Het wordt een rotweek voor minister Hennis

Het ene hoofdpijndossier na het andere komt op tafel.

Minister van Defensie Jeanine Hennis gaat een bijzonder lastige week tegemoet. De komende dagen vergadert de Tweede Kamer namelijk over hoofdpijndossier na hoofdpijndossier van haar ministerie. 

De NOS legt uit:

Of het nu gaat om de slepende affaire met de giftige chroomverf, het eveneens kankerverwekkende reinigingsmiddel PX10, de roestende helikopter NH90 of de ICT-problemen – het komt allemaal aan de orde in Kamerdebatten deze week.

Dit zijn allerlei belangrijke onderwerpen – zo is er bijvoorbeeld terecht kritiek op de manier waarop Hennis onderzoek laat doen naar het gebruik van de giftige chroomverf, duurt het onderzoek naar gezondheidsklachten inderdaad veel te lang, en wordt er al tijden een enorme puinhoop gemaakt van ICT bij Defensie – maar het échte probleem is dat Hennis de touwtjes niet ferm in handen lijkt te hebben.

Zoals CDA-Kamerlid Raymond Knops zegt:

“De grote vraag is of deze minister wel ‘in control’ is. Zij lijkt telkens overvallen te worden door nieuwe kwesties die ze vervolgens niet kan oplossen. Er is bijvoorbeeld al bijna twee jaar geen cao voor de militairen en dat leidt tot grote ontevredenheid. Het is niet zo dat de ambities van Defensie te hoog zijn, integendeel, maar er is te weinig geld voor de ambities.”

Sinds haar aantreden als minister heeft Hennis laten zien dat ze vooral erg goed is in vriendelijk glimlachen als er een foto wordt gemaakt. Voor de rest is ze niet eens bijna van toegevoegde waarde. Ze heeft geen nieuwe, frisse inzichten en staat niet pal voor de krijgsmacht. De helft van de tijd doet ze volgens mij maar wat.

Helaas laten de regeringspartijen en de oppositiepartijen al weten dat haar positie voorlopig nog niet te sprake staat. Volgens christendemocraat Knops en Jasper van Dijk van de SP is ze namelijk “van goede wil” en heeft ze de meeste vervelende dossiers ‘geërfd,’ wat ze haar dus niet persoonlijk aanrekenen:

Knops: “Ze is van goede wil, maar met het beschikbare geld lost ze de problemen niet op.” Jasper van Dijk: “Ze hangt aan een zijden touw, nog geen draadje, maar ze moet alles op alles zetten.”

Leuk, maar als minister ben je niet alleen politiek verantwoordelijk voor je eigen daden, maar ook voor die van je voorgangers. Daar komt bij dat het bij Hennis’ baan hoort dat ze problemen op haar bordje krijgt. Het gaat er niet om dat er nooit hoofdpijndossiers zijn, maar hoe ze daar mee omgaat. Wat dat betreft schiet zij nu al twee jaar lang ernstig tekort. De Tweede Kamer moet dat inzien en er consequenties aan verbinden.

Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

3 reacties

 1. Leo KarelJan

  Een Schoevers opleiding is dus blijkbaar niet genoeg om een leger ( hoe klein ook ) te leiden!

  Wat een verrassing!

 2. L. van der Schoot

  Dit kabinet hangt aan elkaar van vriendjespolitiek, dat is  al lang een feit gezien het aantal minkukels dat voorbij is gekomen. Ervaring, kennis en kunde, common sense en eerlijkheid zijn kennelijk niet zo belangrijk meer.

  Maar dat is niet nieuw in dit knotsgekke land. We hebben ministers van defensie gehad die anti militarist waren.

  Of ministers die van toeten noch blazen wisten. En ook niet te vergeten de vele kamerleden en partijen die wensen en eisen van de mensen die ze vertregenwoordigen (ha, ha) totaal negeren.

   

  Nee deze staat is al jeren geen democratie meer maar een linkse leugenachtige dictatuur net als de EU

  Nam men maar een voorbeeld aan zwitserland.

   

 3. cmsuijkerbuijk

  Dat krijg je ervan, als je een excuustruus op zo’n belangrijk departement zet. Dan kom je er niet met Schoevers. Hier wreekt zich overduidelijk de positieve discriminatie en het bravour van Rutte, die zómaar een vrouw op dit departement durfde te plaatsen, i.p.v. de geschikste persoon! Maar we weten intussen, dat Rutte nou niet direct gezegend is met gezond verstand, laat staan een ruggegraat!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.