Raadsleden verlaten SP om ‘politieke cultuur’

Gerommel binnen de SP van Emile Roemer.

Geen enkele partij ontkomt eraan; opstappende raadsleden die hun eigen zetel meenemen. Zo ook de SP in Eindhoven niet. Maar de twee SP’ers die uit de Eindhovense fractie zijn gestapt, zijn zeer kritisch op de partij.

Ze hebben de fractie verlaten om heel veel redenen: ze worden belemmerd in hun functioneren, ze zijn ontevreden over de politieke cultuur, ze vinden dat er slecht wordt gecommuniceerd. Ook vinden ze het maar niks hoe er wordt bestuurd binnen de SP.

De lijst met klachten is eindeloos, dus zijn ze een nieuwe partij begonnen:

“De politieke cultuur binnen de huidige SP-fractie maakt het voor ons onmogelijk om het raadswerk goed en professioneel uit te oefenen”, laten de raadsleden Patrick van der Voort en Ernest Maas vrijdag weten in een verklaring. Ze gaan samen verder als tweemansfractie met de naam Breed Beweging Linksom.

En dat allemaal terwijl de socialisten in Eindhoven een coalitie zitten met PvdA, D66 en GroenLinks. De coalitie blijft een meerderheid houden, maar bij het landelijke partijbureau van de SP zullen ze niet blij zijn met deze ontwikkeling. Vooral ook omdat de twee heren ook nog forse inhoudelijke kritiek hebben op de partij van Emile Roemer:

Ook verwijten ze het bestuur een verkeerde visie bij de decentralisaties, de transities in de zorg. Het gevoel van onvrede ontstond al snel na de verkiezingen, maar de raadsleden hielden dat gevoel eerst bij zichzelf. Pas later vonden de twee elkaar in hun onvrede.

Ongetwijfeld zal er in de andere SP-fracties in het land ook onvrede zijn over de huidige gang van zaken, net zoals er binnen de Kamerfractie onvrede is over het ronduit slechte optreden van Roemer de laatste maanden. De socialisten profiteren amper van het slechtste kabinet ooit, en dat is toch raar. SP’ers zullen het afscheid in Eindhoven afdoen als iets lokaals, maar dat is het niet.

Er borrelt iets bij de SP.

Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.