Niet-westerse allochtonen integreren niet

Foto:

Is dit nieuws?

Ik heb een verrassing voor u: het gaat helemaal niet goed met de integratie van niet-westerse allochtonen in de Nederlandse samenleving. Ja, ik hoor u van de stoel vallen van verbazing, net als met het bericht dat meer moslims in Nederland fundamentalistischer zijn dan de politiek wil toegeven.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in het jaarrapport Integratie 2014 (pdf) gaan niet-westerse allochtonen gemiddeld vaker dan autochtone jongeren van school zonder diploma.

Het gaat dan vooral – natuurlijk – om Turkse, Marokkaanse, Antilliaanse en Surinaamse niet-westerse allochtonen. Andere groepen niet-westerse allochtonen, bijvoorbeeld Iraniërs (of Chinezen, maar die groep vermeldt het CBS niet apart in het rapport) doen het juist wel gewoon naar behoren of zelfs beter dan autochtonen op school.

Dat de grootste groepen niet-westerse allochtonen in Nederland minder vaak een diploma halen is een probleem voor Nederland. Vroegtijdig schoolverlaters hebben minder vaak werk, blijven vaker in een uitkering hangen, verdienen minder geld als ze wél werken en kiezen vaker voor een crimineel pad.

Waar gaat het nou mis met deze allochtonen? Dat heeft volgens het CBS vooral te maken met… de thuissituatie:

Volgens het CBS hangen de onderwijsprestaties van leerlingen sterk samen met de thuissituatie. Leerlingen die thuis geen Nederlands spreken, presteren op de basisschool slechter dan Nederlands-sprekende leerlingen.

Ook het hebben van laagopgeleide, niet-werkende of alleenstaande ouders en een laag huishoudensinkomen verhoogt de kans op vroegtijdig schoolverlaten.

Opnieuw: erg verrassend is het niet. Het is geen wonder dat kinderen niet goed integreren in Nederland als hun ouders amper of zelfs geen woord Nederlands spreken. Dan lopen kinderen vanzelf een flinke (taal)achterstand op, behalve als ze toevallig zelf het doorzettingsvermogen hebben die achterstand in te halen door heel hard aan hun kennis van de Nederlandse taal te werken.

Wat kunnen we doen? Twee dingen. 1. Het is verstandig om allochtone bijstandstrekkers te dwingen de Nederlandse taal te leren. Dat is ab-so-luut in het voordeel van de kinderen, al willen linkse partijen dat niet erkennen. 2. We moeten stoppen met het importeren van nog meer niet-westerse allochtonen. We hebben al genoeg problemen met de allochtonen die we nu hebben. Laten we die problemen eerst oplossen voordat we nog meer niet-Nederlands sprekende bijstandstrekkers naar Nederland halen.

Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!