Kuzu en Öztürk komen met eigen beweging

Geen categorienov 14 2014, 21:00
De islamistische Turkse heren gaan he-le-gaar los.
Selçuk Öztürk en Tunahan Kuzu laten op de Facebook-pagina van die laatste weten dat ze een nieuwe beweging zullen opzetten waarmee ze politiek actief hopen te blijven. Deze Nederturkse partij zou zogenaamd bedoeld zijn voor "een ieder in de samenleving die wil bouwen aan een toekomst waarin iedereen echt gelijkwaardig wordt behandeld," wat uit het politiekcorrect vertaald betekent: voor mensen die geen enkele kritiek tolereren op het gebrek van integratie van onze allochtone medelanders.
In een ander bericht op Facebook leggen de heren uit waarom ze gebroken hebben met de PvdA:

Tevens constateren wij dat de PvdA op het thema integratie in een spagaat zit. Enerzijds wil de partijtop de achterban die zij zijn kwijtgeraakt aan de flanken weer voor zich winnen. Anderzijds wil de partij nieuwe kiezers bij zich houden. In het beleid probeert de Minister en de partijtop krampachtig te laten zien dat zij ook streng zijn naar nieuwe Nederlanders, vluchtelingen, asielzoekers en moslims om mee te liften in de hype van bash-politiek. Terwijl juist sociaaldemocraten een eigen evenwichtig geluid moeten laten horen ten aanzien van dit soort thema's, ook al is dat geluid niet altijd even populair of wordt het niet altijd begrepen door iedereen.

Het merkwaardige van de verklaring van Kuzu en Öztürk is dat ze natuurlijk wel degelijk een punt hebben, maar dat het bijzonder moeilijk is om met ze te sympathiseren. Ja, de PvdA is volslagen hypocriet bezig en ja, de 'nieuwe' houding ten opzichte van het integratiebeleid komt voort uit de drang om meer zetels te winnen, niet uit overtuigingen, maar tegelijkertijd is het glashelder dat de mannen zelf ook opportunisten pur sang zijn. Als het al zo lang slecht is bij de PvdA hadden ze al veel eerder kunnen opstappen, bijvoorbeeld toen Kamerlid Desire Bonis de handdoek in de ring gooide omdat ze het kabinetsbeleid ten opzichte van Israël-Palestina niet kon steunen.
In plaats daarvan zijn de Turkse heren lekker blijven zitten en grepen ze pas in toen Milli Görü? het moest ontgelden. Opeens was de wereld toen te klein. De reden hiervoor laat zich raden: Öztürk en Kuzu hebben banden met die islamistische organisatie en kunnen kritiek erop niet tolereren - als niet uit principe dan omdat hun directe omgeving het niet accepteert.
Geloofwaardig is het dus niet, maar voor veel Turkse Nederlanders doet dat er ongetwijfeld niet toe. Kijk maar eens naar de reacties onder dit bericht van Kuzu. Blijkbaar zijn er nogal wat Turken die de heren steunen en de PvdA samen met hen de rug toekeren... en ook al meteen beloven dat ze de nieuw op te zetten beweging van harte zullen steunen - niet alleen door ervoor te stemmen, maar ook in financieel opzicht.
Het is te triest voor woorden, maar een cliëntelistische lobbygroep heeft tegenwoordig in Nederland grote kans van slagen. Öztürk en Kuzu worden dus vrijwel zeker succesvol als ze verschillende groepen in de samenleving tegen elkaar uitspelen en etniciteit en religie als splijtzwam gebruiken. En ja, het heeft er alle schijn van dat ze dat inderdaad van plan zijn. Het is opportunistisch tot op het bot en ook nog eens buitengewoon gevaarlijk, maar daar hebben deze twee Turkse islamisten lak aan.
Laten we hopen dat veruit de meeste Turkse Nederlanders deze heren duidelijk maken dat ze niet voor hen spreken omdat ze, hoewel ze inderdaad van Turkse komaf zijn, ze zichzelf in de eerste plaats als Nederlanders beschouwen.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten