Oh nee, jeugdgevangenissen zijn vies!

Inspecties zijn theaterstukken.

Het is nauwelijks te geloven, maar uit onderzoek van het Algemeen Dagblad blijkt dat jeugdgevangenissen lang niet altijd spik en span zijn. De krant maakt dat op uit gesprekken met meer dan 20 ex-gedetineerden en ex-medewekerkers. 

Bij inspecties van het ministerie van Veiligheid en Justitie komen jeugdgevangenissen continu goed naar voren. Het is er schoon, het is allemaal prima georganiseerd, en de ingezetenen zijn feitelijk niets meer of minder dan makke schappen die nooit iets verkeerds doen, terwijl het personeel niet alleen streng, maar ook buitengewoon gemotiveerd is. Heel gek, maar dat klopt dus niet:

Ongedierte in bed, schimmel op de muren en de vloeren, brandplekken op het meubilair, beschimmeld eten. Het zijn enkele wantoestanden die door ex-medewerkers zijn gefotografeerd en gefilmd in de justitiële jeugdinrichting De Hartelborgt… Mondige collega’s mogen de inspecteurs niet te woord staan en gevangenen zouden voor een Mars, Snickers of extra zakgeld een mooi verhaal ophangen. Een ex-gedetineerde uit ’t Keerpunt in Limburg vertelt dat streng verboden iPhones met hulp van groepsleiders naar binnen worden gesmokkeld en tijdens zo’n inspectie in de tas van het personeel verdwijnen omdat die niet wordt gecontroleerd. 

De reden dat dit soort problemen nooit worden gezien bij inspecties? Die worden zes weken van tevoren aangekondigd. Je verwacht het niet, maar kort voor de inspectie wordt de troep opgeruimd en worden de jeugdige gevangenen geinstrueerd om zich te gedragen (en het mobieltje tijdelijk in te leveren).

De getuigen van het AD vinden de leefomstandigheden verschrikkelijk (iets met dat die arme kids het al zo moeilijk hebben!), maar ik heb daar aanzienlijk minder moeite mee. Ja, het zijn minderjarigen, maar dan wel minderjarigen die al parasieten voor de samenleving zijn geworden, en die als volwassenen vrijwel zeker zullen uitgroeien tot volwaardige beroepscriminelen. Als de dames en heren klagers het niet erg vinden kan ik me niet te veel opwinden over verhalen dat hun gevangenis lang niet altijd even schoon is als de keuringsdienst van waren zou willen.

Laat die jongens maar even genieten van het leven in een puinzooi. Misschien dat ze dan besluiten om toch nog iets van hun leven te maken omdat ze nooit meer in die situatie terecht willen komen. Als alles keurig netjes en in orde is konden ze de conclusie weleens trekken dat het helemaal zo erg niet is om vast te zitten; als we iets willen voorkomen is dat het.

Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

5 reacties

 1. mijn-idee

  Wat ludovic al zei:  Geen corvee taken?

   

  Ze zijn niet op vakantie in een 5-sterrenhotel all inclusive, maar ze zitten een straf uit…….om ze wat te leren lijkt me een taakje uitvoeren echt niet teveel gevraagd…

   

  Scheelt mischien ook een hoop besparing op schoonmaakkosten……

 2. Janbert

  Als dit inderdaad waar is dan hebben de gevangenen een klus te doen. Zet ze aan het werk om schoon te maken.  Dan doen ze wat voor de kost en ze hebben wat te doen.

 3. jjvdberg

  Ik vind het stuitend wat Hr. Van der Galien hier schrijft.

  Natuurlijk verdienen die jongeren hun straf. natuurlijk behoren zij de mobieltjes niet in hun bezit te hebben.

  Maar…. NATUURLIJK  MOET DE LEIDING IN DE JEUGDGEVANGENIS NIET EEN MOBIELTJE TOELATEN OF ER AAN MEEWERKEN DAT ZIJ DIE HEBBEN.

  Zoals e.e.a. hierboven beschreven wordt vind ik onjuist. Als de opvoeding van de ouders in gebreke is gebleven of te kort geschoten dan moeten wij niet achterover leunen en het zo maar laten. NEE!!!! Ik ben niet links!!!! Ik ben zelf een ouder en een opvoeder geweest

  Maar ik vind het hier op zijn plaats de leiding EN de gevangenen op te voeden. Laat men maar zien-voelen dat het een straf is en dat men discipline van hen vereist. Laat de gevangenen de boel schoon houden op straffe van…

  De leiding moet ook aangepakt worden!!!! De inspectie is gewoon te gek. 6 weken van te voren aankondigen! Waar haalt men die techniek toch vandaan?

  Als sociaal rechercheur werd ik de sociale dienst op de vingers getikt dat ik mijn bezoeken ook moest aankondigen. Zelfs de Ombudsman  vond dat. Dat kon bij de controle de “vertrokken echtgenoot” (een voorbeeld) op tijd zijn boeltje pakken en vrouwlief kon dan steeds maar zeggen dat zij haar (ex)-echtgenoot noit meer zag. Hoe kan je dan in vredesnaam iets opsporen. Dat was (is?) allemaal links beleid.

  Moge de goden ons landje behoeden.

 4. jjvdberg

  Ik vind het stuitend wat Hr. Van der Galien hier schrijft.

  Natuurlijk verdienen die jongeren hun straf. natuurlijk behoren zij de mobieltjes niet in hun bezit te hebben.

  Maar…. NATUURLIJK  MOET DE LEIDING IN DE JEUGDGEVANGENIS NIET EEN MOBIELTJE TOELATEN OF ER AAN MEEWERKEN DAT ZIJ DIE HEBBEN.

  Zoals e.e.a. hierboven beschreven wordt vind ik onjuist. Als de opvoeding van de ouders in gebreke is gebleven of te kort geschoten dan moeten wij niet achterover leunen en het zo maar laten. NEE!!!! Ik ben niet links!!!! Ik ben zelf een ouder en een opvoeder geweest

  Maar ik vind het hier op zijn plaats de leiding EN de gevangenen op te voeden. Laat men maar zien-voelen dat het een straf is en dat men discipline van hen vereist. Laat de gevangenen de boel schoon houden op straffe van…

  De leiding moet ook aangepakt worden!!!! De inspectie is gewoon te gek. 6 weken van te voren aankondigen! Waar haalt men die techniek toch vandaan?

  Als sociaal rechercheur werd ik de sociale dienst op de vingers getikt dat ik mijn bezoeken ook moest aankondigen. Zelfs de Ombudsman  vond dat. Dat kon bij de controle de “vertrokken echtgenoot” (een voorbeeld) op tijd zijn boeltje pakken en vrouwlief kon dan steeds maar zeggen dat zij haar (ex)-echtgenoot noit meer zag. Hoe kan je dan in vredesnaam iets opsporen. Dat was (is?) allemaal links beleid.

  Moge de goden ons landje behoeden.

 5. Ludovic

  Hebben ze nooit van opruimen en schoonmaken gehoord? Corvee heet dat  geloof ik.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.