Links jammert over terechte taaleis bijstandstrekkers

D66 en ChristenUnie willen een wetsvoorstel voor een taaleis voor bijstandstrekkers toch niet steunen.

Wat als politieke partijen een bepaald wetsvoorstel liever toch niet steunen? Dan beweren ze, vlak voordat er over wordt gestemd, dat de wet ontuitvoerbaar, inefficiënt en duur is. Zo ook D66 en ChristenUnie, de twee linkse gedoogpartners van het kabinet. Zij vinden een taaleis voor amper Nederlands sprekende Nederlanders in de bijstand maar onzin.

De taaleis is een “onrealistische” wet in de ogen van de twee linkse partijen. Terwijl het zo’n slimme maatregel is om immigranten aan te sporen niet te blijven hangen in een uitkering maar nu eindelijk eens aan het werk te gaan. Wie in Nederland woont en profiteert van de Nederlandse verzorgingsstaat moet ook maar regelen dat ‘ie Nederlands leert spreken. NRC schrijft:

Het kabinet wil bijstandgerechtigden die zo slecht Nederlands spreken dat ze moeilijk een baan kunnen vinden, verplichten om de taal op inburgeringsniveau (groep 8 basisschool) te leren. Gemeenten kunnen 20 tot 40 procent korten op de bijstand, of de uitkering helemaal stopzetten, als een taalcursist te weinig vooruitgang boekt en de toets niet haalt.

Het is natuurlijk een uitstekende maatregel. De gedoogpartners beweren echter dat het de gemeenten te veel geld gaat kosten om de wet uit te voeren en te handhaven. Bovendien ziet een partij als de ChristenUnie er de “meerwaarde” niet van in, want er zijn al genoeg maatregelen waarmee mensen aan het werk kunnen gezet. Ja, ja. Zouden ze het zelf echt geloven?

Overigens kan het wetsvoorstel gewoon worden aangenomen als de voorstanders van de wet, naast de coalitie het CDA, de PVV en de SGP, gewoon voor de wet stemmen. Dat kunnen ze maar beter wel doen. Het kabinet valt toch niet als deze wet niet wordt aangenomen, dus het heeft geen zin om ‘strategisch’ tegen te stemmen. Dus: hop, hop, snel aannemen, deze wet!

Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

8 reacties

 1. toetssteen

  Leuk die open kettingkast, vandaag of morgen zit die soepjurk ertussen.

   

  @Taaleis

  Als je geen werk kunt vinden is die taaleis een must. Ben je binnen een week aan de bak met de Engelse taal, dan vind ik het overbodig.

  Maar om heel eerlijk te zijn, de groep waar het over gaat, heeft voor een groot deel niet eens zin om aan de bak te komen en zal over veertig jaar nog datzelfde koeterwaals spreken, net zoals hun kinderen. Of een taaleis nut heeft zonder stok achter de deur (bij geen werk) lijkt me duidelijk. Invoeren dus, gisteren nog.

 2. Frits B

  commentaar. Het probleem is niet de taaleis in deze wet, het probleem is dat de taaleis weer eens verschilt van de taaleis die al bestaat, in de Bijstandswet. Trek die twee taaleisen naar hetzelfde niveau en ga eens handhaven; meer hoeft er niet te gebeuren. Met extra regeltjes is niemand gebaat, behalve dan het blik ambtenaren dat daarmee aan het werk gehouden wordt.

 3. Pimsch

  Het gaat deze rare partijen niet om het juiste beleid of om het nationale belang. Het gaat deze partijen enkel om het pesten. Iedereen pesten en treiteren die normaal zijn. Dat is hun raison d’etre. En bij sommigen werkt het, want het is spraakmakend en controversieel. Dus wervend voor andere pestkoppen.

   

 4. rinus

  ”Zo ook de linkse gedoogpartners D66 en de Christenunie.Zij vinden een taaleis voor amper Nederlands sprekende Nederlanders maar onzin”.

   

  En het kán allemaal al niet op voor links en de Christenunie en aanhang in het bijzonder. Als deze goede maatregel er niet door komt wordt het zelfs nóg mooier. Na het ”op de vingers tikken” van Nederland moeten we nu voor iedere illegaal en uitgeprocedeerde asielzoeker zorgen al zijn ze vijfhonderd keer afgewezen. En ook dát zal allemaal snel bekend worden. Van Afrika tot Azie, de hele wereld is welkom in Nederland. Met dank aan de zalige goedheid van deze Christenen. De hardwerkende Nederlander betaalt alles wel! Hallelujah!

 5. mart

  Een nonnetje op een fiets zie ik toch liever,kun je ook verstaan.

 6. NPO klaagt: strenge bijstandsregels maken bijstandstrekkers wanhopig – De Dagelijkse Standaard

  […] best doen om uit die bijstand te komen en een baan te vinden (door bijvoorbeeld de Nederlandse taal te leren). Een zoektocht naar een nieuwe baan zal soms maanden tot jaren kunnen duren, dat besef ik ook. […]

 7. Jacobus

  Frank las weer eens slordig. Genoemde partijen vinden de taaleis absoluut geen onzin maar ze hebben praktische bezwaren over deze aanpak.

 8. Henri

  Wat een geneuzel, waar zit het gezonde verstand?. We weten al ongeveer 40 jaar dat deze allochtonen alleen onder elkaar hun koeterwaals klappen, alleen via de schotel naar de eigen tv imam kijken en vooral luisteren, en zeker geen zin hebben Nederlands te leren, want dat is lastig en ons nie wil nie. Eigenlijk hebben ze het liefst dat alle NLers zich dat koeterwaals eigen maken, want dat zien zij toch als de toekomst; een soort vermocroisering van het Nederlands en van Nederland.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.