Coalitie op dieptepunt: 34 zetels in peiling

Foto:

Pijnlijk, pijnlijker, pijnlijkst.

De coalitie gaat harder bergafwaarts dan een wielrenner tijdens de Tour de France. VVD en PvdA staan samen op 34 zetels in De Stemming, de peiling van EenVandaag. Dat zijn er 45 minder dan de twee partijen haalden bij vorige landelijke verkiezingen in 2012. De VVD haalde toen 41 zetels en de PvdA 38.

Nu staat de VVD op 23 zetels, 18 minder dan in 2012. De PvdA staat op 11 zetels, 27 minder dan twee jaar geleden. De resultaten van dit onderzoek passen in een onderzoek van Maurice de Hond een paar dagen geleden. Toen bleek dat slechts 1 procent van de Nederlanders trek heeft in een tweede VVD-PvdA-kabinet als dit kabinet zou vallen.

Interessant om te zien is waar de PvdA-achterban is gebleven:

Uit de enquête komt verder naar voren dat de PvdA-kiezer overloopt naar de SP en in mindere mate naar D66. Maar D66 weet de gewonnen kiezers vast te houden, terwijl de SP ook weer kiezers ziet vertrekken naar de PVV.

In de meeste peilingen blijft de SP steken op 15 tot 18 zetels, maar in De Stemming staan de socialisten op 21 zetels. Dat lijkt me wat hoog, maar de trend is wel duidelijk. Teleurgestelde PvdA’ers lopen massaal over naar andere partijen, waaronder de SP, maar als ze daar vervolgens zijn beland, stappen ze over naar de PVV. Eens te meer blijkt: de achterbannen van SP en PVV komen voor een groot deel overeen.

Met deze peilingen moet de paniek groot, wat zeg ik, enorm zijn binnen de coalitie. De Provinciale Statenverkiezingen van maart volgend jaar zullen ronduit desastreus uitpakken voor beide partijen, al lijkt het verlies van de VVD mee te vallen. Die verkiezingen zorgen ervoor dat de Eerste Kamer vijandiger wordt tegen het kabinet. Er zit in dat geval niets anders op dan dat Rutte naar de Koning gaat en nieuwe verkiezingen uitschrijft.

Kunnen we volgend jaar mooi twee keer naar de stembus. Ik heb er zin an.

Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!