terroristen minstens net zo koelbloedig is als Erdogan. Zoals de gerespecteerde journalist en commentator Ziya Meral uitlegt op Twitter spelen de gewelddadige revolutionairen namelijk ook een politiek spel (waarbij men letterlijk over lijken gaat):
De PKK is echt niet zomaar een onschuldig groepje Koerdische idealisten. Het is een keiharde en moordzuchtige terroristische organisatie die haar hand er niet voor omdraait om duizenden onschuldige levens op te offeren voor haar socialistisch-nationalistische utopie. Het Turkse leger heeft hén gebombardeerd, niet 'Koerden' in het algemeen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten