Volkert van der Graaf is een vrij man

De moordenaar van Pim Fortuyn hoeft definitief geen enkelband om. Hij mag gaan en staan waar hij wil.

12 jaar cel in een Nederlands staatshotel en dat was het dan. Volkert van der Graaf mag wel in z’n handjes wrijven met de Nederlandse rechtspraak. En ik denk dat ‘ie dat nog doet ook. Vandaag is door het gerechtshof in Den Haag besloten dat de moordenaar geen enkelband om hoeft en zich ook niets hoeft aan te trekken van de eerdere locatieverboden die onderdeel waren van zijn vrijlating.

Van der Graaf spande eerder een kort geding aan om af te komen van die twee vrijheidsbeperkende voorwaarden. Eind juli won hij dat kort geding, maar het Openbaar Ministerie liet het er niet bij zitten en ging in hoger beroep. Nu is dus besloten dat het wel prima is dat Van der Graaf geen enkelband meer om hoeft. Oh, en hij mag gewoon afreizen naar Rotterdam, Hilversum, Den Haag, Tilburg en Krimpen aan den IJssel als hij dat wil.

Van der Graaf kan terug naar de plek waar hij Fortuyn doodschoot, Van der Graaf kan de stad bezoeken waar Fortuyn groot is geworden, en Van der Graaf kan naar de steden waar de familie Fortuyn woont. Citaat:

Het hof vindt het toelaatbaar dat er voorwaarden worden opgelegd om recidive te voorkomen, maar vindt de beperking voor Van der G. door een enkelband en het locatieverbod te groot. De rechtbank vindt ook dat er rekening gehouden moet worden met de belangen van Van der G.

Het locatieverbod is onzinnig, zo vindt het hof, omdat de afgelopen paar maanden Van der Graaf zich – na het opheffen van het locatieverbod na het kort geding – netjes heeft gedragen. Tja. Als ik hem was, zou ik me ook even een paar maanden koest houden. Dat zegt niks over het potentiële gevaar dat hij is voor de Nederlandse samenleving. Overigens blijft een aantal zeer lichte beperkingen nog overeind:

Het contactverbod met de familie van Pim Fortuijn en de chauffeur blijft gehandhaafd. Dat geldt ook voor het mediaverbod en een verplichte begeleiding door de reclassering en een psychiater.

Van der Graaf hoeft alleen nog af en toe op de koffie bij reclassering en een psychiater. Ik kan er met mijn kop niet bij. Oké, het is nu eenmaal zo dat Van der Graaf 18 jaar heeft gekregen en na tweederde van zijn celstraf al is vrijgekomen – zo werkt dat in dit land – dus daar kunnen we nu niets meer aan doen. Maar waar ik het absoluut niet mee eens ben, is de beslissing van de rechtbank om de moordenaar van Fortuyn gewoon maar los te laten in de samenleving. Die enkelband en het locatieverbod waren er niet voor niets. Die waren onderdeel van zijn vrijlating. Dat meneer dat lastig vindt en een beperking van zijn vrijheid, is niet ons probleem. Een gevangenisstraf is ook lastig en een beperking van iemands vrijheid, maar dat krijg je, hè, als je iemand vermoordt?

Volg Frank Verhoef op Twitter


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

8 reacties

 1. Brave Hendrik

  De beste omschrijving van ons strafrechtsysteem….

 2. Sirik

  Volkert kunnen we dankbaar zijn !

  Hij laat keurig zien hoe corrupt ons rechtsysteem is.

  We zijn van dat kereltje voorlopig niet af.

 3. Roel du Pree

  Om zijn nek!

   

  Onvoorstelbaar dat dit sujet nog steeds niet gepakt is..

 4. Epimenides

  Kan die zich gaan warmlopen als voorbereiding voor z’n volgende aanslag.

   

  Mochten ze Wilders in de rechtzaal niet kapot kriijgen, treedt plan B in werking.

   

  Wat een onbeschrijfelijk ziek land is dit.

 5. jofele jood

  We zullen maar zo denken, hoe meer bewegingsvrijheid dat stuk ongedierte heeft des te meer kans hij heeft om onder een betonmortelwagen terecht te komen, en meer aandacht is hij niet waard….

 6. anoname

  eng dat rechters zo krom denken…

 7. mart

  Vooral in  noord brazielie was/is het mogelijk een ”pistolero”  te betalen om iemand uit de weg te ruimen.Een pater of pastoor kost wat meer dan een  gewone burger.Dus nu gezocht een pistolero om een pistolero op te ruimen.Met een knipoog,Mart.

 8. ikwoudatiedereennadacht

  Ik ben het niet altijd eens met Verhoef en laat dit soms ook op een minder beleefde manier weten, maar dit artikel is prima!

   

  Goede beschrijving van de rechterlijke macht van  bananenmonarchie  Nederland in aktie !!

  Eigenlijk zouden dit soort belangrijke uitspraken van een rechter in NL voordat ze geldigheid krijgen, getoetst moeten worden worden door een onpartijdig streetwise persoon.

  Zoals gebruikelijk houdt de rechtbank ook ( of mag ik “juist” zeggen, zonder dat mij een aluhoedje wordt aangemeten!) in dit geval weer eens overdadig veel rekening met de belangen van een moordenaar, en niet met die van de nabestaanden van het slachtoffer.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.